Îmi era dor de o distopie bună! Deși nu știam ce să spun după ce am terminat primul roman, Defecți, de care v-am povestit aici, iată că la final de Perfecți mă declar mulțumită! Calea nouă pe care a pornit autoarea Cecelia Ahern, îmi părea alunecoasă și nesigură. Îmi plăceau romanele care au consacrat-o, dar, recunosc, că se descurcă minunat și cu acest gen literar. 

41016722_2184187945181242_339176462173077504_n

De data asta, nu voi scrie așa cum o fac de obicei. Ce ați spune dacă aș enumera câteva motive pentru care să citiți seria? 

  1. Dacă sunteți în căutarea unei distopii ușoare, atunci asta este alegerea potrivită. Cecelia Ahern își păstrează amprenta personală și în acest nou gen literar pe care îl abordează. Mesajele sunt atent plasate sub învelișul cuvintelor folosite. Defecți și Perfecți sunt romane distopice lejere, care nu solicită foarte mult atenția cititorului, dar cu toate astea, curiozitatea atinge cote alarmante. Vrei mai mult cu fiecare pagină. 
  2. Defecți sau Perfecți, până la urmă este vorba despre acceptare. Romanele Ceceliei Ahern subliniază fragilitatea omului în fața etichetelor pe care societatea le aruncă tot mai des. Datorită personajelor pe care autoarea le creionează cu mână precisă, poți învăța să te accepți. Să ajungă să crezi că ești perfect datorită tuturor defectelor care te alcătuiesc. Are sens? 
  3. Ar trebui să citiți seria semnată de Cecelia Ahern pentru a învăța să vă schimbați atitudinea. Citești, stai și analizezi. Uneori, renunți la a mai face bine sau la a-ți mai expune ideile pentru că de multe ori ești perceput greșit. Oamenii nu mai cred în gesturi de bunătate și în ceea ce izvorăște din compasiune și empatie. 
  4. Dacă vreți să primiți o lecție despre curaj, tot seria ei ar trebui să o citiți. Deși se adresează publicului tânăr, cartea nu se învârte în jurul veșnicelor clișee. Avem parte și de o poveste de dragoste, dar nu asta este principala temă. Se pune accent mult pe empatie, pe relațiile interumane, pe puterea de sacrificiu și pe oamenii care devin lideri când își simt amenințate valorile după care își conduc viața.
  5. Dacă doriți să fiți surprinși, mai ales dacă ați citit alte cărți semnate de Cecelia Ahern, alegeți seria asta. Cecelia se remarcase deja ca fiind o bună cunoscătoare a sufletului. Prin seria aceasta, autoarea se distanțează de tot ceea ce a construit în trecut, dar rămâne fidelă valorilor sale. 
  6. Citiți aceste cărți dacă vă este dor de suspans și adrenalină. Dacă Defecți ne pusese față în față cu o societate aproape perfectă, romanul Perfecți ne arată adevărata față a Ghildei și a celui care o conduce. În societatea condusă de Ghildă, nu există oameni defecți. Nu există minciuni, trădători și crime. Cei care nu se supun regulilor ajung să fie înfierați cu un D mare în locuri vizibile, locuri care aduc aminte de greșeala înfăptuită. Celestine ajută un bătrân Defect și pentru că nu acceptă să mintă în legătură cu adevăratele sale intenții, Crevan o pedepsește exemplar: toate cele cinci zone unde putea fi înfierată sunt însemnate, plus un semn pe coloana vertebrală, făcut fără anestezie, pentru a-i aminti că este defectă până în măduva oaselor. Celestine nu renunță nici la principiile sale, nici la lupta sa împotriva Ghildei. 
  7. Pentru că Celestine nu are nicio șansă de reușită de una singură, învățăm lecția prieteniei adevărate. În timpul petrecut la castelul Highlands, Celestine îl cunoaște pe Carrick, un DND (defect din naștere) care înota împotriva curentului ca și ea. Legătura dintre ei devine tot mai puternică și Clestine știe că alături de el va primi cele mai multe răspunsuri. Pe el îl caută de îndată ce devine o fugară și tot în mâinile lui își încredințează viața atunci când va fi nevoie. 
  8. Cu toate că familia ei are de pierdut în urma încadrării ei în rândul Defecților, tot familia este prima care îi este alături în lupta pe care o duce cu Crevan și Ghilda. Mama ei fusese un model renumit, acum își pierduse slujbele și faima. Juniper trebuia să își schimbe numele la locul de muncă, nu toți voiau în jurul lor pe sora unei Defecte. I-am apreciat și mai mult în acest al doilea roman și atitudinea lor m-a înduioșat până la lacrimi. 
  9. După ce termini de citit seria semnată de Cecelia Ahern, vei avea curaj să lupți mai mult pentru lucrurile în care crezi. Vei avea curaj să ieși la lumină și să îți impui propriile opinii oricât de greșite le-ar părea altora. Nu despre asta este viața? Despre lupta pe care o ducem fiecare în felul nostru? 
  10. Nu din greșeli se spune că învățăm? Dacă da, atunci cum poate ieși ceva bun din ceva greșit? Vă spun eu. Așa cum iese dintr-un defect un perfect. Nu suntem perfecți, dar am putea să încercăm să ne îmbunătățim, să ne upgradăm cu fiecare lecție, cu fiecare rând citit. Cecelia Ahern știe să surprindă asta. O mișcare inteligentă din partea ei să ascundă acest mesaj într-un roman distopic. Lumea are nevoie de schimbare, nu de lideri, ci de oameni care să pună umărul. Nu se spune că puterea exemplului este cea mai importantă? Celestine este un exemplu bun de urmat. 

Nu știu care va fi motivul pentru care tu ai citit deja sau vei citi aceste romane. Important este să le parcurgi cu sufeltul deschis. Există câte ceva de învățat oriunde. 
Seria a apărut la Editura All. Romanul Defecți poate fi cumpărat de aici, Perfecți poate fi comandat de aici. Despre Cecelia Ahern găsiți informații în această rubrică. 
 
Continuarea romanului Young Adult Defecți
Seria Defecți, publicată deja în peste 15 țări, se încheie cu „o carte pătrunzătoare și plină de adevăr” (Irish Times) care îi va fermeca pe tinerii între 14 și 30 de ani și pe toți cititorii pasionați de poveștile Ceceliei Ahern.
 „Cei care o protejează sau o adăpostesc pe Celestine North vor fi aspru pedepsiți” – așa sună amenințarea Ghildei, autoritatea supremă într-o societate distopică, în care perfecțiunea este literă de lege, iar cei care iau decizii greșite sunt identificați ca Defecți și sunt însemnați cu fierul încins. Acest roman pentru publicul Young Adult oglindește dilemele și capcanele specifice vremurilor actuale, în stilul emoționant specific autoarei, aclamat de cele mai prestigioase publicații din lume.
Celestine North, eroina acestei serii, a ajuns să nesocotească regulile societății perfecte în care trăiește. În urma unei înșiruiri de circumstanțe agravante, a fost declarată „cea mai defectă persoană din țară” de către judecătorul Crevan, șeful Ghildei, cel care a condamnat-o și a pedepsit-o cu cruzime. În Perfecți, Celestine își descoperă puterea de a schimba această lume. Ea își asumă aceeași poziție de revoltă și curaj, devenind fugară. Se ascunde la ferma bunicului ei, cel de la care a învățat că „Buruiana nu este altceva decât o floare care crește în locul nepotrivit” – cu alte cuvinte, frumusețea se ascunde în cele mai surprinzătoare locuri. Lucrurile neconvenționale și nefirești au un farmec profund. Din dorința de a o determina să se predea, reprezentanții lui Crevan îl rețin pe bunicul ei și îl duc la interogatoriu.
Conștientă că deține un secret care poate distruge întreaga Ghilda, Celestine decide în cele din urmă că a venit momentul să îl înfrunte pe Crevan. Ea are șansa de a relua legătura cu Carrick, unul dintre Defecții de care se apropiase în perioada de detenție, prin intermediul căruia cunoaște și mai mulți Defecți care se pot alătura cauzei ei. În cine să aibă încredere? Cine o va trăda de data asta? Va reuși să devină vocea mult așteptată a Defecților și să desființeze sistemul aflat la putere?
„Într-o lume lipsită de empatie și compasiune, nu te poți alia decât cu alți Defecți, o grupare de rezistență care speră să schimbe cursul lucrurilor și să readucă speranța.” – Booklist
„Cecelia Ahern atrage atenția asupra capcanelor în care poate cădea omenirea în ziua de azi: cât de repede se găsesc țapi ispășitori care sunt pedepsiți în public.” – The Guardian

7 COMENTARII

Lasă un răspuns