Privește-mă cum cad, romanul scris de Mons Kallentoft și apărut la Editura Trei, este primul volum al seriei Palma.

„O poveste care te marchează profund.” – Library Journal

Motivul real pentru care am ales cartea asta este acela că a apărut deja volumul doi (îl și am, dacă vă întrebați și asta. Se numește Ascultă-mă cum șoptesc). Am citit descrierea acestuia din urmă și mi-a plăcut tare mult. Așa am hotărât să aflu neapărat povestea primului volum.

Privește-mă cum cad
Privește-mă cum cad

 Privește-mă cum cad. Tată, fac saltul!

Privește-mă cum cad este declarația de dragoste a unui tată pentru fiica lui. Este respectarea unei promisiuni și o căutare continuă. Perseverența, insistența și dragostea lui Tim sunt lucrurile care te copleșesc în timpul lecturii. Te înmoaie legătura pe care o are cu Emme, te doare căutarea sa continuă și nevoia de a se raporta mereu la fiica lui, de a-i cere acordul pentru fiecare pas pe care îl face. Emma este parcă mereu în urma lui și el se ofilește tot mai tare în umbra ei.

În urmă cu trei ani, pe vremea când Emme avea 16 ani, Tim i-a dat acesteia acordul să meargă într-o călătorie în Mallorca, alături de prietenele sale. Emma reușise să își convingă ambii părinți și era sigură că se va distra de minune. Tim mai are doar câteva mesaje de la ea, trimise de Emme din Palma de Mallorca, câteva fotografii și o promisiunea pe care le-a făcut-o celor mai importante femei din viața sa.

„Kallentoft aduce un suflu plin de prospețime și de forță în literatura polițistă scandinavă.” – The Washington Times

Căutare fără oprire

Din păcate, Emme nu s-a mai întors din acea călătorie și Tim vrea să afle adevărul despre dispariția fiicei sale. Promisiunea făcută fiicei lui i-a distrus căsnicia, dar cum ar fi trăit el liniștit dacă întrebarea: „unde ești, Emme?” l-ar fi urmărit întreaga viață?

Rebecka, soția lui Tim, își dorea să afle adevărul despre fiica sa. Și ea își iubește copilul, dar simte nevoia să meargă mai departe. Sentimentul ăsta copleșitor de vină nu încetase să muște amar din sufletul său. Se simțea vinovată și voia să aibă răspunsuri. Deși îi reproșa acestuia atitudinea lui, în adâncul sufletului ei, Rebecka nu dorea ca Tim să se oprească din căutat.

Tim locuiește acum în orașul invadat de turiști. Mallorca era un loc superb, dar înțesat de oportunități și oportuniști, de pericole și de tentații păcătoase. Pentru că avea nevoie de scopuri și de bani, Tim lucrează ca detectiv particular și profită de fiecare caz pentru a săpa și mai mult în adâncurile orașului care îi înghițise fiica. Erau aici oameni care trăgeau puternic de sforile puterii, mâini care se acopereau unele pe altele și oameni care nu erau dispuși să vorbească, indiferent de prețul pe care l-ar fi putut obține.

Tim era convins că Emme încăpuse pe mâinile traficanților de carne vie. Se agăța și de probabilitatea ca, sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului, Emme să se fi înecat. Să accepte cea de-a doua variantă era ca și cum ucidea ultimul gram de speranță. Și numai speranța îl ținuse pe linia de plutire în ultimii trei ani.

Privește-mă cum cad, dar nu te opri din căutat

Privește-mă cum cad este o cursă plină de pericole și de suspans. Tim atrăsese atenția prin insistența sa. Printase și împărțise zeci de fluturași cu chipul fiicei sale și deranjase astfel niște oameni influenți din zonă. Acum, că lucrează ca detectiv și este angajat de un om puternic, Tim este pus în bătaia pustii. Un caz de infidelitate se transformă într-un dosar de crimă și Tim are loc pe tabla de șah. Era doar un pion sau un nebun care mai credea în dreptate și promisiuni?

Mi-a plăcut acest prim volum. Am apreciat nevoia continuă a lui Tim de a se raporta la fiica sa și mi-a plăcut că a rămas cerebral. Nu i-a reușit chiar peste tot, dar acțiunile lui au fost de înțeles. Pe Rebecka nu am reușit foarte bine să o înțeleg. Suntem asemănători, dar reacționăm și ne comportăm diferit în fața durerii. Poate așa a simțit Rebecka nevoia să se protejeze. Poate atât a putut ea să arate sau să facă. Amândoi au greșit. Și-au căutat alinarea pe unde au putut, mai puțin unul în brațele altuia, mai puțin în locul care fusese acasă pentru singură lor fiică.

Aventura lui Tim pe pământ spaniol este una intensă, lipsită de unghiuri moarte și de pauză. Cititorul este târât în mijlocul afacerilor dubioase și în cercul băieților importanți din oraș. Am simțit la un moment dat că fiecare locuitor avea o țeavă de pușcă îndreptată spre propria ceafă. Doar că nu nimeni nu știa asta. Interesele meschine transformă dușmanii în aliați și legea devine locul de joacă al celor care știu să o folosească în favoarea lor. Exista un paravan fin între dedesubturile reale ale orașului și „realitatea” vândută turiștilor. Și Tim era pe cale să îl îndepărteze. Oare ce preț o să plătească pentru asta?

Privește-mă cum cad a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Mons Kallentoft

Nr. de pagini: 488

Titlul original: Se mig falla

Limba originală: suedeză

Traducere de: Mădălina Grosoiu

Anul apariţiei: 2020

 

 

 

Lasă un răspuns