Pasagerii lui Marrs sunt uluitor de interesanți! Eu mă număr, evident, printre cei șocați de carte. Loviți direct în moalele capului și abandonați suspansului și răsturnărilor de situație. După ce m-a cucerit cu Suflete pereche, John Marrs mi-a aruncat toate așteptările în aer cu acest roman.

„Un thriller palpitant, ce ridică întrebări despre moralitate. Marrs își încântă cititorii creând tensiune și oferind un tablou convingător al lumii de azi prin această poveste întunecată și captivantă.” – LA Times

Sinceră să fiu, mă așteptam să îmi placă, dar nu mă așteptam să fiu aruncată de la un personaj la altul. Nu mă așteptam să ajung să empatizez cu cauza ( nu în totalitate) celui  care a instruit planul acesta nebun. Am prevăzut oarecum finalul, dar a fost destul de târziu și nu i-am perceput toate unghiurile.

Pasagerii

Pasagerii – ce nebunie de carte!

Eu am citit cartea la îndemnul lui Andrei Cioată – îți mulțumesc iar, Andrei! – și mă bucur tare mult că l-am ascultat. A fost exact cartea de carte aveam nevoie atunci. Alertă, vie, incitantă și incisivă.

„Suspans de cea mai bună calitate.” – Kirkus Reviews

Dacă toate distopiile ar fi așa, clar le-aș citi mai des! John Marrs a reușit să scrie o carte care te îndeamnă să te gândești la „și ce ar fi dacă?” sau „nu cumva se întâmplă ceva asemănător”? Oricare ar fi întrebarea sau răspunsul, oamenii de aici și oamenii din carte m-au făcut să îmi fie teamă de lumea în care trăim.

John Marrs a scris, așa cum am spus, autentic, tangibil și extrem de asemănător cu viața din jurul nostru. De parcă asta se întâmplă acum și noi suntem martorii evoluției și ai unui plan mare, bine analizat și pus la punct până în cele mai mici detalii.

Pe cine alegi să salvezi?

Pe cine alegi să salvezi? Pare că asta e întrebarea principală. Dar cum rămâne și „cum ai făcut alegerea asta?” sau „care să fie primul care moare?”. Întrebări la fel de importante și extrem de apăsătoare, amândouă par să fie ancorate de același pilon: aparențele.

„Fiecare întorsătură de situație pare plauzibilă și inevitabilă. Povestea alertă e însoțită de o satiră socială necruțătoare.” – The Washington Post

Ne lovim de aparențe, ne împiedicăm de jumătățile de măsură, emitem verdicte și condamnăm acțiuni prin prisma lucrurilor pe care le știm, a lucrurilor peste care „cade” lumina. Dar ce ne facem cu zonele slab luminate? Ce ne facem cu părțile întunecate, cele pe care nu le vedem la prima scanare?

Tu alegi cine moare.

Pentru că prea mulți oameni mureau implicați în accidente de mașină, guvernul londonez decide să introducă mașini autonome. Treptat, mașinile rămân fără pedale, volan sau orice element care ți-ar fi permis să deții controlul asupra autoturismului.

Controlate de niște softuri ultra dezvoltate, noile mașini vor face tot posibilul pentru a minimiza efectele unui posibil accident. Dar asta nu înseamnă să condamne din start pe altcineva? Trecem peste acest aspect și vă las pe voi să urmăriți traiectoria evenimentelor.

Vă spun doar că, într-o dimineață absolut normală, opt oameni obișnuiți se trezesc prizonieri într-un joc macabru, aflați la mila celor care urmăresc ceea ce ar putea deveni cursa nebună spre moarte. Printre oamenii prinși în mașini, se numără o vedetă de televiziune, o tânără însărcinată, o femeie abuzată, o emigrantă fără acte, un cuplu căsătorit și un bărbat care vrea să se sinucidă.

Cine trăiește? Cine moare?

Cum ai putea, la o primă vedere, să alegi? Vedeta de televiziune a trăit cât pentru zece. Gloria i-a apus, dar încă speră să ajungă la inimile celor din public. Merită să moară acum? Nu merită un strop de respect? Sau de considerație?

Tânăra însărcinată – are în pântec o nouă viață, una care ar putea să ia sfârșit în numai două ore, la capătul acestei curse orchestrate de o minte nebună. Dar îi cunoaștem trecutul acestei femei? Ce o face specială în ochii celorlalți? Ce o condamnă?

Cuplul căsătorit – cine se sacrifică și cine moare? Cum să explici motivul pentru care te agăți de viață și cum să spui că tu vrei să trăiești, că vrei să fii ales să mergi mai departe?

Femeia fără acte – câtă suferință încape în viața unui om? Nu ar avea și ea dreptul la o nouă șansă?Bărbatul care voia să se sinucidă – care sunt motivele care l-au împins până aici? Dacă pe el l-am arunca primul „peste bord”, atunci de ce mai sunt salvați cei care hotărăsc să facă un gest necugetat?

Pasagerii – cursa spre moarte

Vă întrebați cine alege? Publicul, oamenii de acasă. „Cursa” era transmisă live și oamenii urmăreau în timp real reacțiile celor implicați. Răspunsul oamenilor de acasă la ce se întâmpla în mașini îi „obliga” pe membrii unui juriu să decidă un nume. Dar și membrii au propriile afinități și își urmează propriul instinct. Cum se va termina totul? Asta aflați voi dacă alegeți să citiți cartea. Și eu vă rog, rog, rog să o citiți!

Distopie, thriller, dramă. Toate încap în această poveste încărcată de emoție și suspans.

Pasagerii a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici.

Pentru mai multe păreri, aruncați o privire pe blogurile prietenilor ce iau parte la acest Blog Tour: Literatura pe tocuri, Falledi, Biblioteca lui Liviu, Ciobanul de Azi, Citește-mi-l, Pălărisme.ro, Analogii, Antologii, Cărțile mele și alți demoni.

Autor: John Marrs

Nr. de pagini: 472

Titlul original: The Passengers

Limba originală: engleză

Traducere de: Mihaela Apetrei

Anul apariţiei: 2022

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns