Răul pe care îl fac oamenii, roman publicat la editura Crime Scene Press și titlul asupra căruia ne concentrăm în cadrul celui mai nou blog tour, are o poveste surprinzătoare, plină de elemente surpriză și detalii tulburătoare.

Răul pe care îl fac oamenii
Răul pe care îl  fac oamenii

Înainte de a porni la drum, am o mărturisire de făcut. Pentru că nu-i cunoșteam stilul de scriere, dar și pentru că stăteam cu gândul la altă carte, nu am început acest roman cu tot sufletul. Eram deja pregătită pentru o lectură greoaie, poate chiar și pentru un abandon literar. Nu mă întrebați de unde prejudecata asta, doar întâlnirile cu autorii italieni au fost aproape întotdeauna prolifice. Pur și simplu, dincolo de orice argument logic (chiar și pentru mine), simțeam că nu va fi să fie. Și cât de tare m-am înșelat! Cu câtă nerăbdare am întors paginile, de ce lovituri și surprize am avut parte!

Răul pe care îl fac oamenii – aici nu poți avea încredere în nimeni

„Un thriller extraordinar, la sfârșitul căruia vi se va părea că tocmai ați încheiat un sejur în infern.” – Antonio D’Orrico

Cu suspansul extrem de bine dozat și suficiente elemente capcană, Sandrone Dazieri s-a asigurat că va avea cititorul la degetul lui mic. Personajele sale, dincolo de construcția interesantă, s-au dovedit a fi alunecoase, permanent atacate de umbrele și de forțele întunericului din propria lor minte. Simt că nu ar trebui să generalizez aici, sunt și personaje care doar folosesc situațiile în propria lor favoare, însă toate au avut, într-o mai mică sau mai mare măsură, doza lor de nebunie.

Dacă pe unele le-am putut așeza repede în locul lor bine stabilit pe panoplia personajelor, au existat și indivizi pe care nu știam dacă să-i încadrez în tabăra celor care luptă în numele binelui sau în cea a oamenilor care se hrănesc cu răul pe care-l produc. Indiferent de tabăra lor, de un lucru eram sigură: toate aveau motivele perfecte pentru alegerile lor. Că protejau, că doreau dreptate, că se aflau în plin proces de plată a polițelor de răzbunare. Indiferent de ceea ce le mâna în luptă, dincolo de moralitate și corectitudine, personajele aveau un motiv.

Crime, adevăruri, victime

Alternând planurile narative și împletind elementele șocante, Sandrone Dazieri m-a atras în mijlocul evenimentelor, dornică să aflu adevărul și să descopăr identitatea celui care a semănat teroare și moarte în rândul unor adolescente nevinovate. Nu am crezut că accentul se va muta atât de înapoi pe axa timpului, că lanțul victimelor se va întinde pe atât de mulți ani și că răul are atât de multe marionete. De la oameni simpli la ucigași, de la polițiști nevinovați la polițiști cumpărați cu bani grei, de la întâmplări banale la jocuri de corupție.

Un thriller care te ține cu sufletul la gură, care nu face decât să accelereze de la o pagină la alta și care nu se sfiește să coboare în mintea întunecată a criminalilor în serie.

În urmă cu treizeci de ani, polițista Itala Caruso, supranumită „Regina” (grație influenței sale în cercul polițiștilor corupți), primește misiunea de a găsi suficiente probe incriminatorii pentru cel numit Bibanu, un criminal cu sânge rece. Cu puține probe concludente și cu mărturii firave, dar și obligată de sforile trase de cei de la conducere, Itala nu poate refuza. Deși știe că este pe cale să condamne definitiv un om nevinovat, polițista alege să încalce legea și să își protejeze spatele. Până la urmă, dincolo de brațul justiției și de jurământul de onoare, avea un copil de protejat și niște zile rămase, pe care ar prefera să le trăiască în confort și în pace.

Răul pe care îl fac oamenii – victime, moarte, criminali

„Absolut electrizant.” – Jeffery Deaver

În prezent, nu foarte departe de locul ororilor din urmă cu treizeci de ani, cineva decide să urmeze tiparul adoptat de Bibanu. Dacă nu el fusese închis atunci, era posibil ca pofta de sânge să-l aducă din nou sub radarul polițiștilor? Și dacă nu era el, cine era imitatorul care semăna moartea acum?

Cert este că, dincolo de orice supoziții, există legături cu acel caz odios. Victimele sunt tinere, fete în vârstă de șaisprezece – șaptesprezece ani, modul de operare semănând izbitor. Însă, șocul cel mai mare este legat de vestea dispariției Amalei Cavalcante, nepoata avocatei care-l apărase in trecut pe Bibanu. Dacă era vorba de răzbunare, de ce ar fi atacat-o acum bărbatul pe femeia care-l apărase?

Amala Cavalcante fusese răpită de un bărbat cu păr alb, chiar din fața propriei case. Contrar scenariilor sumbre, fata este ținută în viață, chiar dacă este supusă unor tratamente inumane. Speriată și extrem de inteligentă, Amala înțelege că este doar o momeală umană, de care atacatorul se va descotorosi de îndată ce planurile acestuia or să se îndeplinească. Ar putea ea să fie tânără care evadează din mâinile sângerosului criminal? Oare o căuta cineva, avea să fie găsită la timp?

Răul pe care îl fac oamenii – ajutor neașteptat

Desigur, intriga țesută de autorul Sandrone Dazieri a fost una puternică, permanent alimentată de șoc, dezvăluiri și legături periculoase. Însă, pentru mine, adevărata surpriză a fost un personaj central: Gershom Peretz, zis Gerry. Turist israelian, care sosește în Italia imediat după răpirea Amalei, care știe foarte multe lucruri despre dosarul Bibanu și care este gata de orice, inclusiv de crimă, Gerry se dovedește a fi un personaj alunecos, extrem de periculos.

Mi-a plăcut mult povestea țesută de Dazieri. Incitantă, plină de dedesubturi întunecate și de punți fragile, povestea lui Dazieri este o pastilă de adrenalină și pericol, bună de devorat dintr-o înghițitură.

Dacă sunteți curioși, veți găsi articole dedicate pe blogurile colegilor mei: Literatura pe tocuri, Cărțile mele și alți demoni, Fata cu cartea, Falled, Citește-mi-l, Biblioteca lui Liviu; Analogii, Antologii, Ciobanul de azi.

Traducător: George Arion Jr.

Anul apariției: 2024

Format: trade paperback cu supracopertă

Număr de pagini: 480

Lasă un răspuns