Privită din întuneric este cartea care mi-a atras cel mai mult atenția pe Libris. Bine, orice vizită de-ale mele de pe site-ul lor este sinonimă cu „misiune imposibilă”. Mi-e tare greu să mă rezum doar la un titlu sau două. Și cred că știți exact la ce mă refer. Bine, eu aș vrea multe, dar plâng teancurile de cărți necitite de acasă.

De data aceasta, așa cum am spus mai sus, m-am hotărât foarte repede. Mi-a plăcut descrierea, trebuie să recunosc, dar am mai avut o întâlnire literară cu autoarea și țin minte că am fost tare încântată. Iar acesta a fost criteriul decisiv. Înainte de a mă lua cu altele (a se citi înainte de a uita), aș vrea să vă spun că îmi place să citesc. Da, mare chestie, asta știați deja. Citesc mult, vorbesc mult, sper că și scriu mult, gândesc mult. Și uit mult. Mai ales nume de personaje. Mai ales când trece timpul peste cărțile citite. Ce legătura are lucrul ăsta cu volumul de față?

Dacă nu mă uitam pe Goodreads, habar nu aveam că volumul ăsta are legătură cu Pierdută în așteptare. Înainte să vă ariciți la mine că nu mai vreți serii, lăsați-mă să vă spun că eu nu o consider serie. Și că puteți citi liniștiți volumele ca stand-alone. Singura legătură dintre ele este Jonah Sheen – un inspector de poliție -. Sinceră să fiu, m-aș fi bucurat ca autoarea să construiască în univers nou pentru această poveste. Sau să fi nuanțat mai bine piesele de legătură, să întindă niște fire de la volumul acela la acesta.

Privită din întuneric
Privită din întuneric

Martor sau criminal?

„Cititorii vor fi impresionați de stilul alert, poveștile încâlcite și personajele intrigante din acest roman polițist care este totodată și un thriller psihologic.” – Booklist

Aveam mare nevoie de o carte plină de adrenalină. Și mi-am pus toate așteptările în aceasta. Așa cum v-am spus și mai sus, am mai citit o poveste scrisă de Gytha Lodge și mi-aduc aminte că am fost uluită de încrengătura de detalii și mulțumită de toate acele suișuri și coborâșuri. De data aceasta, mare parte din lectură m-am simțit confuză. Și nu pentru că au fost prea multe răsturnări de situație sau prea elemente de stăpânit.

Parcă eram cu capul sub apă și nu reușeam să disting prea bine tot ce se întâmpla în jurul meu. Mi se părea că trăiesc la nesfârșit, ca într-o buclă, aceeași zi. Obosisem să bat pasul pe loc, să aud pe repeat aceeași întrebare. Nu îmi aduc aminte de un Jonah Sheen atât de slab, de anchete atât de prost orchestrate. Mi s-a părut că polițiștii așteptau ca indiciile să vină la ei, ca probele să iasa singure la iveală. Mai lipsea doar ca să vină criminalul să mărturisească propria crimă.

Ce carte minunată! O poveste întortocheată și tăioasă ca lama unui cuțit… Pregătește-te să fii bântuit! – A .J . Finn, autorul bestsellerului Femeia de la fereastra

Suicid sau crimă?

Știu că nu este frumos să te lauzi, dar e musai să vă spun că am mirosit de la început criminalul și mobilul crimei. Eh, nas fin, antrenat de anchete anterioare și polițiști înzestrați. M-ar fi mirat să nu aleagă autoarea această cale, mai ales după toate capcanele pe care le-a întins de-a lungul lecturii.

Mi-a plăcut mult faptul că autoarea ne-a permis accesul în culisele relației bolnave dintre Zoe și Aidan Poole. Iar alternarea capitolelor care urmăreau ancheta morții fetei cu cele în care Zoe trăia și își căuta fericirea nu au făcut decât să crească și mai mult curiozitatea cititorului. Dar i-a și înlesnit acestuia stabilirea unei legături cu Zoe artista, Zoe iubita, Zoe femeia. Tânăra nu a primit rolul de victimă și atât. Nu s-a căutat nici perfecțiunea ei. Din contră. Zoe a avut propriile derapaje emoționale, a făcut compromis după compromis în numele unei iubiri născute sub zodia trădării.

Zoe, o tânără artistă în devenire, este găsită moartă în propria cadă. Apelul la serviciul de urgență fusese făcut de un bărbat, un bărbat care așteptase destul de mult timp până să facă această mărturisire. Cum le-ar fi putut explica polițistilor deciziile sale? Și cine l-ar fi crezut că intrase pentru a discuta cu ea pe Skype, dar asistă la o ceartă, fără să vadă însă participanții. Și apoi, după ce zgomotele se sting, înflorește teroarea. El e sigur că Zoe a pățit ceva. Dar strigătul de ajutor ar fi fost lovitura de grație care ar fi pus în mișcare jocul de domino pe care el învățase să îl joace în ultima vreme.

Privită din întuneric – joaca printre umbre și lumini

Mi-a plăcut stratul „final” al poveștii, dar nu am fost de acord cu toate elementele din care acesta a fost alcătuit. Autoarea a mers în prea multe direcții și încercările de a ne abate atenția de la adevăr au fost prea fățișe. În nota mea finală au cântărit foarte mult câteva aspecte: ancheta slabă, repetiția unor întrebări și personajele slab conturate.

În ciuda aspectelor mai sus menționate, lecturarea volumului nu a fost o experiență grea și nici regretabilă. Vă rog să vă amintiți că este o chestiune de gusturi și că povestea, așa cum cred că am reușit eu să redau, are suficiente puncte forte. Eu vă recomand să citiți cărțile scrise de Gytha Lodge. Au tensiune, mister, adrenalină și personaje care vă atrag în lumea lor… Să nu vă mirați când veți vedea și aici stângăcia autorităților.

Privită din întuneric a apărut la Editura Creator și poate fi cumpărată de pe Libris. 

Lasă un răspuns