„Răzbunarea asasinului” m-a așteptat multă vreme pe noptieră. Nu mă simțeam pregătită să îmi iau rămas bun de la personajele pe care le-am îndrăgit  atât de tare. Apoi, am aflat că seria „Omul Arămiu” are legătură cu trilogia Farseer și am zis că este cazul să plec din nou în aventură. 

Ucenicul asasinului, despre care v-am vorbit aici, a fost prima mea întâlnire cu autoarea. Nu mă așteptam să îmi placă atât de tare și știu că am fost surprinsă de măiestria cu care reușește să reconstruiască până în cel mai mic detaliu lumea medievală guvernată de bărbați cu caractere mai mult sau mai puțin nobile. 

Asasinul regal, volumul al doilea, despre care am scris aici, a fost preferatul meu. Fitz Chivalry își conturează personalitatea, își dezvoltă Harul, darul străvechi cu care era înzestrat, și stabilește o legătură emoționană cu un lup. Ochi Întunecați. Harul era o legătură specială dar blamată de oameni. Cel care deținea puterea era ostracizat, neacceptat de societate. 

Răzbunarea asasinului a fost mai greu de parcurs. Mi-a plăcut destul de mult, dar au fost niște lucruri pe care nu le-am digerat prea bine și abia aștept să văd ce mă așteaptă în Omul Arămiu! Dacă în primele volume Fitz Chivalry duce lupte în numele celorlalți și își îndeplinește foarte bine rolul de marionetă, asasin regal, în acest volum, luptele le poartă în interior. Avem de-a face cu un Fitz nesigur, măcinat de răul pe care înfăptuit de prințul Regal, măcinat de vină și de regrete, de dor și neputință. 

39501069_2170605676539469_7969357189762514944_n.jpg

Acuzat de uciderea regelui, Fitz este aruncat în închisoare și bătut de autoproclamatul rege Regal și de acoliții acestuia. Deși simte, cu ajutorul Meșteșugului, că Verity nu a murit, Fitz nu are dovezi și nici posibilitatea de a-l căuta. Verity, unchiul lui și adevăratul rege care urma la tron, plecase în căutarea Străbunilor pentru a le cere ajutorul în lupta lor împotriva piraților de pe Corăbiile Roșii și a oamenilor, dar fusese atacat pe drum. Regal îl declarase mort. Verity era foarte puternic atunci când venea vorba de Meșteșug, capacitatea de a „vorbi” telepatic cu cei înzestrați și de a le pătrunde în minte celor din jur, știind foarte bine să se apere ridicând ziduri de protecție. 

Răzbunarea asasinului – lupta interioară a unui asasin 

Burrich îl salvează pe Fitz de două ori. Prima oară atunci când îl ia sub aripa sa când acesta este adus la palat, a doua oară când îi păcălește moartea cu ajutorul otrăvurilor lui Chade. În ochii tuturor, Fitz murise. Trupul lui fusese spălat și îngropat la insistențele lui Patience, mama lui vitregă, dar nimeni nu știa de planul lui Burrich. Sufletul lui Fitz este trimis în corpul lui Ochi Întunecați, lupul lui, și este astfel salvat. Adus la viață cu ajutorul Harului atât de blamat de Burrich. Fitz este confuz deoarece împrumută mult prea mult de la animal. Nu avea la ce să se întoarcă, viața cu Ochi Întunecați era mai simplă. În viața de om, era marionetă. Când nu își căuta dușmanii să îi omoare, își alunga prietenii. Rolul  despre care Bufonul profețise de atâtea ori nu era unul prea ușor. Istoria părea mânjită de sângele vărsat din cauza lui. Chade îl acuză pentru deciziile proaste pe care le luase de-a lungul timpului, Burrich îl condamnă pentru Harul cu care era înzestrat, Molly – femeia pe care o iubise – îl lăsase pentru altcineva. Singurul lucru care îl ține agățat de viața de om este răzbunarea. Vrea să îl omoare pe Regal pentru toată durerea pe care i-a pricinuit-o, pentru vina pe care o aruncase în spatele lui și pentru rănile care îi urâțeau chipul. Era o misiune grea și nu este acceptată de Burrich și Chade, cele două repere majore din formarea lui. Fitz era mort pentru toată lumea, apariția lui în văzul lumii ar fi atribuită Harului și asta ar echivala cu o vânătoare continuă și o moarte cruntă. 

