Povestea incredibilă a lui Enzo este chiar așa cum spune titlul: o poveste incredibilă. Plină de duioșie, de dragoste și de momente amuzante, povestea lui Enzo este perfectă pentru zilele răcoroase de toamnă sau pentru weekend. Eu am ales-o zilele trecute. O stare tare aiurită îmi dădea târcoale și aveam nevoie de o carte cu o poveste sensibilă, una care ar fi putut să îmi atingă sufletul.

„Cartea perfectă pentru toți cei care știu că nu numai oamenii cunosc compasiunea și că relația dintre două suflete care sunt făcute unul pentru celălalt nu sfârșește niciodată. Din când în când, am norocul să dau peste un roman la care mă gândesc mult după ce l-am terminat de citit, iar acesta e unul dintre ele.” JODI PICOULT

Știam de Enzo pentru că văzusem deja câteva recomandări în online. Dar nu mă așteptam să devin atât de repede victima eroului „năsuc umed”. Scrisă din perspectiva unui cățel, povestea te obligă să vezi totul prin ochii unui patruped. Și autorul reușește foarte bine să ilustreze lumea necuvântătoarelor. Cred că altfel vă veți privi animăluțul de aici încolo. Asta pentru că mai există cineva pe lumea asta ca și voi, cineva care își imaginează că în spatele ochișorilor de cerșetor merg niște rotițe bine unse și bine puse la locul lor.

 

Povestea incredibilă a lui Enzo
Povestea incredibilă a lui Enzo

 

„O carte care merită pusă alături de Pescărușul Jonathan Livingston al lui Richard Bach, de Alchimistul lui Paulo Coelho și de Viața lui Pi a lui Yann Martel.” THE PORTLAND OREGONIAN

Povestea incredibilă a lui Enzo – un roman emoționant

Povestea incredibilă a lui Enzo este o poveste la care vă veți gândi întotdeauna cu drag. Mai ales dacă iubiți animăluțele sau dacă aveți experiențe nemaipomenite alături de el. Dar nu este numai despre relația dintre căței și oameni. E despre relațiile dintre oameni și despre răul pe care îl facem cu atâta usșurință în goana noastră către împlinirea dorințelor. Este despre un tată care nu renunță și care își dorește să lupte pentru propriul copil. Este despre durere, pierdere, sacrificii și compromisuri.

Enzo are toate însușirile unui filozof. Urmărește documentare la tv, are idei bine definite și ar avea răspunsurile pentru multe dileme…omenești.

… Sigur, sunt îndesat în corpul unui câine, dar aceea e doar coaja. Ce e înăuntru contează. Sufletul. Și sufletul meu este foarte uman.”

Este bine îngrijit, este iubit (măcar dacă toți cățeii ar primi același tratament de la stăpânii lor). Se bucură de compania lui Denny și chiar învață să o accepte pe Eve, femeia pe care o consideră o intrusă la început, dar nu trăiește pentru viața de câine. Consideră că și-a îndeplinit rolul pe pământ, trăiește pentru viața pe care sigur o va avea după aceasta. Văzuse el la un documentar că se va transforma în om după viața aceasta și se pregătea pentru ce avea să vină. Era sigur că va fi un bărbat de toată isprava. Și că avea să se întoarcă la Denny pentru a-i mulțumi.

„Sufletul meu a învățat ceea ce a venit să învețe, iar restul lucrurilor sunt doar lucruri. Nu putem avea tot ce vrem. Câteodată trebuie, pur și simplu, să avem credință.”

O poveste amuzantă și plină de duioșie

Dar până vine viața de bărbat, Enzo are de trecut niște piedici aici. Și trebuie să fie cu ochii pe cei cu două picioare. El simte și știe când lucrurile nu merg bine. Și oamenii se pare că sunt orbi când vine vorba de propriile lor nevoi. Cine să îi păzească dacă nu Enzo? Cum ei întotdeauna au grijă de el, micuțul patruped le dăruiește înzecit iubire și înțelegere. De-ar avea și cuvinte pentru a putea spune tot ce simțea…

De la Enzo am învățat că viața unui om seamănă mult cu o mașină de curse. Mașina e aici, dar te duce acolo unde îți îndrepți ochii. Poate că nu întotdeauna trebuie să te gândești la unde ești acum, ci la unde vei fi peste câteva minute. Că uneori depinde doar de tine, dar uneori un pilot bun are nevoie și de o echipă bună care să-l ajute să rezolve problemele. Vorba lui Denny: nu s-au câștigat curse la prima curbă, dar multe s-au pierdut acolo. E întotdeauna nevoie de o echipă bună și de un motiv bun pentru a nu te da bătut.

Nu s-au câștigat curse la prima curbă, dar multe s-au pierdut acolo.

Printr-un mix perfect de dragoste, empatie, dăruire și luptă, Garth Stein aduce în fața cititorilor săi o poveste care nu îi poate lăsa indiferenți. Poate ați văzut filmul, cred că o să îl văd și eu cândva. Dar deocamdată simt că nimic din film nu ar putea egala toate emoțiile pe care cartea mi le-a oferit. Am plâns, am râs și m-am înfuriat. De-ar fi oamenii la fel de atenți precum sunt animăluțele, de-ar trece atât de repede peste toate lucrurile care nu ies bine de prima dată…altfel ar fi lumea.

Enzo ne dă lecții. Nu numai că este un prieten adevărat, dar este și un prieten credincios, mereu pregătit să își apere oamenii.  Povestea lor nu este una liniștită, v-am spus deja că este despre pierdere și durere. Exact cum sunt cursele acelea în care nimic nu pare să meargă ca pe roate. Și poate că la final nici măcar nu ieși pe locul întâi, dar măcar nu ai abandonat cursa. Ai continuat și poți deja să te declari învingător.

Mă gândeam la un moment dat că aș fi vrut mai multe detalii despre povestea de dragoste dintre Denny și Eve. Dar nu despre ei a fost vorba. Povestea lor a fost una secundară. Pilotul și copilotul au fost Denny și Enzo. Și cursa lor a fost una pe cinste!

Ați citit cartea? V-a plăcut?

Romanul Povestea incredibilă a lui Enzo a apărut la Leda Edge și poate fi cumpărat de aici.

AUTOR(I):GARTH STEIN

TIP COPERTĂ:SOFTCOVERI

AN APARIȚIE:2019

NUMĂR PAGINI:304

TRADUCERE:DOINA DORU

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns