Praf și pulbere și Suflet de mustang sunt volumele care ne poartă pașii într-o duologie western.

Dacă ai fi fost Logan Blake sau un cowboy redutabil, nu ai fi putut face o astfel de călătorie fără un cal bine pregătit. Dar, pentru că ești cititor, poți să pleci în călătorie din siguranța propriului fotoliu. Nu mă îndoiesc de faptul că mulți dintre noi ar fi preferat să privească lumea printre urechile calului. Natură, un suflet devotat și o călătorie plină de adrenalină și tensiune. Nu ne putem dori mai mult zilele astea.

Pasionați de echitație sau nu, iubitori de cai sau de animale, dacă ați ajuns să citiți romanele lui Dorin Nicolae Bîrsan, veți deveni interesați de acest domeniu. Măcar pentru a înțelege pasiunea din spatele rândurilor sale. Povestea este una diferită, destul de bine construită. Dar se face remarcată datorită dragostei și grijii autorului pentru aceste animale nobile.

 

Praf și pulbere - Suflet de mustang
Praf și pulbere – Suflet de mustang

Praf și pulbere – în goana calului

Înainte de a vă spune câte ceva despre acțiunea celor două volume, aș vrea să punctez aspectele pozitive și negative. Îl apreciez tare mult pe autor și sper să nu fie deranjat de părerea mea.

Plusuri:

  • autorul alege un subiect pe care îl stăpânește și aduce un suflu nou în literatura contemporană. Știu că sunt autori care au abordat acest subiect, dar eu nu am mai citit altceva.
  • emoția transmisă și personajele extrem de autentice și de veridice
  • informațiile despre nativi (triburile de indieni)
  • prezența elementelor specifice unor astfel de povești: saloane, cai, deșert, răzbunări, bandiți, triburi.
  • citatele din deschiderea fiecărui capitol. Unele m-au făcut să zâmbesc
  • Minusuri:
  • împărțirea poveștii. Nu sunt de părere că povestea ar fi trebuit împărțită în două. Deși avem o situație tensionată, acțiunea cărții nu este una extrem de complicată. O urmărire pentru recuperarea unei sume de bani, indieni și galop nebun în șa. Primul volum se termină promițător, dar al doilea are un început rupt din alt film. Am așteptat explicațiile autorului, dar nu le-am primit și a trebuit să umplu eu spațiile goale.
  • unele neconcordanțe
  • graba pentru a ajunge la destinație. Povestea avea nevoie de un pic mai mult zvâc, dar și de câteva pagini în plus pentru a lăsa timp fiecărui element să fie asimilat și acceptat.

Blake Logan – goana după dreptate 

Atunci când călărești, e mai bine să fii cel care lasă praf în urma sa, nu cel care vine din spate și îl înghite.

Blake Logan este aruncat, fără voia sa, într-o misiune de recuperare a unor bani furați de câțiva nelegiuiți. Blake era un om corect, apreciat pentru personalitatea și caracterul său, dar și pentru dragostea cu care îl trata pe Bălțatul, calul lui special.

„Doar pentru că necazul vine în vizită, nu înseamnă că trebuie să îi și faci loc la masă”

Din simț civic și din respect pentru stăpânul moșiei unde lucra, Logan pleacă pe urmele răufăcătorilor, înfruntând pericole și triburi de indieni. Misiunea sa nu era ușoară, avea nevoie de întăriri și de cai pregătiți. Nu toți caii erau capabili să înfrunte condițiile din deșert. Lipsa apei, terenul accidentat, condițiile vitrege din deșert. Logan ar fi putut ajunge țintă ușoară. Și ajunge prizonierul indienilor… Aceștia erau cunoscuți pentru metodele dure de tortură. Apreciau curajul și bărbăția. Dar cum ar fi putut Logan să le țină piept? Nu avea cal, nu avea arme… Și trebuia să ajungă din nou pe urmele bandiților.

Suflet de mustang

Volumul doi ne poartă pașii alături de Blake în încercările sale de a pune mâna pe bandiți. Este un pic mai scurt decât primul volum și mi-aș fi dorit să primesc mai multe informații. Tensiunea este la ea acasă și stilul de scriere rămâne la fel de plăcut și de captivant. Am apreciat capacitatea autorului de a mă transpune în povestea pe care a construit-o. Conflicte, pericole, urmăriri și un strop de suspans – un cocktail savuros, potrivit iubitorilor acestui gen literar.

Aceste două volume se parcurg foarte ușor, mențin vie curiozitatea cititorului și subliniază faptul că esențele tari se țin în sticluțe mici. Am iubit de la început copertele volumelor! Mi se par rupte din colecțiile vechi, din biblioteca mamei mele. Sunt frumoase și extrem de grăitoare.

Îi mulțumesc mult autorului pentru aceste volume.

Dacă sunteți interesați, cărțile le puteți cumpăra de aici. 

Gen Fictiune
Subgen Literatura moderna si contemporana
Autor Dorin Nicolae Birsan
Colectie Fictiune Western
An publicare 2020
Limba Romana
Tip coperta Brosata

Lasă un răspuns