Prietenie trădată este un roman cu o poveste foarte interesantă. Sunt sigură că unii cititori îl vor cataloga drept o bijuterie literară. Din păcate, cred că eu l-am ales într-un moment foarte nepotrivit. Sau poate că doar mi-am pierdut pașii prin Patmos, insula grecească de o frumusețe deosebită.

O lume a constrastelor, plină de personaje efervescente, o insulă frumoasă, prietenie și bani. Ce lucruri pot merge prost aici? Multe. Și Ian Bledsoe nimerește în mijlocul unor evenimente care i-ar putea destabiliza existența.

„O combinație egală de Graham Greene, Patricia Highsmith și F. Scott Fitzgerald, Prietenie trădată este o carte în același timp lirică și plină de suspans, scrisă îngrijit și atrăgătoare.“ GARTH GREENWELL

Prietenie trădată
Prietenie trădată

Prietenie sau interes?

Deși sunt de părere că autorul a introdus mult prea multe detalii, trebuie să admit faptul că știe să redea atmosfera locală. De la început se simte o tensiune pe insulă, tensiune care are legătură cu istoria locală, dar și cu locatarii insulei. Paradisul grecesc este raiul turiștilor, dar și locul în care oportuniștii pot face averi uriașe. Insula devine locul în care viciile par să câștige teren, păcătoșii fiind cei care au o prezență mai vocală.

Patmos este considerată drept insula Apocalipsei, locul unde Sfântul Ioan își scrisese Evangheliile. Deși s-ar putea crede că aici totul este drept, corect și plin de evlavie, Patmos este locul în care pare să domnească regulile lumești. Călugării sunt cei care conduc cu adevărat acest loc și nu m-am mirat să văd implicarea lor în evenimentele care au zguduit liniștea familiei Konstantinou.

În Patmos vine și Ian Bledsoe, rănit și dornic să își găsească liniștea. Fusese exclus din testamentul tatălui său și avea nevoie de un loc în care să își lingă rănile. Charlie Konstantinou, vechiul lui prieten, îl cheamă în Grecia, convins că acesta ar fi locul ideal pentru Ian.

Joc de culise – planuri tacite

În aparență, viața lui Charlie era perfectă. Crescut într-o familie cu resurse financiare deosebite, Charlie se simte sigur pe picioarele lui, spre deosebire de Ian. Cumva, am crezut că Ian s-a simțit tot timpul inferior prietenului său și nu a dovedit niciodată că poate fi puternic în fața lui. Ian nu era pregătit să îi destăinuie prietenului său toate problemele pe care le căra cu el în bagaj și nici nu îl poate refuza pe acesta în momentul în care îi lansează o rugăminte.

Ian este singurul personaj care a evoluat de-a lungul poveștii. Trece de la faza de autoconservare la cea de reinventare de sine și mi-a plăcut acest aspect. De altfel, a fost singurul care mi-a și atras atenția și singurul pe care am simțit că l-am cunoscut cât de cât. Desi are momente în care deraia, Ian a avut prezența de sine și a știut să se integreze în comunitatea locală, fapt care l-a ajutat să descopere mult mai ușor adevărul.

Am avut nevoie de multă răbdare pentru a diseca toate bucățile pe care autorul mi le-a oferit. Am tot simtit că am pierdut bucățile importante printre toate celelalte detalii. Christopher Bollen s-a descurcat de minune să îmi îndrepte atenția în locurile nepotrivite și pentru asta a primit o bilă albă. Dar a și mărit distanța dintre mine și personaje și asta m-a cam plictisit pe alocuri.

Prietenie trădată – cât de ușor se poate distruge o prietenie?

Ian avea impresia că lui Charlie toate lucrurile îi merg din plin. Era iubit, căsătorit și proaspăt proprietar al unei afaceri cu iahturi. Clienții săi făceau parte din aceeași lume privilegiată. Pentru Ian, toate acestea par să fie un fel de corn al abundenței, exact genul de destin pe care el și l-ar fi dorit.

Poate ăsta este motivul pentru care acceptă propunerea lui Charlie, aceea de a i se alătura în afacerea cu iahturi. Doar că, prima sa misiune era aceea de a-l acoperi pe Charlie în fața soției acestuia. Sonya nu trebuia să afle dedesubturile afacerii lui Charlie și era mai bine să fie protejată. Avea și ea propriile lupte. Numai că, lucrurile se complică foarte tare. Exact în timpul în care se presupune că Charlie era plecat, poliția îl caută pentru a-l interoga în legătură cu moartea a doi turiști străini. Din păcate, minciuna spusă de Ian îl poate apăra sau înfunda pe acesta pentru totdeauna.

Prietenie trădată – alegeri și destin

Tot acest scenariu se bazează pe un joc din copilărie, joc cu care Ian și Charlie iubeau să se distreze. „Distrugătorii” însemna să se provoace continuu unul pe altul. Își închipuiau niște situații și trebuiau să caute mereu salvarea. Exact așa a fost și acum, dar cine se va salva de data asta? Și mai important, care va fi prețul?

Printre jocuri și minciuni, Ian descoperă adevărata față a prieteniei dintre el si Charlie. Cine îl va ajuta? Asta rămâne sa descoperiți voi.

Mi-am găsit greu cuvintele pentru a vă spune câteva lucruri despre cartea asta. Greșeala mea cea mai mare a fost că am întrerupt lectura. Din păcate, după ruptura aceea mi-a fost și mai greu să simt povestea, să caut indiciile și să îmi imaginez totul. Poate că ar fi fost o lectură mult mai antrenantă dacă nu avea atât de multe detalii irelevante pentru povestea noastră, din punctul meu de vedere. După toate aceste detalii, finalul mi s-a părut abrupt și nu suficient de clar.

Romanul „Prietenie trădată” a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărat de aici.

Data apariției:- Nov 2019
Tip copertă: Broșată
Nr. pagini:588

Lasă un răspuns