Recenzii

Recenzie: Nunta. Rochia de mireasă – Rachel Hauck

24059649_1998478017085570_6487278912680006720_o

După ce am trecut peste propriile amintiri legate de rochia de mireasă și de nuntă, am putut să îmi focusez atenția asupra acestui roman. Nu sunt eu de vină. Jur că nu! Coperta mi-a stârnit cei mai dulci fiori și cele mai frumoase amintiri pe care le port în cufărul meu special.

Visăm de când suntem micuțe la rochia noastră de mireasă. Eu am vrut-o ba roză, ba cu inserții albastre, ba cu flori, ba fără sclipici. Indiferent de culoarea ei, am știut întotdeauna că va fi aidoma rochiilor prințeselor. Am pornit în căutarea ei și am rămas impresionată și dezamăgită în aceeași măsura de numărul impresionant de modele. Mă simțeam pierdută, dar știam că voi găsi rochia perfectă, aleasa. Știam că mă voi simți mireasă când o voi pune pe mine, că mă voi simți admirată și iubită.

După ce a trecut toată nebunia aceea frumoasă am avut nevoie să știu că nu sunt singura care se transformă înainte de eveniment. Prietenele mele erau deja măritate, cu altele mi-a fost teamă să deschid subiectul, așa că am fost extrem de bucuroasă să dau peste acest roman. Părea să îmi răspundă la câteva întrebări.

Rochia de mireasă nu este numai ținuta de seară sau de mers la biserică atunci când are loc nunta. Rochia este încununarea tuturor dorințelor, puritatea sentimentelor noastre, încrederea și speranța. Dar, ce te faci dacă înainte cu două luni de nuntă devii nesigură? Dacă în loc să cauți rochia perfectă, ținutele domnișoarelor de onoare și smochingul mirelui, tu cauți nod în papură relației tale, o analizezi și o pui extrem de atent sub lupă? Este oare dragoste? Sau este doar dorința de a avea o familie? Este obișnuință sau este pasiune?

Charlotte avea un magazin dedicat mireselor, așa că am putea spune că văzuse multe tipare de rochii și de personalitate. Mai hotărâte, mai indecise, mai îndrăgostite sau mai ezitante, toate plecau din magazinul ei cu rochia perfectă. s-ar zice că până aici ar fi trebuit să se scuture de toate îndoielile, dar Charlotte era definiția perfectă pentru ”mireasa nesigură”.

Îl cunoscuse pe Tim, se îndrăgostise și după numai două luni îi acceptase cererea în căsătorie. Era convinsă că îl iubea pe el și familia lui. El avea părinți, frați și o familie gălăgioasă, fix ce nu avusese ea în copilăria ei. Nu își cunoscuse niciodată tatăl, pe mama ei o pierduse la 12 ani și fusese crescută de o bătrână morocănoasă. Poate de-asta acum era un element în alcătuirea altor zeci de familii.

Era extrem de organizată și dedicată muncii sale, dar nu se putea mobiliza în organizarea propriei nunți. Dixie, asistenta ei, o impulsiona tot timpul, ba chiar îi comandase o rochie superbă ce aștepta pe manechin. Numai că Charlotte crede că este mai potrivită unei mirese mofturoase ce apelase la serviciile lor. Ea nu se simțea atrasă de rochie și nici de gândul căsătoriei.

În încercarea ei de a se detașa de tot ce însemna viața ei, Charlotte nimerește la o licitație pe domeniul Ludlow. Nu venise să caute ceva anume. Gusturile ei erau prea moderne pentru obiectele de la licitație, dar o forță o tot atrage către cortul imens. Un omuleț caraghios îmbrăcat în violet o atrage ca un magnet și sfârșește prin a achiziționa un cufăr vechi, și sudat pe deasupra.

După ce îl deschide, găsește în el o superbă rochie de mireasă. Omul ciudat îi spusese că rochia datează din 1912 când fusese purtată de Emily Ludlow. Țesătura nu arată deloc atât de veche, așa că Charlotte este hotărâtă să redea rochia stăpânei sale. Cercetările ei scot la iveală faptul că rochia fusese purtată de trei femei: Emily în 1912, Mary în 1939 și Hillarry în 1968. Ce legătură era între femei? Cum se potrivise rochia fără a fi modificată nici măcar vreun pic?

Am admirat hotărârea lui Charlotte și i-am înțeles decizia de a căuta adevărul despre rochie. În felul acesta, toată nebunia din viața ei era pusă pe pauză. Nu mai era importantă nunta ei, erau importante nunțile lor. Era importantă rochia aceea ce părea a fi țesută ieri și nepurtată vreodată.

Cum se va termina aventura ei? Se va căsători cu Tim? 

Paralel cu povestea lui Charlotte, aflăm și povestea lui Emily, prima femeie care a purtat rochia. Emily este exemplul perfect pentru femeia prinsă între dorință și societate. Îl cunoscuse pe Daniel, un tânăr sărac și se îndrăgostise de gesturile lui simple. Doar că viața îi desparte. El vrea să facă ceva pentru a se simți demn de ea, ea este prinsă între ce vrea ea și ce vor părinții ei. Cum scrisorile lui Daniel nu ajung niciodată la ea, Emily acceptă avansurile lui Phillip Saltonstall, un om prosper de afaceri. Emily făcea parte dintr-o familie modestă, așa că relația ei cu Phillip ar deschide multe uși familiei sale. Știa că îl iubea pe Phillip, dar de ce îi dansa inima când îl vedea pe Daniel?

Nu aș fi intuit legătura dintre cele patru femei și nu mă așteptam la așa întorsătură. Dincolo de rochia albă de mireasă ca obiect vestimentar, ne putem gândi la o ”rochie” a promisiunilor, a dragostei. Deși fiecare mireasă își dorește să fie unică pe exterior, pe interior ne îmbrăcăm toate sufletele în aceeași țesătură.

Este un roman perfect pentru o zi de weekend, când te poți servi cu o ciocolată caldă, ca mai apoi să te cuibărești într-o pătură pufoasă. După, îl recomanzi prietenelor în discuțiile interminabile .

Cartea poate fi achiziționată de aici! Dacă vă tentează și formatul audio al cărților, găsiți o variantă chiar aici! Varianta ebook poate fi cumpărată de aici! Le mulțumesc mult celor de la Editura Act și Politon pentru această călătorie de suflet! Pe site-ul editurii găsiți cărți pentru toate gusturile!

10390353_1533063043606875_6587443336068501704_n.png
Descriere:
O rochie. Patru femei. Un destin uimitor. O poveste a credinței, a eliberării și a iubirii nemuritoare.
Charlotte Malone deține un mic magazin nupțial în orașul Birmingham. Pregătirea mireselor pentru nuntă este darul ei… pasiunea ei. Dar când ziua propriei nunți se apropie, de ce nu își poate găsi rochia perfectă? Și de ce nu este sigură că ar trebui să se mărite cu Tim?
Charlotte găsește o rochie de epocă într-un cufăr vechi cu încuietoarea sudată, pe care l-a obținut la o licitație. Curiozitatea o face să își dorească să afle cine a purtat-o înaintea ei. Emily, în anul 1912, Mary în 1939 și Hillary în 1968. Prin cercetarea istoriei acelei rochii, Charlotte descoperă lucruri interesante despre fiecare dintre acele femei, învățând din poveștile lor despre puterea curajului și a credinței, despre frumusețe și găsirea iubirii adevărate.
Ce le leagă pe aceste femei și ce anume le separă? O simplă rochie? Dar rochia de mireasă nu este o simplă rochie.
Rochia de mireasă (The Wedding Dress) este bestseller New York Times, Wall Street Journal și USA Today. A fost numit Romanul Inspirator al Anului de către Romantic Times.
Rachel Hauck a absolvit State University din Ohio, fiind licențiată în Jurnalism. Din 2004 își dedică tot timpul scrisului.
Despre carte:
Titlu original: The wedding dress
An apariție: 2017
Număr pagini: 334
Traducere: Dana Dobre

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *