20632692_1604911536238463_195392622_n
La cât de mult au urcat gradele în termometru zilele astea mi-aș dori să adopt mantra familiei Stark: ”The winter is here”. Până când vine iarna și pe meleagurile noastre mă răsfăț cu această serie de excepție și mă minunez continuu de măiestria lui George R.R. Martin. Nu aș fi crezut că până și luptele pot avea parte de farmecul și de culoarea lor. George Martin le dă ceva aparte și te cucerește fără drept la replică.

Patru regi și nicio dreptate. 

”Cerul dinspre sud era învolburat de culori strălucitoare, schimbătoare, de refelxele focurilor imense ce ardeau dedesubt. Șuvoaie otrăvitoare de verde se îndreptau către pântecele norilor și iazuri de lumină portocalie se așterneau peste înaltul cerului. Nuanțele de rășu și de galben ale flăcărilor obișnuite se războiau cu nuanțele de smarald și de jad ale focului sălbatic, fiecare strălucind cu o lumină vie și pe urmă pălind, dând naștere unor armate de umbre efemere, doar pentru a muri o clipă mai târziu. Răsărituri verzi lăsau loc loc apusurilor portocalii, într-o fracțiune de secundă. … Jăraticul fierbinte rătăcea prin văzduhul nopții, asemenea unor roiuri de licurici.” 
Dacă în prima parte a volumului doi nu am avut parte de evenimente majore, iată că în partea a doua totul sare în aer. Un regat sfâșiat în toate părțile, vecini care se luptă între ei, trădări, comploturi, și dacă era posibil… și mai multe urzeli. Asiști din umbră la toate planurile lor și te întrebi ce se ascunde dincolo de cuvinte, pentru că vă asigur că nimic nu este rostit fără direcție sau fără vreun interes ascuns. Toți se bănuiesc, toți se spionează, toți își doresc puterea și gloria.
Mânați de încrederea în proprii Zei, de dorința de răzbunare, de libertatea dorită, de impulsuri mult mai puternice decât logica, toți cei patru regi (unul numit Moștenitor de drept al Tronului de Fier, restul autoproclamați și recomandați fie de lorzi, fie de ambițiile proprii), își strâng armatele și vânează cea mai mică greșeală sau o fisură cât de mică în planurile strategice ale celorlalți.
Saga ”Cântec de gheață și foc” nu este doar o serie, este un festin încărcat de oameni vicleni, de onoare, devotament, de oameni fără scrupule, de ambiții, de strategie, de magie, de alchimiști și de mister. Nu am crezut că voi fi trasă în lumea asta și că voi privi la acest spectacol literar creat de Martin cu la fel de multă pasiune și surprindere după ce am terminat de citit Urzeala tronurilor. Am crezut atunci că am surprins esența și complexitatea acestei serii, dar m-am înșelat cumplit. Pagină după pagină, volum după volum, rămâi fără cuvinte și nu ai etalon pentru a compara măreția lor.
20623914_1604910562905227_385361949_n
Merg toate mână în mână de parcă războaiele și magia s-au completat dintotdeauna. Nu credeam că vreun autor poate îmbina atât de credibil elementele rupte din realitate cu fantasy-ul și totul să pară atât de credibil, de real și de ”Viu”. Te atașezi de personaje și faci parte din comploturile lor. Îți plânge inima când asiști la toate frământările lor interioare, dar esti la fel de lovit ca și ei când se prăbușesc toate lucrurile în care au crezut. Te agăți de ideea de cavalerism, dar realizezi la fel de târziu ca și personajele că și cavalerii sunt oameni mai întâi, așa că uneori propria viața valorează mai mult decât un jurămînt aruncat în fața zeilor sau în fața lumii.
Nu încetez din a mă minuna de cât de diferite sunt noțiunile de familie pentru Casele din Ținutul celor Șapte regate. Dacă există familii unde onoarea și dragostea sunt motorul care ridică sabia pentru a face dreptate, există și familii unde membrii lor sunt doar niște trepte pentru a urca și mai mult în ierarhie.
În ciuda complexității acțiunii și a numeroaselor fire narative, povestea este mult mai clară o dată cu acest volum. Au apărut doar două personaje noi: Theon (un ostatic ce fusese ținut și educat sub blazonul familei Stark) și Davos, un fost contrabandist aflat acum în slujba Regelui Stannis.
Apreciez tare mult și lumina în care sunt puse femeile în această serie. Nu sunt descrise ca fiind slabe de înger, împopoțonate și cam atât. Femeile sunt la fel de puternice ca stindardele casei din care fac parte, sunt extrem de curajoase și extrem de devotate. Dacă până acum îmi atrăsese atenția Daeneryas, ultima din neamul Dragonilor, și Catelyn, soția lui Eddard Stark și mama Regelui Nordului și al Tridentului, micuța Arya Stark continuă să câștige teren. Arya este incredibil de curajoasă. La început mă gândeam că privește totul prin ochi de copil și că este mânată de inconștiența specifică vârstei, dar ea mă surprinde rând după rând. Nu se lasă doborâtă, țese planuri și își dorește să ajungă acasă.
Jon Snow rămâne în continuare punctul meu sensibil. Jon m-a impresionat cu puterea lui încă din primul volum. Este un personaj care promite multe lucruri încă, așa că abia aștept să le descopăr.
 

Războiul este departe de a fi încheiat și amenințarea cu venirea iernii este tot mai aproape de împlinire. Oare ce aduce iarna o dată cu ea? Abia aștept să descopăr!
 
Mulțumesc celor de la targulcartii.ro targulcartii.ro pentru acest roman incredibil! Cartea o puteți achiziționa de aici, în acestă ediție. 
Iar dacă doriți ediția cartonată, o găsiți și pe aceea chiar aici.
 
Nu refuza o carte bună pentru defectele pe care le are! Profită de reducerile de până la 90% și alege o carte nouă cu mici defecte din oferta TargulCartii.ro
https://goo.gl/sKFFmz
20525836_1446537352103567_6448693342038117233_n
 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns