Prietena mea de suflet este cea de-a doua întâlnire cu autoarea Sarah Pinborough și mă bucur că aceasta a fost mai fericită. Deși mi-a plăcut și Prin ochii ei, primul roman al autoarei, acesta mi s-a părut mai real, mai ușor de asimilat. Oricât de ciudățel ar putea să sune asta.

Știți deja că iubesc thrillerele și sunt tare încântată când dau peste unul care are capacitatea de a mă scoate din starea mea de amorțeală. Iubesc anchetele și întotdeauna deschid una pe cont propriu. Sunt mândră când mă prind de cum stau lucrurile, dar ador să fiu dusă de nas până la final. Aș vrea să pot spune că Prietena mea de suflet face parte din a doua categorie. Dar nu, nu a reușit să mă păcălească. Însă, am citit cu aceeași plăcere, dorind să aflu varianta autoarei sau să mă dezumflu, în cazul în care bănuielile mele nu s-ar fi adeverit.

Prietena mea de suflet
Prietena mea de suflet

Prietena mea de suflet – adevărul nu este întotdeauna la vedere

Sarah Pinborough reușește să construiască un thriller psihologic destul de captivant. Știi că personajele au un trecut în care secretele se zbat să iasă la suprafață. Răufăcători sau victime? De cine și de ce se ascund?

Îmi place când povestea este scrisă în asa fel încât toată lumea pare suspectă. Când citesc un astfel de roman, îmi imaginez că merg la o petrecere cu necunoscuți. Fiecare afișează pe chip un zâmbet rece, dar toți au o mână ascunsă la spate. Pot ascunde ceva letal sau ceva plăcut. Na, fiecare cu imaginația lui. Eu știu de unde mi se trage mie. Pe scurt: autori nordici.

„Un roman incitant și plin de tensiune… Angoasa se construiește implacabil… Prietena mea de suflet este fără rezerve feminist, pus în mișcare de relațiile puternice dintre femei, la bine și la rău. Amatorii de romane psihologice de suspans îl vor adora.“ Booklist

În povestea asta m-am lansat cu zero așteptări, mai ales după experiența cu cealaltă, și am privit cu scepticism pe toată lumea. Am fost rezervată cu emoțiile și nu am vrut să construiesc teorii pe nisipuri mișcătoare. Și mă bucur că am făcut asta!

Trecutul te ajunge din urmă

Știm că minciuna are picioare scurte. Și se pare că adevărul le are pe cele mai lungi. Nu contează cât de departe mergi și cât încerci să te ascunzi. Adevărul vine peste tine ca un tăvălug. Adevărul își cere tributul întotdeauna și există diferite metode prin care te ajunge din urmă. Cine ar fi zis că o faptă bună ar atrage un întreg șir de evenimente neplăcute?

„Pe măsură ce narațiunea se țese în jurul celor trei personaje, cititorii sunt atrași tot mai mult în înlănțuirea lor de secrete și minciuni… Fanii fulminantului roman de debut al lui Pinborough, Prin ochii ei, nu vor fi dezamăgiți. Prietena mea de suflet e un thriller plin de nerv și de răsturnări de situație…“ Library Journal

Lisa trăia pentru fiica ei, Ava, și pentru slujba care îi aducea liniște și stabilitate. Văzută dintr-o perspectivă blândă, Lisa ar putea trece drept omul liniștit, la locul lui. Cu o apariție ușor de uitat, Lisa nu iese cu nimic în evidență. Dar exact ăsta este și scopul ei. De nu ți s-ar prezenta obsesia ei pentru siguranță și metodele prin care preferă să rămână nebăgată în seamă, ai putea să o crezi plictisitoare. Doar că e suspect de calculată și de atentă.

Ava, fiica adolescentă a Lisei, nu știe nimic despre trecutul mamei sale. Știe câteva amănunte principale și nu se obosește să afle mai multe. Avea aproape 16 ani, propriile drame de manevrat și o dragoste pe care o trăia virtual. Mama ei trecea pe locurile inferioare.

Nici măcar Marilyn, prietena bună a Lisei, nu știe prea multe despre trecutul acesteia. Și nu cred că avea de ce să știe. Marilyn trăia propria poveste dureroasă. Se agăța de prietenia cu Lisa ca de un colac de salvare. Nu îi căuta lipiturile, defectele sau istoria. Îi aprecia prezența.

Prietena mea de suflet – secrete care se plătesc scump

Din nefericire, cineva descoperă unde se ascunde Lisa și este pregătit să dărâme identitatea pe care aceasta și-o construise. Era Lisa un fugar sau o victimă? Ce ascundea în trecut? De cine se temea? Vă spun sincer că nu eram pregătită pentru povestea Lisei. Altceva îmi închipuisem și am păstrat doi suspecți permanent pe lista mea.

Mi-a plăcut modul în care autoarea a alternat planurile. Povestea din trecut este greu de asimilat, detaliile acesteia te pot pune serios pe gânduri. La câte mărturii șocante am întâlnit, vă spun sincer că nimic nu mă mai miră. Da, mi-a  fost greu să cred. Dar am citit, am acceptat viziunea autoarei și am luat totul ca atare. Finalul a venit exact ca o rază de speranță peste toate întâmplările și detaliile șocante.

Nu este cel mai bun thriller pe care l-am citit anul acesta, dar și-a atins scopul: m-a ținut captivă, mi-a purtat pașii prin lumea închipuită de autoare și mi-a ținut companie pentru câteva ore bune.

Prietena mea de suflet a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărat de aici. 

Data apariției:Jul 2020

Tip copertă:Broșată
Nr. pagini: 400
Colectie: Buzz Books
Traducător(i): Călin‑Andrei Popa

 

 

Lasă un răspuns