Tensionată și elaborată, această poveste despre o prințesă maltratată și dornică de răzbunare, care incită la rebeliune pentru a-și recăpăta poziția de putere, atinge o coardă a timpului.

Prințesa de cenușă este o replică inteligentă și feministă a poveștii tradiționale cu eroina detronată, la care se adaugă multă intrigă, iubire și minciuni spuse pentru a îndulci situația. Baftă dacă vreți să o lăsați din mână. – Virginia Boecker, autoarea seriei The Witch Hunter

Mă gândeam că voi citi un alt YA fantasy. Am ales cartea pentru că starea mea îmi indica asta. Ca de obicei, am pornit la drum fără multe așteptări, dar am avut parte de o surpriză.  Nu mă așteptam să îmi placă atât de tare, să fiu surprinsă și să sorb pagină după pagină! Prințesa de cenușă are un contur foarte frumos, detaliile care îl umplu sunt foarte frumos gândite și puse în lumină. Prințesa de cenusă are acțiune, intrigi, dragoste și venin. Pietre speciale care conferă anumite însușiri posesorului lor, Umbre și magie, foc viu și berserkeri. 

Povestea este una întunecată, plină de magie, uneltiri, trădare și răzbunare. Nimeni nu se dă în lături de la nimic și asta menține viu interseul cititorului. Personajele sunt asmuțite unul împotriva celuilalt și conturul lor devine din ce în ce mai precis. Cu toate astea, nu știi ce îți va aduce următoarea pagină și pot să spun că, eroina cărții m-a surprins până la ultimul rând. Bineînțeles, Laura Sebastian își păstrează în mânecă un ultim as pe care îl aruncă în joc în ultimele pagini. Fix pentru ca să stau eu cu gândul la cum va evolua povestea și ce va face Thora mai departe. 

Prințesa de cenușă – un fantasy minunat!

Domnița Thora, ah! Thora, Thora, ce surpriză ai fost! Așadar, Thora este o eroină greu de uitat. Mie mi-a plăcut foarte tare de ea.!M-a impresionat puterea ei de sacrificiu și tăria ei de a continua o viață care o pedepsea în mod sistematic. 

În Astrea, un matriarhat prosper, Theodosia ar fi fost regină. Dar Astrea a fost îngenuncheată de Kaiser, conducătorul kalovaxienilor. Mama Theodosiei este omorâtă în fața fiicei sale și tânăra viitoare regină este luată prizonieră și dusă în palatul Kaiserului. Theodosia devine Thora, alias Prințesa de cenușă – un titlu oferit în batjocură pentru a sublinia faptul că Astrea era un tărâm din care rămăsese doar cenușa.

Thora putea fi pedepsită de oricine. Era ca o sclavă care creștea la palat. Nu uita care îi este locul. Nici nu ar fi putut. Primea pedepse corporale și spatele ei era expus ca un trofeu în cadrul tuturor banchetelor de la palat. Kaiserul era renumit pentru cruzimea lui fără margini. Singura ei rază de speranță este prietenia cu Crescentia, fiica celui mai bun prieten al Kaiserului. Cress fusese cea care îi dădea hrană pe furiș, haine și un strop de dragoste. 

Prințesa de cenușă – un joc plin de trădare și răzbunare!

Crescută la palat, Thora nu știe câți supuși din Astrea mai sunt în viață, nici de ororile din Mina de unde se extrăgeau pietrele magice. Habar nu avea că unul dintre Paznicii din Astrea plănuia o revoltă pentru a o aduce pe regina Theodosia pe tron. Pentru ei, ea era ultima lor speranță. Putea mielușica din cușca leului să supraviețuiască, dar putea să și câștige? 

Singurul lucru bun pentru Thora se întâmplă fără să își dea seama. Pe urmele ei aveau mereu paznici. Umbre. Erau oameni care deveneau invizibili datorită pietrelor magice. Umbrele puse de Kaiser pe urmele ei sunt eliminate de foști astreeni care sunt gata de orice sacrificiu în numele reginei. Blaise, Artemisia și Heron. Curajoși, impulsivi și dornici de răzbunare. Blaise îi fusese alături în copilăria ei din Astrea. Cu el lângă ea, începea să creadă din nou.

Cu noile sale Umbre țese planul eliberării, dar nu este ușor. Thora nu rămânea nepedepsită și nesupraveheată. Avea pe mâini sângele unui supus de-al său, dar era gata să sacrifice sângele altor douăzeci de mii? Thora are cel mai mare preț de plătit și ar putea pierde și prietenia cu Cress. Surori de suflet, așa își spuneau. Era un adevăr sau o iluzie? 


„Povestea curge și se învârte ca o spadasină, iar lama ei cioplește personajele și le întoarce pe unele împotriva altora. Acest roman fierbinte este o examinare interesantă a complexității răului și luptei împotriva acestuia.” — Sarah Porter, autoarea cărții «Vassa și Noaptea»

Planurile ei îl includ pe Soren, prințul kalovaxienilor. Observase că nu îi era indiferentă și ar fi putut fi unealta potrivită în jocul ei. Dar trebuia gândit totul. Nu știa cât de departe poate ajunge, dar pare singurul plan viabil. 

Urmează un joc de culise care m-a impresionat și m-a suprins. Nu mă așteptam să se complice atât de mult totul și nu o credeam capabilă pe Thora de atâta control și sânge rece. Mi-a plăcut mult romanul. Mai spun o dată? Traducerea este de nota zece. Am simțit cum curge toată nebunia asta de carte. Catifelată, ascuțită, întunecată, magică. O recomand iubitorilor de fantasy! Nu are extraordinar de multe elemente fantasy și asta o face ușor de citit. 

Soren este un personaj care mi-a plăcut foarte tare! Este vertical și rațional. I-am înțeles și revolta și comportamentul, chiar mi-a fost puțin milă de el spre final. Sunt curioasă în legătură cu traiectoria lui din următorul volum. 

Cress este un personaj enervant. Alunecoasă, rece și ambițioasă. Kaiserul nu mai spun. I-aș fi administrat câteva zeci de lovituri de bici.

Trăiești povestea asta. O simți. E viscerală. Întunecată. Magică. 

Cine a citit cartea? Ce părere v-ați făcut? 

Romanul a apărut la Storia Books și poate fi achiziționat de aici. 

Descriere:

Theodosia avea 6 ani când țara ei a fost invadată și mama sa, Regina de Foc, a fost ucisă sub ochii ei. În acea zi, Kaiserul i-a luat Theodosiei familia, țara și numele și a încoronat-o drept Prințesa de Cenușă – un titlu rușinos, pe care să-l poarte în noua ei viață de prizonieră.”

Traducător: Anca Zaharia
Titlul original: Ash Princess
Data publicării: 2018
Recomandată: 14+ ani
Suport: 448 pagini, 

16 COMENTARII

  1. Uh ce mi-ai făcut tu acum! Știi că vreau romanul ăsta acum, nu? Tot încerc să mă opresc din cumpărat și vii tu cu o asemenea recenzie… Felicitări! <3 Ispită îți este numele. <3

Lasă un răspuns