Război și dragoste este cartea pe care am așteptat-o cu înfrigurare. Nu vă spun că am numărat orele până avea să ajungă curierul cu ea. Cinstit ar fi din partea mea să vă spun că aproape că stat numai cu ochii pe geam. Nu de alta, dar eu cred că zeii menționați în cartea asta încă o păzesc. Sunt convinsă că au construit în jurul ei un scut protector și nu vreau să mă pun rău cu Ares. Sau cu minunata Afrodita. Avem nevoie de un strop de dragoste în viața noastră, nu? Și veți vedea că, după cartea asta, veți privi dragostea și procesul îndrăgostirii și din alt unghi.
„Un adevărat deliciu, o țesătură romanescă efervescentă, plină de umor, tragedie, romantism și mitologie. Categoric, una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul ăsta!” KATE QUINN, autoarea romanului Rețeaua Alice
Am luat-o de îndată ce a ajuns, am răsfoit-o, i-am admirat grafica, m-am bucurat extrem de tare să văd că este scrisă din perspectiva personajelor sale. Nu știu cum funcționează asta pentru voi, dar mie mi se pare că îmi oferă șansa de a cunoaște din interior personajele. Le împrumut starea, le înțeleg sentimentele și le trăiesc emoțiile.
Război și dragoste – când zeii scriu istoria
Pune război și dragoste în titlurile cărților și mă ai la degetul mic. Dar cum să rezist și când aud că niște zei intervin pentru a da de capăt dilemei vechi de când lumea: de ce se împletesc întotdeauna Dragostea și Războiul?
Din punctul meu de vedere, există un strop de război în dragoste și o picătură de dragoste în război. Dacă îi întrebi pe cei care iubesc dacă au dus vreo luptă în numele iubirii, vei rămâne surprins de cantitatea de detalii și de efort depuse pentru a cuceri persoana iubită. Dacă îi întrebi pe cei care au purtat un război despre motivele lor, cu siguranță vor enumera și dragostea printre acestea: dragostea de țară, dragostea pentru familie și dorința de a-și ști în siguranță.
Cum se împletesc atât de armonios aceste două fire? Dragostea – împletitura unică alcătuită din fire de mătase, emoții și dăruire – și războiul – țesătură realizată din metal, sânge și moarte- ? Cum destramă războiul lumea și o aduce dragostea laolaltă? Cum are dragostea răbdare să înflorească acolo unde războiul sapă cele mai adânci răni? Cum așteaptă războiul ca dragostea să îl ajungă din urmă și cum îi permite acesteia să umple urmele lăsate de obuze și de moarte? Cum permite dragostea ca războiul să măture inimi și destine?
Nu te poți pune cu zeii
Se știe de lupta dintre bine și rău, dar Julie Berry dă altă față binelui și răului. Le pune numele Război și Dragoste, le oferă inimile personajelor sale zeilor atotputernici și îi lasă pe aceștia să conducă dansul. Un ritm accelerat, cu note puternice și pași hotărâți, cu o coregrafie care se învață treptat, pe măsură ce zilele înaintează și sforile sunt trase tot mai tare de către maeștrii păpușari.
Acțiunea înflorește sub ochii cititorilor. Cu accente de tragedie, cu acțiunea plasată când în mitologie, când pe frontul îmbibat de sânge sau pe străzile Parisului, Război și dragoste înfășoară sufletele în tandrețe, tragedie, dramatism și speranță. Ești purtat pe notele melodioase ale pianului în mijlocul evenimentelor și te lași purtat de poveste. Te arde pe interior, te îngrozește și te consumă.
„Sunt deseori mișcat de sufletele a căror primă grijă nu e viața lor pierdută, ci durerea pe care trecerea lor în neființă o va provoca oamenilor dragi. Se întâmplă mai des decât ați crede. Cele mai banale trupuri de muritori sunt locuite de suflete spectaculoase.”
Nu se poate altfel atunci când zeii se implică. Îl avem pe Ares, Afrodita, Hefaistos, Apollo, Hades. Și un proces al zeilor care nu se poate desfășura pe Muntele Olimp, dar în care adevărul își poate oglindi fața în povestea unor muritori.
Ficțiune și realitate – război și dragoste
Povestea asta are un alt farmec atunci când îi pătrunzi tu tainele. Cum aș putea eu să redau replicile spumoase ale Afroditei? Cum aș putea să imortalizez notele de dezamăgire din glasul ei? Zeița iubirii iubește să vadă acțiunile din dragoste ale muritorilor, suspină pentru primul sărut al fiecăruia, luptă și mută câțiva pioni pentru a face posibilă dragostea, dar nu știe cum e să fie iubită pentru ce este ea cu adevărat, nu pentru ce a fost făcută să fie.
„Aș putea găsi un muritor care să mă iubească, continuă ea, dar asta ar fi o venerare, nu iubire. Sunt perfectă. Muritorii nu sunt făcuți să iubească perfecțiunea. În cele din urmă, îi deziluzionează și îi distruge.”
Surprinsă de soțul său cu Ares, în camera unui hotel, Afrodita cere acestuia permisiunea pentru a-i spune o poveste. Cu dragoste și din dragoste. Și alege să spună povestea unor muritori: Hazel și James, Colette și Aubrey.
Cu dragostea în inimă și arma în mâini
Nu se cunoșteau, nici măcar nu aveau aceeași culoare a pielii, dar aveau și altceva în comun în afară de faptul că erau soldați amândoi: iubirea ce o purtau pentru femeile care le dăduseră viața peste cap. James și Aubrey, doi bărbați forțați să se maturizeze pe câmpul de luptă, se țin ancorați de viață prin dragostea ce le-o poartă lui Hazel, respectiv lui Colette.
James o cunoscuse pe Hazel chiar înainte să fie trimis pe front. Trăise alături de ea câteva momente și am fi putut crede că erau prea puține pentru a defini niște sentimente atât de puternice. Dar nu știm că Afrodita și-a exersat puterile și a intervenit în această poveste. Cei doi îndrăgostiți au devenit protejații săi și le-a urmărit nerăbdătoare idila.
Aubrey trebuie să înfrunte oroarea războiului, dar și prejudecățile legate de culoarea pielii sale. Era bun doar pentru carne de tun? Nu avea voie să își urmeze visurile, nu avea voie să iubească?
„O poveste de dragoste de neuitat, olimpiană ca formă, omenească în fond și cu o proză atât de lirică, încât trebuie să fi fost de inspirație divină.” KIRKUS REVIEWS
Când ești la mila zeilor
Dar Afrodita nu era singura zeiță care putea manevra destinele muritorilor. Ares abia aștepta să își arate colții și mușchii. Iar Hades, Zeul Infernului, își stăpânea prea bine regatul. Muritorii au de trecut peste război, moarte și tranșee. Dar dragostea îi menține ancorați și dornici de a se regăsi.
Război și dragoste este o lectură solicitantă, consumatoare. Te stoarce de emoții și te ține ancorat în poveste. Mi se pare superbă ideea de a introduce zeii și de a transfera o parte din poveste pe umerii lor. Mă bucur că autoarea s-a gândit să ni-i înfățișeze altfel pe zei, dintr-o postură mult mai umană și mai caldă. Finalul mi-a adus așa o stare de bine, nici nu vă pot descrie euforia și melancolia ce m-au cuprins acolo, în ultimele rânduri. Zei sau muritori, cu toții suntem reduși la nevoia de a fi iubiți cu adevărat.
„Muritorii mă ocărăsc pentru neastâpărul ăsta al dragostei, dar eu trec cu vederea. O astfel de teroare încântătoare îi dovedea lui Hazel că era vie.”
Război și dragoste – o punte peste lumi
Tare mult mi-a plăcut povestea. Și poate vă întrebați de ce i-am dat patru stele. Pentru că nu am simțit așa multă emoție în prima parte. Afrodita, nu mă pedepsi! Ești o povestitoare bună, dar te-ai axat pe misiunea ta și mi-ai redat doar ideile principale, fără să umpli golurile de care sufletul meu avea nevoie.
„Chiar cu toate războaiele astea cumplite, cu toate distrugerile în masă, cu ciuma spulberând pământul, eu tot aici voi fi, făcând ce știu cel mai bine: să țin omenirea laolaltă cu iubiri precum aceasta.”
Război și dragoste este o carte pe care v-o recomand cu tot dragul! Este o combinație minunată între elemente ficționale și detalii reale. Autoarea a fost ghidată de vreun zeu, sunt convinsă! Iar citind cartea, veți râde, vă veți întrista, veți călători și veți iubi toate personajele, vă promit!
Război și dragoste a apărut la Corinteens și poate fi cumpărat de aici.
TIP COPERTĂ:SOFTCOVER
EDITURA:CORINT
AN APARIȚIE:2021
NUMĂR PAGINI:512
TRADUCERE:IULIANA DUMITRU
[…] o slăbiciune pentru cărțile care tratează această temă și nu cred că am acoperit întreaga plajă a acestui subiect. Poveștile de viață sunt absolut cutremurătoare, întâmplările sunt […]
Îmi plac mult recenziile tale !♥️
Abia aștept sa citesc și eu cartea ❤❤❤
O vreau și eu, asta-i clar! Mulțumesc pentru recenzie. Datorită ei m-am hotărât.