Recomandări de cărți pentru copii ați găsit și veți tot găsi fie pe pagină, fie pe blog. Și asta pentru că îmi plac foarte mult, pentru că amândouă fetele încă iubesc să se cuibărească pe lângă mine și să asculte cum încerc eu să aduc la viață personajele din povești. Încă râd amândouă cu poftă atunci când încerc să dau glas fiecărui personaj, să găsesc o tonalitate potrivită, un ritm și un accent diferit pentru a le evidenția și mai bine temperamentul și pofta de aventură.

Recomandări de cărți pentru copii
Recomandări de cărți pentru copii

Mă bucur foarte tare când văd că în portofoliile editurilor se înghesuie, printre poveștile de oameni mari, și aceste povești, cele care vor deschide noi lumi, noi orizonturi, noi perspective. Cele care vor rămâne în minte, pe rafturi sau în cufere încăpătoare pentru a fi date mai departe, generațiilor care vor întreba ce cărți ne-au legănat nouă copilăria.

Eu nu mai am cărțile care m-au crescut și mi-au fost cântec de leagăn, dar am grijă ca fetelor să nu le lipsească. Și dacă ele nu vor avea spațiu pentru a le lua în noua lor casă, atunci eu voi fi bunica cititoare. Cea care va da din nou glas personajelor, care va retrăi momente în buclă, care va asculta chicotelile și va simți ghionturile de sub păturile pufoase.

Am căzut în butoiul cu nostalgie, nu mă băgați în seamă. Dar asta este pentru că am recitit (nu mă întrebați a câta oară) Bunicile sunt pentru iubire. Și mi s-a făcut dor de bunica mea, de mâinile care s-au întins pentru a-mi oferi mere coapte sau orez cu scorțișoară.

Bunicile sunt pentru iubire – și pentru joacă

Bunicile sunt făcute pentru iubire. Și pentru joacă. Și pentru îmbrățișări cu miros de caise coapte, plăcinte cu mere și povești fără seamăn. Pentru corturi ridicate în mijlocul sufrageriei, pentru excursii de o oră sau de o zi în mijlocul naturii, pentru dulceața parfumată, pentru îmbrățișările de „totul o să fie bine, sunt aici.”

Bunicile sunt pentru iubire este o cărticică foarte simpatică, plină de ilustrații colorate și aventuri punctate de râsete, dor și amintiri de neuitat. Cu o relație specială și momente care vor trece testul timpului, cărticica ne atrage în mijlocul ei, acolo unde nu contează dacă suntem ursuleți koala sau oameni obișnuiți. Contează doar că avem bunici, scrisori, mâncare delicioasă și promisiuni. Și e absolut în regulă dacă nu toate bunicile sunt așa. Veți fi voi. Și veți ști cât de frumos este să te distrezi, să râzi tare și să îmbrățișezi cu dragoste!

Bunicile sunt pentru iubire are la finalul ei și o mulțime de întrebări interesante, numai bune de adresat bunicilor voștri (psssst, știați că și ei au fost cândva copii? Nu, nu chiar pe vremea dinozaurilor. Dar destul de aproape. :)). Și mai are și un arbore genealogic pe care-l puteți completa cu puțin ajutor. Așa-i că sună distractiv?

Bunicile sunt pentru iubire este scrisă de Misty Black, ilustrațiile fiind realizate de Marina Batrak. Cartea este disponibilă la Act și Politon, chiar aici.

Când a creat Dumnezeu lumea

Când a creat Dumnezeu lumea este cea de-a doua recomandare de astăzi. Scrisă de Matthew Paul Turner și animată de ilustrațiile superbe ale lui Gillian Gamble, această cărticică ne aduce aminte de faptul că suntem legați unii de alții, că fiecare dintre noi are o misiune și un scop, că suntem înlănțuiți și obligați de legea iubirii să fim scut și sprijin.

Cel mai mult îmi place la aceste cărți atunci când primesc tema pentru acasă, atunci când povestea nu se termină imediat ce am întors ultima pagină. Când mă obligă să răspund întrebărilor curioase, când mă îndeamnă să cercetez, să caut să știu mai multe lucruri doar pentru a-i arăta copilului meu că sunt pregătită, că pot să îl fac să înțeleagă mersul și rostul lumii.

Fiind o poveste în versuri, cu rime prietenoase și ilustrații bogate, este ușor de urmărit. Și de explicat. Și de înțeles (mai ales de către cei mici). Fără să folosească niște construcții complicate, fără să ascundă mesaje valoroase, povestea subliniază importanța fiecăruia dintre noi. Fie că vorbim de plante, fluturași, creaturi exotice, oameni sau animale marine, toate vietățile acestui pământ (indiferent de forma de viață) au fost create din iubire, de un Dumnezeu care s-a inspirat din frumusețile cerului.

Când a creat Dumnezeu lumea sunt sigură că a știut că va crea și cărțile pentru copii, și autorii, și oamenii care nu se vor sătura de povești. Și ce bine că Act și Politon s-a oprit asupra acestui titlu!

Dacă sunteți curioși, vă spun că îl găsiți aici. Este interesant, prietenos și cu un limbaj extrem de accesibil. Bonus: puteți discuta muuuult și bine pe marginea acestui subiect, să îl faceți pe cel mic să înțeleagă valoarea fiecărui lucru, fiecărui om.

Recomandări de cărți pentru copii

Iată, dragii mei mici și dragii mei mari, că am ajuns la finalul acestei rubrici. Dar fiți pe pace, revin și cu alte recomandări de suflet. Promit!

Lasă un răspuns