Profesoara de pian este romanul de a cărui copertă m-am îndrăgostit imediat ce am intrat pe site-ul celor de la Libris.

Raftul Denisei este colecția la care apelez întotdeauna atunci când am nevoie de o poveste care să îmi stoarcă sufletul de emoție sau să mă solicite mental. Îmi plac mult poveștile publicate de Humanitas Fiction, dar trebuie mereu, așa cum am spus, să am o anume dispoziție pentru ele. Pentru că ieri toată ziua a fost cerul gri, aveam nevoie de o poveste diafană, plăcută, elegantă și caldă. Am simțit instant că era momentul potrivit pentru Profesoara de pian.

Profesoara de pian
Profesoara de pian

Profesoara de pian – călătorie pentru cunoașterea de sine

Din păcate, am plecat la drum cu așteptări prea mari. M-am îndrăgostit la prima vedere de coperta acestei cărți. Îmi inspira liniște, dragoste, căutare, renunțare, compromis. După câteva cercetări, am aflat că romanul este la a doua ediție. A mai apărut în aceeași colecție, cu o copertă diferită. Aceea nu mi se pare la fel de grăitoare ca aceasta.

Apoi m-am îndrăgostit de descriere. Și mă așteptam să primesc o poveste în care Claire, profesoara noastră de pian, să fie în centrul atenției. Nu a fost, din punctul meu de vedere. Claire rămâne secundul acestei povești, întotdeauna în umbră, întotdeauna gata să facă orice își dorește bărbatul din viața ei. Aș vrea să precizez aici că mă așteptam să fiu martora călătoriei interioare a lui Claire și a maturității sale.

Pentru mine, Claire a rămas un personaj rătăcitor, fără țintă și fără opinii. Un martor mut pentru viețile celor din jurul său și al unor întâmplări care o afectau într-o proporție extrem de mică. Cleptomania lui Claire este descrisă în carte, dar mi se pare că acest fir rămâne suspendat în aer și este reamintit foarte târziu și numai în încercarea de a ne lămuri pe noi cu maturizarea lui Claire.

Întunecate sunt căile dragostei. Și ale războiului

Nu știu voi, dar eu când citesc o poveste cu influențe asiatice mă aștept la sunete de clopoței, flori de cireș, ceaiuri aromate și bețișoare parfumate. Povestea asta nu este așa. Autoarea se bazează pe șocul cultural, șoc resimțit și de frumoasa Claire, dar și mai mult pe invazia japonezilor și pe fața cruntă a revoltelor și a războiului.

„Profesoara de pian reușește exact ceea ce face un mare roman – să ne transpună în afara timpului și a spațiului, într-o lume unde simțim totul cu o extraordinară intensitate.” – Elizabeth Gilbert

Claire ajunsese în Hong Kong alături de soțul ei și acceptă o slujbă în sânul unei familii importante de aici. Avea nevoie de bani, dar avea și o nevoie acută de sentimentul de apartenență. Claire pare că își caută propria identitate și nu știe exact unde să se așeze singură în societate. Familia Chen era o familie importantă în Hong Kong. Soții Chen aveau o singură fiică și o mulțime de secrete prin sertare. Dar banii, influența și numele puteau cumpăra cam tot. Așa că, familia Chen părea fericită și intangibilă. Și Claire se hrănea cu aceste false iluzii. Își dorea pentru ea o viață așa.

Compromisuri și alegeri

„Romanul e susținut de scriitura elegantă și un extraordinar simț al locului. Așa cum Graham Greene evoca Vietnamul în Americanul liniștit, Lee, născută și crescută la Hong Kong mult după război, captează orașul din acea perioadă, cu strălucirea lui de poleială care maschează panica și corupția de dedesubt.” – The Miami Herald

Claire îl cunoaște pe Will, un european cu un trecut plin de secrete și pericole. Așa pătrunde Claire și mai adânc în societatea nouă și periculoasă și lucrurile nu vor fi deloc ușoare pentru ea. Mai ales că se îndrăgostește de Will. Avea un soț acasă, dar se simțea atrasă de tot ce însemna Will. Era un bărbat cu o aură misterioasă, care inspiră și expira pericol prin toți porii.

Will avea el însuși un trecut tumultuos și se obișnuise să păstreze tăcerea. Dar, sub carapacea puternică sub care Will se ascundea, colcăiau semnele de întrebare, remușcările și dorința de răzbunare. Will trăise o poveste intensă alături de Trudy, o femeie curajoasă și efervescentă, dar dragostea lor avusese de suferit în urma ocupației japoneze.

Profesoara de pian – alertă și pericol

Mă așteptam să citesc despre o poveste de dragoste diferită, despre șocul cultural, despre obiceiuri diferite și neobișnuite. Nu mă așteptam să ajung în lagăr, să fiu martora raționalizării alimentelor, a corupției și a favorurilor cumpărate cu trupuri și bani grei.

Este o poveste care avea nevoie de mai multe limite clare, din punctul meu de vedere. Trecutul năvălește peste prezent, aducând cu el o mulțime de noțiuni pe care cititorul le primește cu forța unui val înalt și puternic. Izbitura de lasă confuz, amețit de numărul de personaje și de detalii care tot ies la suprafață.

Personal, consider că autoarea a folosit-o pe Claire pentru a expune povestea lui Will mai mult și aș fi vrut un pic mai mult accent și asupra vieții acesteia. Finalul vine cu un gust amărui și senzația de incomplet m-a urmărit toată ziua.

Profesoara de pian nu este o lectură pentru toate stările și de toate zilele, dar eu cred că o puteți citi și afla informații noi despre luptele dintre japonezi și chinezi și despre atrocitățile făcute în numele unor orgolii.

Profesoara de pianJanice Y.K Lee – poate fi cumpărată de pe Libris.

Categoria: Literatura Universala

Autor: Janice Y.K. Lee

Editura: HUMANITAS

Nr. pagini: 304

Traducator: Irina Bojin

Editia: a II-a Editie

 

 

Lasă un răspuns