Păsările dintr-o bună zi nu este doar o carte. Sau nu este doar o carte pentru copii. Păsările dintr-o bună zi este o promisiune, o garanție, o fărâmă de speranță. Este ca o poliță de asigurare. Dar nu doar promite că va fi alături de tine. Chiar îți este, chiar îți va fi. Și va rămâne cu tine multă vreme după ce îi vei fi întors ultima pagină.

Păsările dintr-o bună zi
Păsările dintr-o bună zi

Au trecut câteva zile bune de când am terminat-o. Și am citit și altceva între timp, dar tot mai zâmbesc atunci când mă gândesc la ea. Sau la cei patru mii de kilometri pe care și eu i-am făcut în compania unor apucați. O călătorie plină de momente care mi-au adus durere in suflet, dar care m-au și făcut să chicotesc așa cum nu a reușit nimeni și nimic să o facă în ultima vreme.

Păsările dintr-o bună zi – despre planuri și frumusețea vieții

Dacă mă citiți, știți că programul meu a suferit unele modificări, m-am reîntors la serviciu și încă sunt în căutarea „greutăților” potrivite pentru a echilibra balanța. Sunt ruptă în două ori de câte ori am puțin timp liber. Casa și plăcerile mele vinovate. Să scriu sau să citesc? Nu știu câtor oameni le-am lipsit, dar știu cât de mult îmi lipsesc mie ei sau cât de mult îmi lipsește rutina. Da, da… Aia de care mă plângeam deseori. Important e că reușesc să ajung la laptop, să scriu cu aceeași bucurie despre cărțile pe care le întâlnesc în „cariera” mea de cititor.

O”poveste despre o călătorie, autentică și amuzantă, care ne arată că oricine poate fi uneori răvășit de un miracol.”

 

Pentru că timpul este limitat, am învățat să îmi aleg cărțile cu grijă. De fapt, cred că mai corect este să spun că, acum mai mult ca niciodată, îmi aleg cărțile în funcție de stare. Aveam nevoie de ceva plin de dulceață, de stare de bine… Și pașii m-au dus către Păsările dintr-o bună zi. Și ce m-am bucurat! Nu voiam să se termine, voiam să mai stau puțin în compania personajelor. Voiam să mai învăț câte puțin de la ele.

Stolul nostru este familia

Știm deja că toți înțelepții lumii spun că avem atâtea de învățat de la copii. Ei, cartea asta subliniază și mai mult acest aspect. Avem de învățat de la toată lumea. Din bucuriile și din necazurile celor din jurul nostru. Există lecții, există morală în cam tot ce ne înconjoară. De noi depinde de cât de larg ne sunt deschiși ochii minții. De noi depind lucrurile pe care alegem să le cărăm de la o destinație la alta.

Și uităm că tot ce este mai important pe lume se află chiar sub ochii noștri: familia.

Familia, acel stol minunat, alături de care învățăm să zburăm, să ne bucurăm de viață și de lucrurile din jur. Ne desprindem de stol, ne dezicem de el. Învățăm să zburăm altfel și încercăm să alcătuim propria formație. Dar tot acasă ne întoarcem, tot „păsările” cunoscute ne fac inimile să bată mai tare.

Despre promisiuni și legături speciale

Charlie este un copil special. Se teme de tot ce este necunoscut și iubește rutina. Nu atinge nimic ce pare periculos, se spală pe mâini după un ritual numai de el știut. Dar tot Charlie are și cel mai frumos suflet. Și cel mai frumos parcurs. Toate personajele s-au dezvoltat pe parcursul călătoriei, dar Charlie a înflorit cu adevărat.

Băiețelului nostru îi este din ce în ce mai greu cu programul lui bine stabilit. Cu trei frați mereu prezenți, cu o bunică prinsă între grija pentru nepoți și dragostea pentru propriul fiu, cu toate cursele alea către spital. Tatăl copiilor suferise un accident și era de multă vreme în comă. Medicii stau rezervați și îl trimit la un spital într-un oraș îndepărtat.

Lăsați acasă, în grija unei vecine care nu își mai face apariția, copiii decid să plece în aventura vieții lor: se duceau la tata și la bunica. Până la urmă, nu pentru asta sunt familiile? Li se alătură un personaj…colorat și prietenos. Și cu un rol bine stabilit în poveste. Hotărâtor, aș spune.

Păsările dintr-o bună zi – puterea unei promisiuni

Călătoria asta este fascinantă dacă alegeți voi singuri să vă urcați la bordul mașinii pline de „apucați”. Dar nu vă pot lăsa fără să vă spun că titlul cărții face referire la o lista cu păsări. Păsările dintr-o bună zi, păsările pe care tata și Charlie aveau să le vadă, să le urmărească stilul de viață.

Poate că Charlie nu era mereu un copil ușor de înțeles. Dar un lucru rămânea mereu la fel: dragostea lui pentru păsări și pentru Tiberius Shaw, omul cu care împărțea aceeași pasiune.

Autoarea a îmbinat pasiunile lui Charlie cu noțiunile serioase, de oameni mari. Cu dragostea, grijile, loviturile primite de la viață și cu curcubeele aruncate peste ele. A fost o călătorie interesantă, plină de lecții și de neprevăzut. ❤️

Păsările dintr-o bună zi este o cărticică extrem de simpatică. V-o recomand cu drag!

A apărut la Corint Junior și o puteți cumpăra de aici. 

Are și reducere de 50 %!

Nominalizări:
Goodreads Choice Award for Middle Grade & Children’s 2017
Maryland Black-Eyed Susan Award 2018-2019
Young Hoosier Book Award nominee

Premii:
Dolly Gray Children’s Literature Award 2018
A New York Public Library Best Kids Book of 2017
A Bank Street Best Children’s Book of 2017
Wisconsin Library Association CBA Outstanding Books of the Year selection 2017
A Junior Library Guild Selection for 2017
Dorothy Canfield Fisher Book Award list selection 2018-2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Mie imi place cum scrii, si de câte ori am mers pe mana ta la carti a fost super bine. O trec deci in wishlist ptr băiatul meu dar si pentru mine!

Lasă un răspuns