Portofoliul fugii mi-a atras atenția imediat ce am intrat pe site-ul celor de la Libris. Deși mi-a îmbogățit bagajul de cunoștințe generale, mi-a lăsat un gust amar în suflet și m-am întristat că nu a fost exact așa cum mă așteptam să fie. Julie Orringer a reușit să scrie o poveste cu aromă de clasic și sunt sigură că romanul ei va supraviețui timpului, mai ales cu un personaj atât de puternic. Dar a făcut ca atmosfera să fie una vâscoasă, apăsătoare. M-am simțit prinsă într-un hățiș de informații, de nume și de evenimente peste care am zburat razant.
„Varian Fry a aprins o flacără mică și puternică într-o lume a întunericului, iar în mâinile pricepute ale lui Julie Orringer – sub vraja prozei sale magistrale, prin portretele fine pe care le realizează, prin structura de thriller clasic de spionaj și prin redarea însuflețită a acelei lumi frumoase și teribile –, strălucirea curajului lui Fry, umanitatea sa fragilă și rezistența neclintită răspândesc o lumină inepuizabilă peste propriile noastre vremuri tulburi.“ — Michael Chabon
Portofoliul fugii – acțiuni riscante în numele omenirii
”Hai să transportăm lucrările astea în America, să punem pe picioare o sumă de expoziții! Să arătăm tuturor ce se riscă! Ce s-ar putea pierde. E posibil să se strângă bani, domnule Fry? Am putea face litografii, un set, într-o mapă. Și i-am spune Portofoliul fugii.”
Parisul și Marsilia au căpătat o altă înfățișare pentru mine, mai ales acum, când i-am privit prin ochii lui Julie Orringer și ai lui Varian Fry, un personaj care a existat în realitate și a avut o contribuție majoră în tot ceea ce a însemnat mișcare antinazistă.
Fry nu a avut o viață ușoară. A luptat să își facă loc într-o lume a bogaților și a privilegiaților. Nu i-a fost mereu ușor în perioada studiilor, dar i-a venit mereu la îndemână să lupte pentru idealurile sale și pentru o lume mai bună.
Începând cu anul 1940, la Marsilia, în ciuda vigilenței autorităților, Varian Fry și un grup de voluntari au pus bazele unei rețele de ajutor. Aduna artiști, disidenți politici sau intelectuali, oameni fără care lumea întreagă nu ar mai fi fost la fel. Știa că, odată cu condamnarea acestora la o viață de lagăr sau la moarte, lumea artistică ar fi pierdut opere și voci autentice. Nu era un drum ușor, lipsit de pericole. Varian Fry avea nevoie de fonduri, de falsificatori, de oameni sus puși și de protecția acestora.
Varian Fry – o viață în slujba omenirii
Poate că lui Fry i se puteau imputa multe lucruri, dar nu se putea spune că nu era ca un magnet pentru cauza sa. Aduna în jurul lui oameni la fel de dedicați, era gata oricând să se supună pericolului pentru a mai salva un artist, pentru a mai deschide o rută de evadare.
Deși mi-a plăcut mult ideea cărții și faptul că autoarea a ales un personaj real, m-am supărat pentru că am simțit că Julie Orringer s-a axat treptat pe viața amoroasă a lui Fry. Și nu am fost prea împăcată cu faptul că a simțit nevoia să tot numească persoanele pe care Fry le-a ajutat. Recunosc, mi-a fost greu să rețin numele tuturor celor în cauză și m-am simțit confuză cam jumătate din timpul petrecut în compania cărții.
S-a axat, așa cum am spus, pe relația de dragoste dintre Fry și Elliott Grant, omul care îi deschisese ochii și calea spre iubirea dintre doi bărbați. Grant m-a convins destul de târziu. Am simțit de la început că a revenit în viața lui Fry numai pentru că avea nevoie de ajutorul acestuia și m-am temut că, mai devreme sau mai târziu, avea să-l rănească.
O dragoste interzisă de societate
Fry și Eliott nu se mai văzuseră de 12 ani. Petrecuseră destul de mult timp împreună pe perioada studiilor, dar Grant dispăruse și pierduseră legătura complet. Fry s-a supus rigorilor societății și și-a negat latura homosexuală. S-a căsătorit cu Eillen, o femeie mai mare decât el, și i-a dăruit acesteia o bucată din inima sa. Dar gândurile îi fremătau doar la amintirile cu Grant. Cu toate acestea, Fry o respectă pe soția sa, îi trimite scrisori și o ține la curent cu acțiunile sale.
„Conceput magnific, scris impecabil, punând în lumină marele talent al lui Julie Orringer, un roman destinat să devină un clasic.“ — Publishers Weekly
Până când reapare Grant…
„Așa recunoaștem dragostea, se gândi: e excepția. Este cazul care rupe paradigma, anomalia arzătoare. În lumina sa nu reușim să ne recunoaștem la început, pentru ca mai apoi să ne vedem clar pentru prima dată. Ne dezvăluie limitele de a fi mutabili: ne forțează să urlăm da, când ne-am petrecut toată viața spunând nu.”
M-am supărat pe Grant pentru că a îndrăznit să apară. Fry adunase în jurul său oameni care luptau pentru acceași cauză, punându-și propria viața în pericol. Fiind jurnalist american, Fry avea oricum toată atenția autorităților asupra sa. Dar acum, forțând și mai tare limitele, Fry își asuma niște riscuri imense. Pusese la cale un plan fără cusur, plan pe care Grant reușește să îl demonteze cu o singură mișcare.
Fry salva artiști, dar Grant avea nevoie de rețeaua acestuia pentru a salva un tânăr important pentru el. Era oare corect să se folosească de Fry? Cine era tânărul și de ce arunca acest fapt și mai mult lucrurile în aer?
Portofoliul fugii – un testament al iubirii
Ca să fiu sinceră până la capăt, cartea mi-ar fi plăcut și mai mult dacă autoarea s-ar fi axat pe una-două misiuni de salvare și le-ar fi acordat întreaga atenție. Așa, plimbată printre toate aceste nume și fără să simt că înțeleg și cunosc detaliile, m-am simțit prinsă în acea atmosferă vâscoasă de care vă pomeneam la început. Aș fi vrut să știu mai multe despre detașarea lui la Paris, să îmi fie prezentat comitetul de salvare din care făcea parte. Și sunt sigură că ar fi putut fi posibil și în mai puține pagini.
Portofoliul fugii nu este o carte pentru oricine și oricând, dar e de citit. Sunt sigură că sunt oameni care ar ști să o aprecieze mult mai mult ca mine și sunt convinsă că are locul ei special în lume. Eu am scris doar ce am simțit și cum privit eu lucrurile din colțul meu umil.
Portofoliul fugii, Julie Orringer, poate fi cumpărată de pe site-ul Libris.
An aparitie: 2021
Autor: Julie Orringer
Categoria: Literatura Universala
Colectie: Raftul Denisei
Editie: Necartonata
Editura: HUMANITAS
Format: 200 x 130 x 36
Nr. pagini: 600
Traducator: Alina Carac
Pe wishlist!