Poate într-o altă viață. De câte ori nu ne-am spus noi înșine asta? De câte ori nu am folosit cuvintele de mai sus ca pe un soi de pansament sufletesc, ca pe un crâmpei de speranță trimis către Univers? De câte ori nu ne-am agățat așteptările și speranțele de aceste cuvinte ca de un colac salvator?

„Cititorii aflați în căutarea unei povești de dragoste cu surprize nu vor fi dezamăgiți!” Library Journal

Și, de cele mai multe ori, le-am folosit atunci  când a venit vorba de dragoste și de poveștile care plutesc în derivă pe oceanul despărțirilor și al inimilor frânte. Să nu-mi spuneți că nu este așa. Să nu-mi spuneți că nu ați transmis și voi o doză colorată de speranță către alte universuri, alte posibilități, alte lumi. Că nu ați simțit măcar un pic de alinare atunci când ați folosit cuvintele, că nu ați închis măcar o dată ochii pentru a vă gândi la cum ar fi dacă…

Poate într-o altă viață
Poate într-o altă viață

Dragoste, surprize și liniște

Cartea asta îmi atrăsese atenția acum mai mult timp, pe vremea când era disponibilă cu altă copertă, într-o altă ediție. Nu ne-am întâlnit atunci, dar autoarea a început să fie tot mai iubită în țara noastră și poveștile ei tot mai apreciate. Așadar, m-am bucurat tare mult să văd că prietenii de la Editura Corint – prin imprintul Leda Bazaar – ne pun din nou la dispoziție această poveste. Coperta ediției noi este și mai frumoasă, iar lumea creionată de Taylor Jenkins Reid îmi este acum mult mai familiară, mai plăcută și mai ușor de iubit.

Taylor Jenkins Reid îmi oferă surprize plăcute de la poveste la poveste. I-am citit toate cărțile apărute la noi și încă nu știu unde s-o încadrez, ce tipar să aleg de dinainte de a deschide copertele grăitoare sau până unde să plasez limitele imaginației. Însă, în urma experienței  personale, știu că mereu voi primi o doză zdravănă de viață, confesiuni, iubire și emoție.

„Am savurat fiecare cuvânt. O călătorie sinceră, amuzantă și sclipitoare dintr-un univers paralel către altul; Poate într-o altă viață ia conceptul de soartă și îl face tangibil și captivant. N-am putut să mai las cartea asta din mână!” RENÉE CARLINO, autoare de bestsellere USA Today

Poate într-o altă viață – alegeri, pietre de hotar și drumuri diferite

Taylor Jenkins Reid exploatează niște drumuri bătute des de alți autori sau de gândurile oamenilor care se frământă după fiecare decizie. Nu știu cum sunteți voi, dar eu petrec multă vreme după o decizie luată gândindu-mă la cum ar fi fost dacă aș fi apucat-o pe alt drum, dacă nu ar fi fost mai bună altă cărare și altă perspectivă.

Am pierdut ore bune gândindu-mă, trecându-mă de una singură prin furcile caudine și prin multiple procese de conștiință. Iar cartea asta, prin stilul ei dublu de prezentare, m-a liniștit teribil și mi-a făcut bine. Parcă a potolit toate semnele de întrebare, toate frământările pe care sigur, sigur le-aș fi resimțit la finalul cărții.

Nu mai spun nimic despre starea de bine pe care mi-a lăsat-o! Am fost liniștită, împăcată și extrem de mulțumită la final. Evident, am avut și un deznodământ preferat, dar nu vă spun care. Important este să știți că dragostea învinge și că, în oricare lume aleasă, karma se reechilibrează și oferă porția sănătoasă de liniște care o vom dori toți pentru zăpăcita de  Hannah Martin.

Hannah Martin – drumuri, decizii, soartă

Cartea asta este ca un drum cu două ieșiri. Dacă o iei la stânga, primești destule locuri interesante, numai bune de așezat în albumul cu amintiri. Dar gândul se duce puțin și spre ce ar fi putut dreapta să îți ofere, spre ce ai pierdut și ce ai mai fi putut afla. Taylor Jenkins Reid nu ne obligă să alegem o ieșire. Ni le înfățișează pe amândouă și ne lasă pe noi să alegem „destinația preferată”.

Hannah Martin este un personaj efervescent, volubil și confuz. După multe alegeri nefericite și începuturi în diferite orașe, Hannah Martin își împachetează din nou viața și se întoarce acasă, în orașul pe care-l părăsise cândva în căutarea unui loc al său. Aici, printre amintiri și prieteni, Hannah învață să-și vindece inima rănită și să își reconstruiască viața acasă, în locurile pe care le cunoaște și le iubește. O seară între prieteni se transformă în borna kilometrică a noii sale vieți, în punctul pe care va învăța să-l considere unul de referință.

Hannah are de ales între două opțiuni clare: să plece acasă cu prietena sa cea mai bună sau să rămână în bar, alături de Ethan, iubitul său din liceu? Ambele variante sunt plauzibile, ambele o tentează și sunt sigură că nici măcar Hannah nu vede drumul de dincolo de această simplă alegere, așa cum nici noi nu o facem de fiecare dată.

Poate într-o altă viață – cum ar fi dacă?

Apoi, ca la un semn, cortina se ridică și autoarea ne prezintă ambele variante ale poveștii. Ce se întâmplă dacă pleacă acasă, ce se întâmplă dacă rămâne. Ambele drumuri fiind încărcate de la început cu o doză de dramatism, de gol și de pierdere. M-am speriat de varianta în care Hannah a plecat acasă, alături de Gabby și soțul său.

Era o variantă pe care nu o dezvoltasem foarte tare și pentru care nu mă pregătisem absolut deloc. Apoi, imediat ce șocul resimțit după ciocnirea inițială s-a estompat, lucrurile s-au mai liniștit și am simțit că pot respira mai ușor, mai eliberată de teamă și de toate scenariile sumbre care începuseră să se întrevadă la orizont.

Așa cum am spus, ne este prezentată și varianta cealaltă, cea în care Hannah rămâne alături de Ethan, omul pe care-l iubise cândva dincolo de cuvinte. Mi-a plăcut tare mult faptul că autoarea a încărcat ambele decizii de lupte, greu și momente dureroase. Să nu credeți că mă bucur de răul femeii, Doamne ferește! Doar că așa, printre scântei de fericire și bucăți de durere, mi-a fost mai ușor să mă pun în pielea personajelor, să mă identific cu ele, să cred că este posibil, că fiecare variantă ar fi fost una perfectă pentru ele.

Poate într-o altă viață este o lectură interesantă, emoționantă, ușor de urmărit și îndrăgit! O recomand mai ales atunci când doriți să evadați din realitatea apăsătoare sau când aveți nevoie de dragoste și liniște!

Poate într-o altă viață a apărut la Leda Bazaar și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Taylor Jenkins Reid

Traducere: Ioana Filat

Editură: Leda Bazaar

Data apariției: septembrie 2023

Tip coperta: Softcover

Număr pagini: 368

 

Lasă un răspuns