Recenzii

Recenzie: Fetița de la Metropol – Liudmila Petrușevskaia

20994024_1957462367853802_3681707460201716920_n
 
În ultima vreme am ales să citesc romane diferite din toate punctele de vedere. Fie că am ales biografii, autori noi, cărți inspirate din diferite culturi, am petrecut astfel timp de calitate lărgind treptat zona mea de confort literar, ca să spun așa.
Vreau să descopăr mai mult, să îmi testez limitele și să ajung să citesc autori din mai multe țări. De data aceasta am ales ceva din literatura rusă. A trecut mult timp de când am citit ultima oară ceva scris de un autor rus. Când am văzut ”Fetița de la Metropol” pe site-ul celor de la targulcartii.ro, am știut că trebuie să o am!
Descrierea m-a atras instant!
”Dramaturg și nuvelist, Liudmila Petrușevskaia rememorează copilăria sa marcată de războiul din epoca stalinistă, vremea când umbla pe holurile hotelului Metropol; apoi adolescența într-o casă socială, după dispariția mamei sale, viața de studentă și plecarea pe un șantier comunist.” 
Pentru că iubesc toate romanele de ficțiune sau de non-ficțiune ce au la bază războaiele lumii, am ales cartea aceasta fără niciun regret. Îmi place să descopăr războiul prin ochii persoanelor simple. E dureros să privești prin ochi de copil aceste orori, dar te ajută să mai urci o treapă în înțelegerea acestor atrocități. Oricâte cărți am citi, sau se vor mai scrie, cruzimea și repercursiunile războiului nu vor fi nici explicate pe deplin, nici înțelese, nici depășite. Puteam doar să citim și să nu lăsăm ca aceste evenimente să fie uitate sau privite doar cu mândrie, sau catalogate ca fapte de eroism și vitejie.
 

”Omul se vede, într-o carte, ca într-o oglindă.”

”Liudmila Stefanovna Petrușevskaia (n. 26 mai 1938) este o personalitate de marcă a culturii ruse contemporane. Prozator, dramaturg, poet, dar și pictor de acuarele (ultimele nouă volume ale autoarei fiind ilustrate cu creațiile proprii), cochetând și cu muzica prin compoziții proprii, dar și interpretând melodii (dintotdeauna a dorit să fie cântăreață într-un restaurant …), Petrușevskaia a adunat într-o viață de om, pe lângă experiența represiunilor staliniste și cea a celui de-al Doilea Război Mondial, întâmplări incredibile care și-au găsit ecoul în creațiile de autor.”
În acest roman autobiografic, Liudmila surprinde cu o atingere de maestru și cu multă ironie toate schimbările și întâmplările din viața sa. În copilăria ei este martorul războiului și a tuturor greutăților și nedreptăților survenite în urma lui. Privea cu ochii mari lumea asta nefericită, iar ”muzica” stomacului gol tot timpul o însoțea permanent. Fetița de la Metropol (Metropolul era un hotel), va trăi mulți ani grei care ar fi putut să își lase amprenta asupra ei dacă nu ar fi fost atât de puternică. Fetița era hotărâtă, rebelă și știa să păcălească viața în același mod în care viața o păcălea pe ea.
Fusese lăsată de mamă în grija bunicii și a mătușii. Mama ei plecase la Moscova pentru a găsi o slujbă și niște bani în plus pentru hrana ei. Mama se va reîntoarce să ia fetița, dar viața de la Moscova nu se dovedește mai ușoară decât cea din casa bunicii.
În odaia bunicului ei invadată de fumul celor două pachete de țigări pe care acesta le fuma pe noapte, cele două vor dormi sub masa din sufragerie, iar alături pe saltea, își vor așeza tot ce mai aveau.
Fetița și aici își etalează personalitatea extrem de puternică, iar linia dintre calea cea bună și opusul ei, era extrem de fragilă. Dedublându-se de identitatea ei, autoarea privește la anii petrecuți în casa socială departe de mama sa, ca un străin. Dacă până atunci acțiunea fusese scrisă la persoana întâi, în aceste capitole acțiunea este scrisă la persoana a treia. A fost ca și cum și-ar fi dorit să șteargă acele amintiri din viața sa.
După cum vă spuneam, Fetița era un copil hotărât și extrem de ambițios. Știa că trebuie să lupte pentru tot ce primea de la viață, dar va reuși să fie studentă, angajată, femeie, mamă, iar în toate aceste etape viața ei are de predat lecții pentru noi și pentru alții.
 
”Fetița de la Metropol” este o lectură diferită de tot ce am citit în ultima vreme. Primele pagini, acolo unde autoarea ne prezintă arborele genealogic, mi s-au părut mai greu de parcurs. Dar per total a fost o carte frumoasă.
” Din când în când unii gândesc, unora le place să gândească. Uite, tocmai pentru asemenea momente există lectura. Celui care gândește, cu cât mai dificilă va fi problema pe care i-o dai, cu atât îți va fi mai recunoscător.” – Liudmila Petrșevskaia
 
Mulțumesc mult targulcartii.ro pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de aici!
 
Nu e niciodată prea târziu să spui DA unei cărți de anticariat! Mai mult, profită de reducerile de până la 70%. Intră acum pe pagina promoției și vezi oferta actualizată: https://goo.gl/ZY3t1s
 
20994200_1465523476871621_730510023019280344_n

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *