Rămâne în familie este unul dintre cele mai înfricoșătoare romane pe care le-am citit. Nu e un roman horror, dar are multe elemente întunecate, foarte mult rău și cele mai bolnave și întunecate minți. Aș fi spus conștiințe, dar mă tem că personajele lui Marrs nu posedă unele. Fidele unui crez personal, alimentate de traume și de un stil de viață implementat din fragedă pruncie, plin de moarte, înșelăciune și urlete în loc de cântece de leagăn, personajele lui Marrs șochează de la început până la final.

Rămâne în familie
Rămâne în familie

Veți simți, sunt convinsă, aceeași nevoie de a ieși din toată acea structură întunecată, de a vă scutura de sporii răului și de a pune o distanță sigură între realitatea voastră și cea a personajelor acestui roman.

„Nu va trece trece mult până ce această ultimă dispariție va fi făcută publică. Știrea ar putea rămâne în ziare sau la televizor câteva zile sau chiar o săptămână. Apoi un eveniment mai recent și mai important îi va lua locul. Toată lumea va uita de dispariția unui copil, cu excepția familiei lui. Și a mea. Îmi amintesc de fiecare dintre ei.

Pentru că sunt momeala care îi ademenește aici.”

Rămâne în familie – crime și secrete

John Marrs șochează cu fiecare roman al său. Îmi pare rău că nu le-am citit în ordinea apariției lor, chiar aș fi vrut să văd cum crește în intensitate violența poveștilor sale. Nu au personaje comune, dar păstrează bucăți din aceeași lume obscură, alimentată continuu de probabilități, răutate și teroare.

Am citit Suflete pereche și Pasagerii, două romane care au avut, din punctul meu de vedere, o concentrație mai mare de roman psihologic, cu o tensiune care m-a consumat, dar nu m-a îngrețoșat. În Rămâne în familie, pe lângă doza mare de suspans, autorul John Marrs adaugă cruzime, încărcătură emoțională greu de desprins de suflet și greu de digerat.

Dacă în celelalte romane acțiunea a escaladat încă de la primele pagini, de data asta am avut impresia că Marrs nu face decât să pregătească terenul, să mă ia pe nepregătite și să îmi ofere lovitura de grație. Asta nu înseamnă că adevărul mi s-a oferit pe o tipsie de argint, într-o cutie frumos împachetată. Autorul l-a tranșat, l-a agățat de umerii mai multor personaje și m-a lăsat să îl adun treptat. Să îl așez acolo unde ar trebui să stea, în lumina rece și dură, violent prin însăși natura sa, brutal de sincer și de dureros.

Rămâne în familie – adevăruri dureroase

„Acest thriller psihologic captivant explorează în profunzime mintea unui criminal în serie. Marrs s-a întrecut pe sine.” — Publishers Weekly

Asta nu înseamnă că nu creionasem deja un tipar, că nu însemnasem granițele răului. Însă, așa cum se întâmplă în cazul unor astfel de romane, îmi lipseau prea multe piese. Îmi lipseau lait motivurile, faptele și legăturile dintre cazuri, dacă ar fi existat. Simțeam că se apropie momentul final, atunci când adevărul avea să șocheze și să lovească în suflet și-n plexul solar, dar nu eram pregătită să privesc sculptura grotescă, nici fața întunecată a răului. Nu voiam să fiu martorul atâtor destine curmate, atâtor finaluri violente, atâtor acte de cruzime.

Dacă pereții altor case ar vorbi, ar spune despre generațiile care au crescut aici, care au umplut încăperile de râsete, certuri, tradiții, declarații de dragoste. Dacă pereții casei pe care o cumpără cuplul format din Mia și Finn ar vorbi, atunci ar urla. Și ar povesti despre copiii care nu au mai ieșit vii de aici, despre valizele pline cu resturi, despre pungile ordonate care păstrau ultimele amintiri ale trecerii lor pe acest pământ. Ar povesti despre copilul care-și ajută părinții și devine momeală vie pentru copiii aleși drept următoarele victime.

Binecuvântare sau blestem?

„Un adevărat tur de forță. Întunecat și tulburător, plin de răsturnări de situație care nu se opresc niciodată, acest roman îl prezintă pe John Marrs în cea mai bună formă, oferind o poveste despre o familie aflată în cel mai întunecat moment al vieții sale. L-am citit dintr-o suflare.” — Sarah Pinborough, autoarea cărții „Behind Her Eyes”

Mia și Finn nu-și permit renovarea casei pe care au cumpărat-o, dar își doresc tare mult să o transforme în căminul lor, într-o casă călduroasă și luminoasă. Și ar fi reușit dacă nu ar fi urcat în pod și nu ar fi găsit niște valize vechi, prăfuite și aducătoare de necazuri. În valize nu stau închise decorațiuni vechi, nici amintirile unor familii de odinioară. În acele valize, pregătiți-vă pentru asta, stau rămășițele unor copii dați dispăruți cu mulți ani în urmă.

Din momentul deschiderii acelor valize, viața noii familii se transformă într-o avalanșă de necazuri. Mia se simte și mai străină în sânul familiei lui Finn. Afectată și de vinovăție și de depresia postnatală, Mia calcă pe un teren minat. Iar trecutul lui Finn se prăvălește peste noua ei realitate. Cine era acest om, cui îi jurase ea iubire? Cât de mult îl cunoștea pe Finn?

Rămâne în familie – rău și moarte

„Cu toate că știu care sunt riscurile, îmi doresc să fiu aici, în toiul acțiunii. Când mă conving că sunt în siguranță, mă întind pe burtă în fața ușii. Îmi țin obrazul încins lipit de scândura rece a dușumelei, până când, în cele din urmă, îl aud. Glasul îi e mai înăbușit și mai stins decât de dimineață. Atunci lovea cu pumnii și cu picioarele în podea, strigătele și rugămințile să fie eliberat ricoșând în pereți și-n tavan. Însă n-a durat prea mult, fiindcă, de-ndată ce ei au urcat în goană treptele, l-au făcut imediat să tacă.”

Așa cum v-am spus, valizele sunt doar baza acestui ansamblu de nenorociri. Cu migală și curiozitate, Mia scoate la iveală un lanț uriaș de crime, secrete și minciuni. Iar adevărul va cădea ca un trăsnet. Vă spun că elementele șocante nu se sfârșesc aici. Ni se oferă timp pentru a ne obișnui cu adevărul, dar alte și alte lovituri sunt adăugate permanent în poveste. Vă întrebați ce se întâmplă cu lanțul răului? Rămâne în familie.

Disponibil aici.

Alte detalii:

Număr pagini: 400

Editura: Bookzone

Autor: John Marrs

Anul publicării: 2024

Traducator: Mădălina Udrescu

Titlul original: Keep It in the Family

 

Lasă un răspuns