24883531_2004138869852818_304394494254771833_o

Dincolo de coperta minunată, iubesc titlul!! Îl consider extrem de potrivit. ”Fericiți pentru totdeauna” nu este o constatare, nu este o regulă. Fericiți pentru totdeauna este un privilegiu pe care mulți nu îl au. Unii sunt fericiți doar pentru un timp, alții își rătăcesc sensul fericirii, câțiva își caută fericirea continuu. Și bineînțeles că sunt cei care pot spune că au fost fericiți pentru totdeauna. Oamenii din ultima categorie sunt din ce în ce mai rari. Celebrăm nunta de argint a cuiva, norocoși și mândri când întâlnim sărbătoriții unei nunți de aur. Unii spun că sărbătorim dragostea lor. Eu consider că dragostea trece pe locul doi după un timp. Primează respectul, înțelegerea, devotamentul și încrederea. Dragostea nu este completă fără ele. Este un cuvânt simplu, dar eu îl privesc întotdeauna ca pe unul compus. Are  opt litere dar zeci de spații goale pe care trebuie să le umplem.

Uneori ne săturăm să tot adaugăm. Trecem nevoile noastre pe primul plan, uităm să privim cu înțelegere, uităm de ce ne-am îndrăgostit, ne scoatem armele și le punem pe masă. Înlocuim sentimentele cu declarații de război și nu suntem supuși la amendamente și armistiții. Bucata albă de steag nici nu există în această ecuație. Nu mai înțelegem nici puterea unei îmbrățișări, nici nu mai știm să ne refugiem în brațele ce odinioară ne ofereau dragoste și confort. Ce e de făcut?

Cuplul din acest roman va rămâne cuplul meu preferat. Îi admir pe cei doi pentru puterea de a-și recunoaște greșelile, pentru faptul că nu au pus punct unei căsnicii ci au pus doar o virgulă. Ieri se iubiseră, astăzi se ceartă, mâine se vor separa? Cum au ajuns până aici? De ce înlocuiseră momentele în care zâmbeau fără motiv cu replicile acide și acuzele? Când aruncaseră responsabilitățile de pe umerii unuia pe ai celuilalt?

Lauren și Ryan adolescenți nu m-au impresionat atât de tare pe cât au făcut-o Lauren și Ryan adulți.

Ea venea dintr-o familie în care conceptul de dragoste și familie fusese trădat. Mai avea o soră și un frate, o bunică mereu gata să dea sfaturi, un unchi cam ciudat și o mamă căreia niciodată nu îi înțelesese și apreciase comportamentul. Tatăl lor îi părăsise fără nici un cuvânt. Ea și Rachel erau micuțe, dar își aduceau aminte de cel care trebuia să le fie sprijin și model masculin. Charlie, fratele lor, nici măcar nu se născuse. Lauren trăise viața așa cum venise, nu căutase nicio clipă alte răspunsuri, nici ce însemna pentru o mamă să fie singură și pentru un băiat să crească fără tată.

Avea nouăsprezece ani când îl întâlnise pe Ryan, bărbatul ce reunea cam toate calitățile pentru a-i cuceri inima. Râdeau fără motiv, își scriau bilețele, ieșeau des în oraș, își făceau planuri comune, se mută împreună într-o garsonieră super înghesuită, dar în care încăpea toată dragostea lor.

El caută mereu să îi facă pe plac, ea pare că vrea tot mai mult, dar nu uită să se rătăcească în ochii lui, să îl îmbrățișeze strâns și să fie spontană. Amână amândoi apariția unui copil, nu se simțeau pregătiți, dar adoptă un câine. Bocănilă este cel care îi va responsabiliza și le va permite să învețe ce înseamnă a treia persoană în spațiul lor.

Trecuseră unsprezece ani de când erau împreună și fericiți pentru totdeauna nu fusese nicicând mai departe. Se mutaseră într-o casă mai mare, dar spațiul vast apăruse și între ei. Se certau, se contraziceau, uitaseră să mai fie intimi, nu pierdeau nicio ocazie de a face vreun reproș. Aș spune că erau chiar mai atenți la nevoile câinelui decât la ale lor.

     E de ajuns o scânteie pentru a aprinde tot focul ce ardea mocnit în ei. Recunosc amândoi că sentimentele le sunt nesigure și că o pauză pare să fie instrumentul cel mai la îndemână pentru a încerca să salveze tot înainte de a arunca la gunoi anii petrecuți împreună.

E greu să te desparți chiar și pentru un an, dar asta este convenția lor. Un an de stat separat. Nu aveau voie să ia legătura unul cu celălalt, nu trebuiau să se viziteze. Aveau libertate deplină pentru a cunoaște alte persoane, pentru a ieși la întâlniri. Dacă se vor îndrăgosti de altcineva? El pleacă, ea rămâne acasă cu Bocănilă. Asta e viața după ce rămâi singur? Goală?

Lauren pornește într-o călătorie de autocunoaștere și face slalom printre decizii și amintiri. Este victima propriilor gânduri și cade ușor dintr-o extremă în alta. Dacă în primele zile viața i se pare prea seacă și face eforturi pentru a nu ridica telefonul, următoarele zile începe să guste din libertate. Nu era rău să pună o cuvertură înflorată pe pat, nu era nici prea rău să aibă timp numai pentru ea și să folosească toată apa caldă. Dar oare în asta consta toată bucuria ei? În lenjerie confortabilă și în cuverturi pufoase și roze?

Departe de Ryan, Lauren este mult mai atentă la nevoile familiei ei. Înțelege că ei au propria opinie despre Ryan, că acesta face parte din familie și că ei îl iubesc. Pare că Lauren privește lumea cu ochii deschiși după foarte multă vreme.

 

” Poate că nu contează prea mult dacă vrei să ai pe cineva alături în toate momentele vieții tale. Poate că tot ceea ce contează este să ai pe cineva alături atunci când ai cea mai mare nevoie de el. Poate că a avea nevoie de cineva nu înseamnă neapărat că nu poți face nimic fără el, ci că ți-ar fi mai ușor dacă îl ai alături.” 

 

Mi-aș dori tare mult ca toate cuplurile să se comporte la fel ca cel de mai sus. Uneori e nevoie de un punct, alteori de o virgulă, dar trebuie să știm să folosim aceste semne de punctuație. E bine să știi că ai făcut tot ce se putea, că nu ai renunțat, că ai căutat răspunsurile în tine sau în el, că ai fost sinceră cu el și cu tine, că mai ai pentru ce să lupți. Răspunsurile nu sunt întotdeauna în jurul tău. Cele mai multe vin din interior. Atâta timp cât știi că ești sinceră cu tine, nu există o a doua opțiune. Este un roman pe cât de simplu, pe-atât de complex. Oferă momente de respiro, autocunoaștere și introspecții. Îți oferă variante, atunci când nu mai știi pe ce drum să apuci.

E bine să te agăți de dragoste? E mai bine să îl lași pe celălalt să fie fericit, chiar dacă asta înseamnă să fie departe de tine?

Este un roman pe care eu l-am citit cu sufletul. M-am bucurat și am râs în hohote când am văzut comportamentul celor doi. Nu au avut curaj să spună lucrurilor pe nume, dar Lauren îi citea schițele de pe adresa lui de mail. Nu vă panicați, îi erau adresate. Atât! Nu vă mai spun decât că trebuie să citiți cartea.

Romanul a apărut la Leda Edge și poate fi comandat de aici. 
Mulțumesc Grupului Editorial Corint pentru romanul oferit!
Despre carte:

AUTOR(I):

TAYLOR JENKINS REID
EDITURA:CORINT
AN APARIȚIE:2017
NUMĂR PAGINI:352
TRADUCERE:ALEXANDRA LIMONCU
Descriere:
Un roman surprinzător despre căsătoria modern și profunzimea legăturilor de familie
Când mariajul lui Lauren și al lui Ryan ajunge într-un punct critic, cei doi se gândesc la un plan neconvențional: hotărăsc să se despartă pentru un an, în speranța de a se îndrăgosti apoi din nou. Un an, o singura regulă: nu au voie să ia legătura unul cu altul. În afară de asta, totul este permis. Lauren pornește într-o călătorie de autocunoaștere, descoperind că prietenii și familia au propriile idei despre căsătorie. Aceste păreri, alături de procesul ei de vindecare și provocările vieții fără Ryan, îi schimbă concepțiile despre monogamie și căsătorie. Ea începe să se întrebe: când ai parte de iubire fără fidelitate și devotament fără căsnicie – când iubirea și dorința nu mai sunt legate –, ce apreciezi? Pentru ce ești dispus să lupți?
O poveste de dragoste despre ceea ce se întâmplă când iubirea dispare. Despre a rămâne îndrăgostit, a te agăța de iubire, a renunța la ea și a i te încredința cu toată ființa ta. Și, mai presus de toate, este povestea unui cuplu prins în vechiul joc și căutând un nou drum spre fericirea pentru totdeauna.
„Reid are talent în a crea personaje complexe și plăcute.” Real Simple
„Taylor Jenkins Reid este un geniu când vine vorba de povești despre viață și dragoste.” Redbook
„Pe cât de inspirator, pe atât de brutal de sincer – o lectură obligatorie.” Kirkus
 
 

20 COMENTARII

  1. Coperta și mie mi-a plăcut foarte tare… Îmi doresc să citesc acest roman, mai ales că este despre alegeri, despre cum să îți făurești fericirea… Felicitări pentru recenzie! <3

  2. Interesantă si ispititoare recenzie. La fel ca tine si eu m-am indragistit de coperta si de titlul, sper ca în 2018 sa o citesc si eu. Referitor la ce ai scris la început, eu sunt mândră sa cunosc un cuplu care au fost casatoriti 67 de ani, pana când moartea l-a luat pe unul din ei :(, bunicii mei (ambele cipluri)mai au câțiva ani si fac 50 de ani de căsătorie, iar parintii fac anul viitor 30. Noi abia am facut 6, dar sper sa fim fericiti pentru totdeauna. Felicitări pentru recenzie!

  3. Un roman pe care mi-ar placea sa il citesc! Asa este, trebuie sa discernem situatiile: cand trebuie pus punct si cand nu. Nu este intotdeauna usor, insa cine se da batut fara lupta pierde din start.

Lasă un răspuns