Pictează-mă în culori indiene este cartea pe care nu aveți voie să o ratați dacă sunteți pasionați de tot ceea ce înseamnă India și Bollywood.

Citind cartea scrisă de Dyana Pîslaru am avut doar o singură comparație în minte: cartea asta este exact ca un film indian. Presărată cu dansuri, intrigi, haine colorate, veselie, dragoste pentru viață și tradiții, obiceiuri, jocuri de seducție și respingeri. Trebuie să punctez încă de la început că apreciez toată documentarea autoarei și atenția pentru detalii. Simți din plin farmecul Indiei chiar dacă ești sau nu pe plaiurile ei. Totul este condimentat cu replici indiene, obiceiuri din cultura lor și detalii despre dansurile practicate.

Pictează-mă în culori indiene
Pictează-mă în culori indiene

Personal, cred că romanul ar fi fost perfect dacă nu ar fi fost atât de lungit, mai ales că este primul volum dintr-o serie. Și aș fi preferat personaje mai puțin șlefuite. Cred că autoarea a dorit să se țină departe de tiparul fata bună-băiat rău sau invers, dar Evelyn este perfectă sau cât de aproape poate fi cineva de perfecțiune. Are timp pentru toate, excelează în toate și nu mi s-a părut prea credibilă. Mai ales că firea ei de artist nu prea se împacă cu personalitatea ei cuminte. Mi se pare un „conflict” de interese. Charan Singh, sarea și piperul acestui roman, este cel care va condimenta viața lui Evelyn, cel care îi va împinge limitele și o va scoate din carapacea sub care se încăpățâna să se ascundă.

Pictează-mă în culori indiene – pasiune în dans

Pictează-mă în culori indiene nu este numai o carte de dragoste. Este o incursiune într-o lume cu principii total diferite de ale noastre; este un periplu printr-o lume colorată, guvernată de tradiții vechi și reguli nescrise.

Dincolo de mâna fermă cu care autoarea creionează India, se simte pasiunea ei pentru această bucată de lume. Și pentru lumea dansului deopotrivă. Nu uită de niciun element pe care îl introduce, are grijă să îl lustruiască, să îl întoarcă pe toate părțile și să îi asigure locul în cadrul poveștii. Stilul de scriere este foarte atractiv, fluent și mi-a plăcut faptul că „muchiile” sunt catifelate. Nu există unghiuri ascuțite nici în momentele tensionate, autoarea știind să le rotunjească. În momentele de care că spuneam, mă gândeam că mă uit la un film. „Vizualizam” suspansul, îmi închipuiam cadrele apropiate fixate pe fețele protagoniștilor sau sunetul potrivit care să facă sufletul privitorului să se strângă. Mi-i închipuiam dansând, plângând, iubind și suferind. Și nu mi se pare deloc puțin lucru. Să redai atât de cinematografic totul mi se pare o muncă grea, egalată doar de dragul și de pasiunea neobosită.

Pictează-mă în culori indiene – o poveste complexă

După cum v-am spus și mai sus, autoarea se ține departe de tipare. Creionează însă personaje care funcționează după principiile de atracție ale magneților. Evelyn locuiește în State, are capacitatea de a-și cuceri publicul prin vocea sa sau mișcările de dans, dar e total opusă în viața reală. Este închisă, temătoare și se învinuiește pentru eșecul primei sale relații. Nu neapărat pentru eșec, mai degrabă pentru neatenția cu care își alesese partenerul de viață. Prinsă între orele lungi din studioul de înregistrări, orele de dans pe care le preda, concursurile de dans și ieșirile cu prietena sa, Evelyn nu are timp pentru dragoste. Și nici nu vrea să aibă timp pentru dragoste. Fusese dezamăgită ți nu mai credea în suflete pereche și în bărbați buni.

De partea cealaltă, îl avem pe Charan Singh, un cunoscut actor de la Bollywood. Diferit de frumoasa americancă, Charan se dovedește a fi un munte de răbdare, exact prototipul bărbatului pe care îl găsim prin producțille bollywood-iene.

Aduși de soartă unul în fața celuilalt, tinerii noștri se vor abandona dansului și proiectului impus. Dar cât e de la dans la dragoste? Și cât suntem dispuși să facem din dragoste atunci când culturile se ciocnesc?

Pictează-mă în culori indiene – compromis sau sacrificiu?

Mi-a plăcut per total povestea, m-au speriat doar lungimea ei și asemănarea cu filmele indiene. Nu am mai văzut de multă vreme un film indian, dar am avut fix aceeași senzație atunci când am citit cartea. Te-ai îndrăgostit? Dansează. Ești trist? Dansează. Ești fericit? Dansează.

După cum am spus, personajele sunt un pic prea lustruite pentru gustul meu, dar am apreciat faptul că nu am avut parte de o poveste tipică de dragoste între două staruri internaționale. Apropierea, ciocnirile, replicile lor sunt cele care dau farmec și o notă aparte acestei povești. Apreciez și simt nevoie să punctez încă o dată faptul că autoarea a avut grijă să reconstruiască farmecul Indiei.

Povestea a fost un pic prea lungă. Se putea sintetiza totul, așa cred eu.

Dacă nu ați citit cartea, dar v-am făcut curioși, vă spun că a apărut la Editura Stylished și poate fi cumpărată de aici. 

Evelyn McKenzie este o femeie proaspăt divorţată, cu o carieră înfloritoare în industria muzicală, şi o îndrăgită profesoară de dans din America. De când se ştie, ea a iubit India. A iubit oamenii simpli şi puri ai acestei ţări, a iubit obiceiurile şi tradiţiile pe care hinduşii le respectă cu atâta dăruire. Voia să facă parte din asta, voia să simtă acele tradiţii, acea puritate a relaţiilor interpersonale. Când şansa de a-şi îndeplini visul îi bate la uşă, lasă totul în urma ei. Un fost soţ lipsit de scrupule şi o trădare ce i-a răpit şi ultima fărâmă de încredere în reprezentanţii sexului tare, o determină să plece, fără nicio urmă de regret. Charan Singh, un actor bollywoodian de renume internaţional, va reuşi să-i zdruncine lumea din temelii lui Evelyn, care se va trezi prinsă, fără voia sa, în mrejele cavalerului desăvârșit. Ea este o femeie orgolioasă, lipsită de încredere, el este un visător romantic și șarmant. El nu a cunoscut iubirea, iar ea îşi doreşte să nu o fi făcut vreodată. Curând, însă, lumea fiecăruia se va învârti în jurul celuilalt. Dar ce se întâmplă când tradiţiile pe care ea le iubea atât de mult devin un impediment în calea dragostei? Ea nu este potrivită pentru un bărbat indian, cu atât mai puţin pentru el, ai cărui părinţi îşi ghidează viaţa după normele religioase străvechi.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns