Pe urmele flăcării am pornit pentru că aveam dor de ducă… Când îmi cere sufletul o altfel de poveste, când mi-e dor de copilărie și de basmele care mi-au legănat copilăria, aleg mereu o carte fantasy. Nu pot să spun că este chiar genul meu preferat, dar încep să îl apreciez din ce în ce mai tare. Romanul de față exact asta este: o poveste pentru oamenii mari.
Din punctul meu de vedere, cărții i-a lipsit foarte puțin până la statutul de carte de cinci stele. Deși subiectul de la bază nu este unul foarte complicat, am avut impresia că autoarea își dorește să creeze un material prețios. Material căruia îi adaugă, rând pe rând, o mulțime de fire colorate, fiecare cu aportul sau grosimea sa. Evident, unele s-au potrivit mănușă, altele nu au fost tocmai alegerea potrivită.
Pe urmele flăcării – o poveste cu multe arome
Pe urmele flăcării are multe arome, poate prea multe pentru a fi o poveste închegată, cel puțin așa am simțit eu. Primele pagini au fost precum o călătorie într-un bazar arăbesc de condimente. Sunete, mirosuri, agitație, culoare, gusturi. Multe elemente care iau călătorul pe sus și îl pot bulversa. Ăla a fost momentul de răscruce. Am fost tentată să las cartea deoparte și să o reiau în alt moment. Dar ceva m-a împins să continui. Mai exact, ambiția Zafirei, personajul principal feminin.
„Hafsah Faizal țese o poveste complicată, care ne face să explorăm o nouă lume magică. În plus, cu o peniță sigură și înțeleaptă, ea conturează dorințele inimii omenești, în timp ce ne aduce niște răsturnări de situație care ne țin cu sufletul la gură. Un debut cu adevărat uluitor!” — Robin LaFevers, autoarea seriei «His Fair Assassin»
Zafira ar putea fi trecută în dreptul mai multor cuvinte din dicționar. Este ambițioasă, curajoasă, ironică, perseverentă, acidă și prietenoasă. Să nu credeți că nu are de dus propriile lupte. Chiar dacă avem de-a face cu un roman fantasy, regulile lumii arabe nu se schimbă prea mult.
În lumea califatelor condusă de califi și supravegheată de marele Sultan, nu există loc pentru femei. Sunt văzute drept ființe slabe, care nu au decât foarte puține atribuții și acelea prestabilite.
Dar Zafira nu are timp să se împiedice de astfel de obstacole. Are o mamă bolnavă, un tată mort și un popor care moare de foame. Trebuie să îi ajute. Așa ajunge Zafira să fie Vânătorul, Vânătoreasa mai exact, dar nimeni nu ar îndrăzni să atribuie un așa curaj unei femei. Foarte puțini cunosc adevărata identitate a Vânătorului și ar fi perfect să rămână așa.
Magie, ținuturi secrete, Surori ale Veșniciei, lumini și Întuneric
Oamenii trăiau pentru că ea ucidea.
Oamenii mureau pentru că el trăia.
Zafira, după cum v-ați dat seama, este cea care îi ține pe oameni în viață. Și cea care poate juca un rol și mai important în istoria insulei Sharr. Amenințați de ținutul Arz, un ținut care colcăie de magie, legende, umbre și influențe ale Răului, locuitorii de aici sunt obligați să își caute colacul de salvare. Și el apare sub forma unui artefact: Jawaratul. Numai recuperarea lui ar putea alunga blestemul.
Din păcate, pentru obținerea lui era nevoie de un curaj nebun. Ținutul era unul înfricoșător și nimeni nu știa ce capcane planează asupra lui.
În cursă sunt trimiși cei mai curajoși oameni: Vânătorul și Prințul Morții.
V-ați dat seama că Zafira este Binele din această poveste. Prințul Morții pare să slujească partea Întunecată, dar povestea lui este una interesantă, revelatoare. Mi-a plăcut destul de mult de el după ce i-am cunoscut adevăratele motive pentru care ucidea la ordinele sultanului.
Pe urmele flăcării – șansa de a ridica blestemul
Pe urmele flăcării nu a fost pentru mine o lectură accesibilă. Dar asta nu înseamnă că nu i-am remarcat punctele tari. După cum v-am spus, nu este o poveste galopantă. Am avut de-a face cu puncte înalte și puncte moarte, puncte în care mi-a venit să renunț. Dar dacă voi ajungeți în punctul în care nu mai sunteți tentați să închideți cartea, dputeți să îi dați o șansă. Spre final are niște răsturnări de situație, răsturnări care i-au ridicat un pic cota.
Lumea inspirată din Arabia Veche și creată de Hafsah Faizal este una plină de arome. Nu există limite când vine vorba de noțiunile ce țin de genul fantasy. Legende, magie, călăreți umbre, surori, ținuturi gemene, Întuneric, asasini, sultani corupți, oameni curajoși, săraci și bogați, păpușari și marionete. Dar toate se antrenează în lupta care pare să nu aibă vreodată un final: lupta dintre Bine și Rău.
Pe cât de multe elemente din lumea arabă a avut cartea, pe atât de puțin mi s-au părut evidențiate personajele. Zafira devine ironică și acidă pe final, dar tot așteptam o zvâcnire din partea ei.
Prințul morții măcar are o traiectorie lipsită de curbe.
Una peste alta, este o carte de citit. Este altfel pentru locul în care autoarea a ales să își plaseze acțiunea și pentru modul în care a împletit povestea. Sunt sigură că iubitorii genului o vor aprecia la justa ei valoare.
Pe urmele flăcării a apărut la Editura Storia Books și poate fi cumpărată de aici.
Nu știu de ce am avut în minte versurile de la Arabian nights… dar l-am tot fredonat în timpul lecturii.
Like Arabian days
More often than not are hotter than hot
In a lot of good ways
Arabian nights
Like Arabian dreams
This mystical land of magic and sand
Is more than it seems
Through the power your wishing commands
Let the darkness unfold or find fortunes untold
Well, your destiny lies in your hands
Descriere:
Zafira este Vânătorul, deghizată în bărbat când se aventurează în blestemata pădure a ținutului Arz pentru a-și hrăni poporul.
Nasir este Prințul Morții și îi asasinează pe cei suficient de nebuni ca să-l înfrunte pe autoritarul său tată, sultanul. Dacă oamenii vor descoperi că Zafira e o fată, toate realizările ei vor fi respinse; dacă Nasir va da dovadă de compasiune, tatăl lui îl va pedepsi în cele mai brutale moduri cu putință. Și Zafira, și Nasir sunt adevărate legende în regatul Arawiyei ― dar niciunul dintre ei nu-și dorește asta.
Războiul stă să izbucnească și ținutul Arz înaintează în fiecare zi, cucerind pământul și absorbindu-l în umbră. Când Zafira pornește în căutarea unui artefact pierdut care să redea magia lumii ei suferinde și să oprească Arzul, Nasir e trimis de sultan într-o misiune asemănătoare: să recupereze artefactul și să-l ucidă pe Vânător. Dar un rău străvechi se trezește la viață în timpul călătoriei lor, iar obiectul pe care ei îl caută ar putea deveni o amenințare mai mare decât își pot imagina.
Inspirată de vechea Arabie, cartea lui Hafsah Faizal ― prima din seria Nisipurile din Arawiya ― este un debut palpitant despre revelații, iubire, onoare, învingerea temerilor și despre asumarea propriei identități.