Plânset de copil este romanul care dă naștere celui mai cumplit coșmar al unei mame: răpirea copilului său. Cât valorează viața copilului tău? Până unde poți merge pentru a-l salva? Câte crime poți comite pentru a salva o singură viață? Ce limite ești gata să încalci?
Dacă vă apucați de romanul ăsta, asigurați-vă că nu aveți și altceva de făcut. Vă veți dori foarte tare să ajungeți la final, să aflați deznodământul, să știți împotriva cărui maniac vă veți îndrepta repulsia. Eu am stat până la miezul nopții cu el. Am avut două motive întemeiate: voiam să aflu ce minte bolnavă a regizat așa ceva. Și voiam să mă îndepărtez cât mai repede de această zonă periculoasă. Simțeam că pot fi contaminată de sporii răului, de parcă ar fi putut ieși ghearele lui Erin prin carte și m-ar trage în povestea ei. Groaznică senzație!
Plânset de copil – groază și teamă
Acum, după ce am citit și acest roman, pot să afirm că Nu scoate un sunet mi-a plăcut mai mult. Mi s-a părut mai legat, mai axat pe detalii și pe substanță. Mi-a plăcut și acesta, dar am depunctat cartea pentru polițiștii care par picați din lună, pentru ancheta polițienească slabă și pentru transformarea bruscă prin care trece Erin. Da, cred că o mamă se poate transforma subit atunci când o amenințare plutește deasupra capului copilului său. Dar parcă prea bine s-a descurcat, nu a lăsat urme, nu a avut parte decât de coincidențe favorabile pentru ea. Și alt minus a fost (cel puțin pentru mine) prezența lui Albert, personaj care mi s-a părut că a stârnit mai multă vâlvă decât criminalul care hăcuiește în miez de nopate oameni și le inscripționează niște numere pe frunte.
Am zis că nu voi scrie despre cartea asta. Mi se pare genul despre care ți-e și teamă să spui ceva. Nu pentru că ar exista un soi de amenințare pentru tine, deși voi privi altfel broșele de acum înainte, ci pentru că e nevoie să simți teroarea fiecărui pas. E o chestie rotundă, pe care nu o poți trunchia după propriul plac și să ai pretenția să își păstreze farmecul. Dar am ales să scriu, fie și numai câteva rânduri, pentru mine, pentru că îmi e mai ușor să îmi aduc așa aminte de cărțile pe care le citesc.
Criminal fără voie
Erin, o tânără mamă, este atacată și lăsată inconștientă în apartamentul său. Nu era vorba despre un jaf. Era vorba despre răpirea fiicei sale. Rănită, speriată și disperată, Erin are parte de un al doilea șoc: răpitorul îi lăsase o cască și o broșă. Prin ele puteau comunica direct. Își putea primi înapoi copilul, dar asta avea un preț: Erin trebuia să ucidă pe cineva.
Să refuze condamnând astfel viața propriului copil? Să accepte devenind criminal? Orice ar face, deznodământul îi va transforma viața. Pentru totdeauna. Credeam că m-am pregătit pentru orice. Nu. Nu am făcut-o. Simplitatea cu care autorul a scris a făcut ca totul să pară oribil, sadic. Un animal hăituit plecat la vânătoare. Sânge. Groază. Frică. Disperare.
Mi-a plăcut ideea cărții, finalul care te lasă fără suflu. Și cu o liniște asurzitoare în jurul tău. Aproape că îți poți auzi rotițele minții încercând să încorporeze finalul în lectură, în tot ce aflasei deja. Lipești laolaltă, te întrebi și abia atunci poți respira complet, din toți rărunchii.
Aș fi apreciat mai multă grijă la ancheta polițiștilor. Au fost niște elemente care au apărut subit, parcă din pământ, mi-au părut plictisiți și nu prea dornici să descopere totul. Ancheta a părut așezată pe nisipuri mișcătoare, fără fundație solidă sau indicii concludente.
Plânset de copil a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărat de aici.
Autor: David Jackson
Nr. de pagini: 344
Titlul original: Cry Baby
Limba originală: engleză
Traducere de: Mariana Piroteală
Anul apariţiei: 2016
Tocmai ce am observat ca „In apararea lui Jacob” a reaparut in librariile online. O gasiti pe elefant si libris.
Am citit „Planset de copil” anul trecut, nu aveam mari sperante de la aceasta carte cand m-am apucat de ea, dar Doamne, cat m-am putut înșela, a fost pur si simplu grozava. M-a tinut in suspans pe toata perioada lecturarii ei, iar sfârșitul a fost pe masura. Sincer, cred ca cel mai bun thriller citit anul trecut (poate la egalitate cu cartile lui Pierre Lemaitre) dar cu mult peste alte thrillere atat de populare si mediatizate in media si booktube. Sincer, sunt atat de multe carti cu adevarat bune despre care nu se vorbeste, incat nu inteleg de ce. Uneori am impresia ca toata lumea citeste aceleasi carti ai cu totii au aceleasi impresii despre ele.
Referitor la „In apararea lui Jacob” si eu o urmaresc de mult timp, vreau sa o citesc dar nu o gasesc nicaieri, cu prima ocazie in care imi va aparea in cale, voi pune mana pe ea.
Paște linistit și binecuvantat tuturor!
Da, o carte care te tine prizonier pana la ultimul cuvant. Iar finalul….kaboom, cel putin pentru mine!
Legat de intrebarea „Cat valoreaza viata copilului tau?” recomand „In apărarea lui Iacob”. E tot un thriller, diferit, dar te zguduie cam la fel.
De cand caut cartea aia…Si nu dau deloc de ea.
Multumesc mult pentru recomandare!
Eu am citit „In apărarea lui Iacob” imprumutand-o de la cineva. Daca o aveam…
Si acum cinci minute, rasfoind Wall Street Journal -ul de ieri am dat de un aticol care anunta ca pe 24 aprilie apare serialul realizat după acest roman. Opt episoade, din păcate pe AppleTV+. Chris Evans e cap de afiș. Pustiul care il joaca pe Iacob e laudat pentru prestatia excelenta.
Paște fericit!