Peste cinci ani. Tu unde te vezi peste cinci ani? Ce fel de om ești? Îți place să trăiești viața după planuri bine stabilite sau lași viața să te surprindă? Analizezi în detaliu fiecare mutare sau te lași ghidat de impulsul de moment?
Cartea asta ne înfățișează două tipologii de oameni: cei care plănuiesc până în cel mai mic amănunt viața lor și cei care se bucură de ceea ce trăiesc atunci, fără să se gândească îndelung la a doua zi. Până când ambele teorii sunt zguduite din temelii. Și te întrebi care variantă este cea optimă. Eu cred că niciuna. Cred că trebuie găsită calea de mijloc dintre cele două. E ok să te bucuri de clipă, e în regulă și să ai planuri, aspirații către care să te îndrepți pas cu pas. Povestea asta simplă, dar cu o încărcătură emoțională deosebită, m-a pus pe gânduri și mi-a încălzit sufletul.
„Un roman inteligent și emoționant, genul pe care îl citești dintr-o suflare și pe care nu-l mai poți uita vreodată.“
Chloe Benjamin
Peste cinci ani
Peste cinci ani

Peste cinci ani – tu unde te vezi peste cinci ani?

Am terminat-o în dimineața asta. Nu m-am mișcat din pat până ce nu am întors și ultima pagină. Aleg aproape întotdeauna cărțile în funcție de starea mea. Și poate de aceea ne potrivim atât de bine până la final. Cartea asta nu este pentru oricine. Este pentru cei care plâng, pentru cei care vad dincolo de micile imperfecțiuni și pentru toți cei care cred în destin și în prietenie. Nu este o capodoperă literară. Dar este o carte ca o spirală. Te poartă pe „arcurile” ei, te atrage în mijlocul evenimentelor și te obligă să te uiți la viața ta.
Eu am o slăbiciune pentru cărțile care mă fac să plâng. Și am plâns în dimineața asta. Am dat la o parte două lucruri care nu mi-au plăcut foarte tare. Cred în chestiile premonitorii, dar nu când sunt așa, unu la unu. Dar cred în destin și în clipele pe care le pierdem atunci când ne încăpățânăm să trăim după planuri. Doar după planuri. Se mai putea lucra la poveste, sunt sigură. Dar e exact ca o prăjiturică dulce. În cantitate mai mare, ar putea fi nocivă. A fost minunată atât cât a fost.
Se poate să o fi judecat doar prin prisma trăirilor din ultimele pagini. Sau să o fi notat așa pentru că mi-a stârnit emoțiile astea. Dar ăsta este criteriul meu principal după care judec o carte: intensitatea emoțiilor, felul ăla minunat în care mă abandonează la ultimul rând. Momentul ăla în care ochii plâng, dar inima răsună de speranță.

Prietenie și destin

Bella și Dannie au o prietenie minunată, care durează de ani buni. Cu personalități în oglindă și filtre diferite prin care privesc viața, fetele se completează și se bucură să își împărtășească cele mai frumoase momente. Tare mult mi-aș dori pentru noi să avem astfel de prietenii. Plină de sinceritate, de momente de regăsire, de momente pline de emoție și de povești bune. De clipe care au posibilitatea să devină cele mai dragi amintiri din albumul sufletului.

Bella este urmărită prea puțin în carte. A rămas mereu cu un pas mai în spate și am avut impresia că autoarea o folosește numai pentru a sublinia alegerile lui Dannie. Mie mi-a plăcut de Bella. A fost exact definiția artistului care trăiește altfel viața. Nebun, artistic, neconvențional. Bella mi-a frânt inima la final. Ea a fost cea care m-a făcut să plâng și mi-am dorit să o îmbrățișez tare, tare. Trebuie să îi fi fost greu să se gândească la altcineva, dar a făcut-o din dragoste, din recunoștință și prietenie. Nu pot să vă spun mai multe și regret.

Alegerile lui Dannie

Dannie este personajul care primește cea mai multă atenție. Mi-a plăcut de ea în mediul profesional, dar nu mi-a plăcut la fel de mult pe plan personal. Nu am fost mereu de acord cu modul în care a ales să își trăiască viața. Nu a făcut alegeri greșite, să nu credeți asta. S-a concentrat pe aspirațiile sale profesionale și a uitat de povestea ei cu David. Bine, ei doi se completau perfect. Amândoi erau absorbiți de sarcinile de la serviciu și se obișnuiseră așa. Se mulțumeau cu cele câteva minute pe care le trăiau împreună. Schițau câteva linii pentru viitorul lor și abandonaseră amândoi planurile de nuntă. Știau că se vor căsători, dar nu mișcau un deget pentru a definitiviza planurile.

În noaptea logodnei lor, Dannie trăiește un episod pe care nu îl poate explica. Un vis care părea foarte, foarte real. Se visase într-un apartament străin, alături de un om pentru care simțea mai mult decât atracție. În vis era anul 2025. Deci, cinci ani în viitor.

Trezită în prezentul vieții sale, Dannie nu se poate detașa de visul care îi păruse atât de real. Nu-și putea explica  senzațiile acestea, dar nici nu știa cum să le spună celor din jurul său despre acestea. Era sigură că ei ar fi privit totul ca un vis și atât. Dar cum rămânea cu ce simțise ea atunci și de ce păruse totul atât de real?

Exact când lucrurile încep să se așeze pe făgașul normal, străinul din vis apare în viața lui Dannie. Era acolo, purtând același nume, arătând exact la fel. Cine era și de ce apăruse în viața ei? O să aflați voi singurei.

Peste cinci ani – despre dragoste și pierderi

Așa cum am spus mai sus, povestea putea primi câteva îmbunătățiri sau niscaiva răsturnări de situație pentru a face inima să bată un pic mai repede. Noi, iubitorii de cărți romance, căutăm uneori și genul ăsta de cărți. Cărțile care ne întrerup șirul gândurilor fără să ne solicite prea mult, cărțile care ne oferă un loc unde ne putem încălzi sufeltul pentru câteva ore bune. Și de la ele nu am aceleași pretenții. Mă bucur doar de ceea ce îmi oferă pe moment, mă bucur pentru căldura care îmi furnică degetele și pentru lacrimile care se adună în colțul ochilor.

Peste cinci ani, romanul scris de Rebecca Serle, a apărut la Editura Nemira și se poate cumpăra de aici. 

Mulțumesc editurii pentru aceste romane cu dragoste și din dragoste!

Paperback
 240 Pagini
Disponibil din: 14 octombrie 2020
Traducere: Alexandra Florescu
REBECCA SERLE este autoare și scenaristă de televiziune. A absolvit University of Southern Carolina și are un masterat în arte obținut la New School din New York. Primul său roman, When You Were Mine, publicat în 2012, s-a bucurat de mare succes. Au urmat Famous in Love (roman adaptat într-un serial TV), The Edge of FallingThe Dinner List. Îi place să trăiască la New York, deși petrece mult timp la Los Angeles, și apreciază comediile romantice ale regizoarei Nancy Meyers.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns