Iubesc să citesc poezie. Nu o citesc atât de des pe cât aș vrea sau pe cât aș avea nevoie. Poeziile sunt spațiile unde îmi pot lăsa sufletul să zburde și să simtă. Emoțiile mi se par mult mai puternice atunci când sunt implicate și trăirile celui care le scrie. Mi se par mai veridice, mai aproape de inima mea.
Și eu am cochetat cu poezia. Îmi place să scriu și mă bucur atunci când reușesc să îmi așez trăirile în versuri. Nu aș face pasul spre publicare, nu până nu m-aș simți sigură pe mine și nu până nu aș ști că mesajul care ajunge la cititori este același pe care mi l-am dorit de la început.
Mă bucur când văd că tinerii își apleacă atenția către poezie. Versuri cu rimă sau nu, poezii de dragoste, din dragoste sau născute din cele mai adânci suferințe, oricum ar fi…poezii să fie! Vă dați seama de bucuria pe care am simțit-o atunci când am primit volumul de debut al lui Valentin Mihăilă. Valentin este tânăr, nu a apucat să guste din toate bucuriile vieții, și asta nu este vreun handicap, doar că se simte inocența lui pe alocuri. Versurile sunt simple, simplitatea nu este un lucru ușor de transmis, dar se simte că nu este experimentat. O mai mare atenție la metafore, la trăiri, ar fi dat un alt suflu poeziilor sale.
Nu m-a deranjat natura pesimistă a versurilor, aproape că nu poți simți vreo bucurie de-a lui în tot ce scrie, nu m-a deranjat simplitatea care denotă inocența lui, doar că unele versuri sunt ușor puerile. Se vede că este abia la început, dar eu sunt sigură că își va găsi zona de confort.
De la poeziile în care își exprimă gândurile la cele pe care le dedică unei mari iubiri, Valentin încearcă să acopere o paletă vastă de sentimente, lucru pentru care îl felicit! Dragostea este o muză care nu își îngrădește niciodată hotarul, așa că i-as da un sfat tânărului autor: lasă condeiul să alunece, lasă sufletul să simtă. Comparațiile, metaforele, licențele poetice, lasă-le să facă parte din lumea ta. Sunt mai multe sfaturi, nu? Valentin trebuie încurajat. Drumul acesta nu este ușor și cere dăruire și implicare. Dacă sunteți curioși, găsiți aici cărticica lui.
[…] Recenzie publicată pe blogul Anca și cărțile – > https://ancasicartile.wordpress.com […]
Nu numai că am primit şi eu câteva sfaturi ca tânăr scriitor, ci cu acest articol am avut ocazia să citesc şi câteva rânduri frumoase despre poezie.
Am adăugat cartea la wishlist! 😀
Mă bucur! Multa bafta!
A republicat asta pe .
Asteptam un volum de poezii si de la tine 🙂
Doamne ajuta!
Recunosc ca nu am citit cartea, insa, din cele cateva poezii puse pe social media, cea care mi-a atras atentia, a fost „Fum”, si ce e interesant e ca regasesc si in poezia citata in recenzia ta ideea cu sufletele care se ridica si calatoresc. Interesant e ca dupa moarte nu urmeaza nimic tragic, asa cum am mai citit, ca atunci in sfarsit poate vom fi gasit o lume mai buna ca aceea de aici, unde ne vom linisti. Vom gasi un spatiu personal, vom gasi intimitatea de care avem atata nevoie, ca in locul numit camera noastra, cu cei patru pereti, un interior simplu, auster, care ne invita la meditatie, la strictul necesar, la poezie.
Ideea asta îl urmărește în toate poeziile. Unele sunt mai sumbre, pesimiste. Nu știu dacă este un domeniu care îl atrage.
Nu stiam de acest autor. Felicitari pentru recenzie!
Îți mulțumesc! Este debutant.