Lăsat singur de cei doi bărbați, Fitz este tot mai sigur de decizia pe care o luase. Regal trebuie să plătească. Lupta lui interioară este atent construită de autoare și pare una sfâșietoare. Mie mi-a trezit compasiunea în multe momente și mi-a fost greu să îl văd măcinat de suferință. Nu fusese decât o unealtă folosită de toți, o marionetă de care s-a tras în atâtea direcții. Acum era singur, abandonat, rănit și dornic de răzbunare. 

Primele volume au fost mai pline de acțiune, de sevă. Răzbunarea asasinului a curs mai greu, cred că se putea scurta ceva din roman, mai ales că sunt reluate de câteva ori aceleași idei. Nu am înțeles de ce s-a încetinit atât acțiunea până la momentul culminant. Știam de la început că neatenția cu care își lansa Meșteșugul avea să îi dezvăluie lui Regal că trăia, dar autoarea a tărăgănat totul. Cel puțin așa am simțit eu. 

Nu era ușor să ajungă la Regal. Acesta se înconjurase de bărbați care stăpâneau foarte bine Meșteșugul și îl urau pe Fitz. După o înfruntare directă cu unul din ei, Fitz este chemat de Verity. Chemarea era prea puternică pentru a-i rezista. Călătoria pe care o va iniția este una lungă și presărată cu peripeții. Era vânat de toată lumea pentru recompensa pusă pe capul lui. Doar Ochi Întunecați îi rămâne aproape și el este singurul care îi oferă alinare în momentele în care este dezamăgit de el și de cei din jur. 

Legătura cu Ochi Întunecați este tot mai puternică și mi-a fost drag să îi văd așa. E extrem de emoționant să vezi puterea de sacrificiu și dragostea care îi învăluie. Finalul a fost unul pe care l-am acceptat greu, nu așa mi-aș fi dorit să se încheie. Momentul cu Verity și dragonii a fost unul care mi-a adus lacrimi în ochi. 

Una peste alta, este o serie fantastică, una de care m-am îndrăgostit pe nesimțite și un care va ocupa un loc special în inima mea. Are elemente fantasy, dar nu se scaldă în ele, are acțiune, are personaje minunate și un cadru pe care autoarea îl alcătuiește până în cel mai mic detaliu.

Seria a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărată de aici. Eu cred că veți fi și voi vrăjiți de puterea ei! Nu îi veți putea rezista Meșteșugului lui Robin Hobb!

An aparitie: 2017
Autor: Robin Hobb
Categoria: Literatura Universala
Colectie: SF & Fantasy
Editia: a 2-a
Editie: Necartonata
Editura: NEMIRA
Nr. pagini: 864
Traducator: Antuza Genescu

14 COMENTARII

  1. Voi cauta si eu primele doua volume ! Am primit cadou aceasta carte dar inca nu am avut timp sa o citesc. Acum, ca am citit impresiile tale, voi cauta primele volume ca sa cuprind intreaga actiune a seriei. Imi place ca citesti foarte mult si imi place ca postarile tale, pe facebook, ating si alte subiecte decat cele strict literare! Felicitari !

  2. Dintre toate volumele, acesta a fost cel mai greu de citit si pentru mine, din cauza intinderii lungi a calatoriei inspre Verity. Trilogia „Omul aramiu”, continuarea acesteia, din punctul meu de vedere este si mai buna, m-am bucurat mult sa ii regasesc pe eroii acestia extraordinari, sa le urmaresc aventurile si sa ma bucur de empatia deosebita pe care o genereaza felul cum scrie Robin Hobb. <3

Lasă un răspuns