Recenzii

Privilegiații / The privileges – Jonathan Dee ***Recenzie

wp-image-625920780jpg.jpg
 
 
Editura Litera, Buzz Books
” Dee este fermecător, expresiv, sensibil și, de multe ori, extrem de amuzant…un scriitor plin de eleganță, vitalitate și complexitate.„  The  New York Times Book Review  
 

  Deși nu abundă în acțiune, cartea a fost potrivită stării mele. După ce terminasem seria Monicăi Ramirez, un thriller îmbinat cu romance, aveam nevoie de ceva care să îmi tempereze emoțiile. Nu avem prea multă acțiune, dar avem tente psihologice și personaje imperfecte, pline de calități și defecte deopotrivă.

Primele pagini mi-au oferit o altă perspectivă asupra cărții. Am avut impresia că va fi ceva amuzant și interesant de urnărit pe mai departe. Amuzamentul a dispărut treptat, a rămas doar imaginea de ansamblu aruncată asupra vieții oamenilor, de data asta asupra celor din înalta societate.

Adam și Cynthia Morey erau cuplul perfect. S-au văzut, s-au plăcut, s-au îndrăgostit și s-au căsătorit când aveau 22 de ani. Pentru că ambii proveneau din familii cu probleme, credeam că nu vor repeta greșelile părinților și nu vor judeca conjuncturile. Ea era fiica unică la părinți. Mama ei se recăsătorise și noua idilă a mamei adusese pe lângă tatăl vitreg și o soră vitregă. El avea un frate, o mamă și un tată bolnav. Toată viața lor era concentrată în jurul bolii tatălui său.

Era interesant de urmărit parcursul lor când au devenit părinți, mai ales că treptat și situația lor financiară se îmbunătățește și astfel micile capricii erau foarte ușor de îndeplinit.

Adam lucra în domeniul investițiilor și mânat de dorința de îmbogățire sau de ura pentru șeful său, ajunge să câștige sume mari de bani, nu tocmai legal. În ochii societății cei doi erau cuplul perfect, părinții perfecți, cei care dădeau copiilor și o viață bună și libertate. Dar o dată cu trecerea anilor, prinși în viața lor cotidiană, uită să fie atenți la April și Jonas, copiii lor, care erau extrem de diferiți. Nu pun foarte mare preț pe relațiile cu părinții lor, mie mi-au sugerat o ușoară stare de superficialitate.

 Vor putea banii întotdeauna să cumpere tăcere? Dar oare pot cumpăra dragoste și timp?

Cartea a fost pe alocuri ușor confuză. Mi-ar fi plăcut să văd o separare a etapelor din viața cuplului, sau să fie mai bine punctate evoluțiile celor doi copii. Scriitura autorului a permis să pot asimila schimbările, dar punctual cred că ar fi fost mult mai ușor de înțeles. Mi-a plăcut să descopăr diversele trăsături de caracter ale celor din lumea care ”doarme pe bani”, dar m-a durut să văd importanța alocată bunurilor materiale și modul în care Adam își etala bogăția, pe care o câștigase într-un mod fraudulos. Am apreciat foarte tare că ei doi se iubeau la fel ca la început și nu se înșelau, căutând mereu să facă ceva spontan pentru a nu se instala rutina. Finalul m-a lăsat într-o stare ușor confuză. Nu mi l-aș fi imaginat așa, mi-aș fi dorit mai mult.

Tu ai citit cartea? Cum ti s-a părut?

Cartea face parte din colecția Buzz Books, apărută la editura Litera, iar voi o puteți achiziționa de aici.

Mulțumesc Editurii Litera pentru exemplarul oferit!

15822651_10158042265565464_2469412371829606532_n

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *