22829007_1984863225113716_4624686423235426659_o.jpg

Nora Roberts se numără printre autoarele mele preferate. Cărțile ei le aleg când am nevoie de emoție, de dragoste și de povești care să facă sufletul unei romantice să vibreze. Am cumpărat toate cărțile ei din colecția Lira, am căutat și ediții mai vechi și apelez la ele ori de câte ori duc dorul unui zâmbet sau al unei lecturi ușoare.

Coperta volumului apărut în colecția Blue Moon m-a atras de la prima vedere. Vedeam în privirea femeii de pe copertă siguranță și determinare și m-au înduioșat brațele ei care ofereau protecție puiului de om. Deh, sentimente materne! M-am identificat de multe ori cu deciziile mamei din povestea noastră și am rămas impresionată că în ciuda vârstei fragede dovedea o maturitate incredibilă.

Povestea din ”Secrete și minciuni” nici nu știi când ți se insinuează în suflet. Te face să te revolți la început, să te întrebi, îți trezește compasiunea și te cucerește mai apoi cu o zbatere de gene și două capete roșcate pe care le-ai îmbrățișa și le-ai invita la o cană de ceai. Dacă mă așteptam la un love story perfect pentru o zi de pijama și de weekend, m-am cam înșelat. Am avut parte de suspans, de secrete, sacrificii și multe minciuni.

Shelby este o tânără mămică ambițioasă și mai nefericită ca niciodată. Avea o fetiță de trei ani, milioane de dolari datorie și zero cunoștințe despre cel care a fost soțul ei. Shelby crescuse într-un orășel micuț, înconjurată de dragoste și de frații ei mai mari. Aflată într-un turneu cu formația în care cânta, tânără și naivă, cade în brațele lui Richard Foxworth.

Richard o ia din Tennessee și o tratează exact ca pe o Cenușăreasă modernă. Nu, nu o pune să aleagă linte sau să spele podelele. Nici vorbă! O îmbracă în haine de firmă, o plimbă prin diverse orașe cu un avion privat, o prezintă ca pe un trofeu la diferite dineuri. Pe scurt…îi oferă o viață de lux și încearcă să scoată tot ce era țărănesc din ea, în concepția lui. Shelby acceptă. Nu avea încotro. Avea 19 ani, era departe de familie și în scurt timp avea să rămână însărcinată.

Deși simte că se distanțează tot mai mult de familia ei și de tot ceea ce reprezentase viața ei până atunci, Shelby rămâne tăcută în fața doleanțelor soțului ei. Nu voia să se întoarcă acasă după ce fugise cu acest bărbat și își rănise familia și prietenii. Nu voia să fie ea acea femeie din familie care ar divorța și ar crește de una singură un copil. Se lăsa purtată de secretele soțului ei, de vorbele lui, de sertarele închise și se mințea singură că va fi mai bine de-atât.

După Crăciunul acela, viața ei și a lui Callie, fiica ei de 3 anișori, se va schimba brusc și va înțelege mai bine dimensiunile minciunii în care se lăsase purtată. Deși Richard și Shelby ar fi trebuit să plece împreună cu fiica lor într-o vacanță de familie, boala lui Callie le distruge planurile. Richard era hotărât și nu lasă acest incident să îi afecteze planurile. Shelby și micuța rămân acasă și primesc cu înfrigurare peste câteva zile vestea dispariției lui Richard.

L-ar fi plâns și ar fi durut-o dispariția lui dacă banca nu ar fi bătut la ușă și nu i-ar fi prezentat dovezile care atestau că nici măcar casa aceea nu era a lor. Mașinile erau luate în leasing, bunurile erau luate cu ajutorul creditelor și, în plus, are de stins o datorie de vreo trei milioane de dolari. Cine era Richard? De ce o mințise?

Minciunile se adâncesc și mai tare în momentul în care Shelby descoperă alte trei identități de-ale soțului ei. Cine era el până la urmă? Se căsătoriseră cu adevărat?

Pentru Shelby începe lupta cea mai grea pe care o dăduse vreodată. Nu trebuia să se lase răpusă de viața ei cu Richard, dar drumul era anevoios și obstacolele prea multe. A stins datoria de pe două carduri și după mult zbucium interior, știe de unde să înceapă să se recompună: de acasă. Avea nevoie să simtă realitatea, să nu mai trăiască în necunoscut și minciună.

Acasă, părinții ei o așteaptă cu brațele deschise. Puteau, în sfârșit, să facă parte din viața micuței Callie, puteau să își îmbrățișeze fiica și erau gata să o ajute să se repună pe picioare. Doar că Shelby era mândră și pentru că îi rănise prea mult când îl alesese pe Richard,  își dorește să desfacă ițele încâlcite ale vieții ei de una singură.

Shelby s-ar fi mințit de una singură dacă ar fi crezut că este singura victimă a soțului ei. Curând se va trezi pe urmele ei cu un detectiv particular și cu o femeie ce susținea că este adevărata soție a lui Richard. Niciunul nu se interesa de viața lui Richard, ambii fiind interesați de bunuri furate de acesta în valoare de vreo treizeci de milioane de dolari. Se pare că Richard este ca un ”cadou” învelit în multe straturi. Ce se ascundea dedesubt? Câte straturi mai avea Shelby de îndepărtat?

Bârfe de coafor, dragoste și prietenie – astea mi-au asigurat deliciul lecturii.

Crime, dispariții și secrete – astea mi-au oferit suspans și adrenalină.

Ca să vă liniștesc, vă spun că avem nevoie de o poveste de dragoste foarte frumoasă între Shelby și …nu vă spun cine. Este o poveste de dragoste pe care aș putea să o compar cu un proiect de amenajare. Iei un spațiu deteriorat și afectat. Îl studiezi. Îl înțelegi. Îl decorezi cu dragoste și îi oferi tot ce are nevoie. Doar că pentru a putea să fie un proiect de succes, Shelby va trebui să treacă de traumele din trecut și de minciuna în care trăise câțiva ani.

Mi-a plăcut mult de Shelby, dar am adorat-o pe micuța Callie. Am apreciat faptul că autoarea a pus accent pe relația frumoasă dintre femeile din generații diferite și a scos în evidență caracterul lor puternic și forța cu care își luau viața în piept. Este o carte frumoasă, are de toate și vă lasă cu o stare de bine incredibilă. Recomand!

                                Îi mulțumesc mult Ralucăi pentru acest cadou de suflet!

14 COMENTARII

  1. foarte frumoasa si tentanta recenzia ,felicitari Anca <3 autoarea e una din preferatele mele si cel mai mult mi-au placut ,,Martora si Obsesia ,, abia astept sa citesc si aceasta carte !

  2. Acum sunt și mai curioasă, știi deja, nu? 🙂 Felicitări pentru recenzia minunată și extraordinar de sensibilă! <3 Și eu iubesc stilul Norei Roberts…

  3. Nora Roberts se numără și printre autoarele mele preferate , deși nu m-aș fi așteptat niciodată :))
    Recunosc că această nu m-aș atras mă deloc atunci când am văzut-o pentru prima dată. Nu știu dacă din cauza coperții sau a poveștii care, până la urmă, pare și este foarte diferită de ceea ce am mai citit eu de la ea.
    Recenzia ta mă face, totuși, să îi dau șansă și să văd despre ce este vorba :))
    Mulțumesc pentru recomandare și felicitări pentru prezentare!❤️❤️

Lasă un răspuns