Povestea lui Casey Han este romanul de debut al autoarei Min Jin Lee. Dacă aș fi început cu povestea asta, sigur aș mai fi amânat o vreme Pachinko. Înainte să mă atenționeze cineva, doresc să vă punctez eu faptul că știu că nu e corect să compar aceste povești. Fiecare carte vine la pachet cu alte aptitudini, cu alte povești, cu personaje noi, mai pline de esență și de efervescență. Dar nu m-am putut abține. Cumva, m-am tot întors la profunzimea, tandrețea și rotunjimea poveștii din Pachinko. Și am tot așteptat ceva, acel declic care să îmi întoarcă lumea pe dos.

Povestea lui Casey Han nu este o poveste slabă, dar este o poveste care pășește pe un strat mai puțin interesant, mai puțin alcătuit din dezvăluiri, secrete și acțiuni definitorii. Povestea lui Casey Han este un roman al încercărilor, al eșecurilor și abandonurilor, al unui blestem ce pare să dăinuie asupra femeilor întâlnite. Plecată la drum cu ceva așteptări, am simțit cum mă dezumflu treptat. Apoi, de îndată ce mi-am făcut loc în lumea asta orbită de glam, bani și visuri glorioase, am lăsat așteptările să se desprindă și am însoțit personajele în luptele lor.

Povestea lui Casey Han
Povestea lui Casey Han

Povestea lui Casey Han – momente de rătăcire, recunoaștere și glorie

„Să ai grijă de tine însuți nu era ușor, iar în viață existau multe dezamăgiri pentru care nu erai pregătit.”

Iar Casey Han era atât de puțin pregătită pentru tot ce îi pregătise viața. Dar firea ei ambițioasă, dorința de a se rupe de tradiționalismul familiei, de a experimenta cu adevărat viața în America o fac pe Casey să se lupte în fiecare zi cu lumea și cu ea însăși. Casey Han era fiica mai mare a unei familii de imigranți coreeni. Deși trecuseră ani buni de la războiul care îi marcase pe soții Han, umbra acestuia încă stătea cu ei la masă. Joseph Han, tatăl lui Casey, administra o spălătorie alături de soția lui și avea grijă ca fetele lui să nu uite de rădăcinile lor.

Casey și Tina – cele două fete ale familiei Han – aveau temperamente extrem de diferite. Tina era întruchiparea copilului perfect, mereu pregătită să își îndeplinească îndatoririle față de părinți și societate. Tina îți lasă impresia că este mereu pregătită să își accepte soarta, să facă numai ceea ce așteptau alții de la ea. Nu e de condamnat, desigur. Părinții ei avuseseră grijă să îi inoculeze atent spiritul de familie tradițională coreeană. Dar aștepți să o vezi liniștită, împlinită și fericită. Nu este, nu va fi. Greutățile propriei vieți o vor copleși și am avut impresia unei ușoare invidii față de Casey Han.

Casey Han – vicii, mai puține virtuți și o tonă de ambiție

Casey Han își înfruntă tatăl în cadrul unei cine în familie. Știa că are multe secrete ascunse față de părinții săi și știa că asta o plasa automat în rolul copilului mai puțin perfect, dar nu se putea abține. Era sătulă de toate istoriile de război, foamete și greutăți. Trăia într-o societate în care aproape totul era posibil. De ce trebuia să trăiască fiecare zi în umbra unui război pe care nu-l trăise?

După ce este lovită de tatăl său, Casey Han preia frâiele propriei vieți și pleacă acolo unde ar fi putut fi primită: în apartamentul iubitului ei alb. De ce am ținut să precizez rasa iubitului? Pentru că nici asta nu avea voie Casey. Nu avea voie să fumeze, dar o făcea. Nu avea voie să aibă relații de iubire cu bărbați albi, dar ea era fericită alături de Jay.

„Dragostea, cu tot romantismul ei, era o legătură nestatornică și complicată, care nu-ți dădea cine știe ce siguranță.”

Nici lui Casey nu i-a oferit iubirea o plasă de siguranță. Jay era prea ocupat să își trăiască viața în promiscuitate și relații pasagere. Cum să aibă loc și Casey printre atâtea păcate și alegeri greșite?

Trădarea lui Jay o duce pe Casey în casa Ellei, cea mai bună prietenă a sa. Și poate singura. Ella își vedea netulburată de povestea ei de dragoste, prinsă până peste cap în planuri de nuntă și promisiuni de viitor acoperite cu sclipici și straturi de roz. Casey era lefteră, cheltuia mai mult decât îi permiteau cardurile de credit și viața ei părea să semene tot mai mult cu o cursă cu obstacole. Dar Casey nu renunță. Știe că vrea să ajungă un om stabil, cu venituri sigure, cu un nume strălucitor și o carieră de invidiat.

Povestea lui Casey Han – decizii, superficialitate, damnare

Povestea lui Casey Han este ca un bulgăre care se tot rostogolește amenințător. În goana lui nebună, bulgărele prinde și înglobează tot mai multe destine, tot mai multe alegeri greșite, decizii și urmări. Suntem martorii încercărilor tuturor personajelor de a-și găsi locul în lume, indiferent de lumina sub care vor sta. Mi-a plăcut mult Ella. Mi s-a părut la fel de puternică și de sigură pe ea. Da, a avut niște momente de derapaj, momente în care îmi doream ca să fie prinsă bine de umeri și scuturată puțin.

Dar am înțeles-o. Erau acolo, bine mascate, straturi și straturi de așteptări, de conștientizări și de asumări. Societatea punea presiune pe fiecare individ, dar mai ales pe femei. Erau privite cu scepticism, folosite și alungate de îndată ce se consuma interesul. Casey Han are și ea propriile lupte de dus și mă gândeam că nu o voi vedea maturizându-se complet. Dar m-a surprins și a folosit toate tonurile sumbre pentru a se alcătui pe noua ea: o femeie mai puternică, mai legată de celelalte femei din viața sa, mai atentă la cuvinte și nevoi.

Finalul este unul abrupt și lasă loc unei continuări. Sunt tare curioasă să aflu dacă autoarea s-a gândit la asta și, dacă a făcut-o, ce ne-a pregătit pentru această nouă incursiune în lumea celor bogați, mânați de interese, orgolii și bani.

Povestea lui Casey Han a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărată de aici.

Paperback

640 Pagini

Disponibil din: 29 noiembrie 2022

Traducere: Oana Dușmănescu

Lasă un răspuns