Partea îngerilor este un roman numai bun de citit toamna asta. Mă bucur că l-am lăsat să mă aștepte un pic pe rafturi, că l-am ales exact când sufletul meu avea nevoie de o poveste duioasă, emoționantă și plină de speranță.

„Există întâlniri care ne amuză, altele care ne liniștesc, iar altele, rare, care ne înalță.Unele sunt îndelung așteptate, gata să sară din joben cu multele lor surprize și lucruri uimitoare.Există, în sfârșit, întâlnirea unică, cea a cărei existență nici măcar n-o bănuiești. E acolo, răbdătoare, așteptându-te ca un ghid care să te conducă spre lumină. N-o vezi, n-o auzi, dar asta n-are nici o importanță.

Acea întâlnire o să știe să-ți facă semn la momentul potrivit.”

Partea îngerilor
Partea îngerilor

Partea îngerilor – fericirea vine după suferință

Partea îngerilor mi-a adus aminte cumva de Oamenii fericiți citesc și beau cafea. Numai că, povestea lui Bruno Combes are un alt strop de maturitate, dacă îmi permiteți să spun așa. Bruno Combes țese mai credibil povestea din jurul personajelor sale și acestea devin încântător de reale și de prietenoase. Am de reclamat numai faptul că mi-aș fi dorit ca autorul să dea timpului timp.

Prima parte curge atât de natural, are o fluiditate dictată de emoții și mărturisiri copleșitoare. Spre final, parcă din dorința de a se debarasa de toată tristețea și apăsarea vieții, autorul merge un pic pe repede înainte și, din neatenție, destramă puțin pânza minunată și fragilă pe care o țesuse anterior.

„Viața e un du-te-vino permanent între lumină și întuneric. După nopțile de furtună vin diminețile pline de soare, iar după disperare, cele mai frumoase așteptări. Victoria vine mereu după înfrângere. Nu putem face nimic, așa e viața – în trecerea lui, timpul ne oferă zâmbete sau accese de ură, de dispreț sau de stimă. Viața e alcătuită deopotrivă din zâmbete și din lacrimi.”

Fă loc speranței în viața ta

Deși m-am bucurat de poveste și mi-am găsit un loc călduț și confortabil printre paginile sale, vreau să vă mărturisesc ceva. Abia așteptam capitolul nou. Și asta pentru că, la fiecare început de capitol, găsim câteva cuvinte care merg direct în suflet.

Sunt potrivite anume pentru personajele și conjuncturile din text, dar le resimți și ca pe adevăruri universal valabile. Eu le-am însemnat și am decis să le păstrez ca pe niște pansamente de urgență pentru răni sufletești. Pe unele le-am pus și pe pagina de Facebook și m-am bucurat să văd că au fost apreciate și de voi.

Cartea asta a ajuns la mine în momentul potrivit. Și eu vă recomand să o citiți atunci când simțiți că nu vă găsiți calea, că nu mai există niciun gram de speranță care să traverseze griul vieții cotidiene.

Are o poveste cu un început dureros. Un episod care întruchipează cel mai negru coșmar al unui părinte, niște strigăte de alarmă, niște renunțări și mici victorii. În mijlocul lor o regăsim pe Lisa, o mamă îndurerată, rănită și confuză. Lisa are motive pentru a se agăța de viață, dar cum să treacă peste cel mai negru scenariu din viața ei? Se simțea vinovată pentru tot și dragostea celor din jur părea să nu mai fie suficientă.

Nu vedea presiunea pe care o punea pe umerii lor și nici cât de greu era și pentru ei. Se învăluia în propria tristețe, lăsa durerea să fie arhitectul destinului său și se încăpățâna să rămână în același loc.

Partea îngerilor – există o rază de lumină oriunde, agață-te de ea

„Câteodată e greu să te ierți, dar trebuie să înveți să alungi ura față de tine și față de ceilalți. E nevoie să accepți ceea ce nu se poate schimba și să-ți spui că dincolo de moarte va rămâne veșnică amintirea duioasă și liniștitoare a unei voci, a unui chip.

Să te ierți nu înseamnă să uiți, ci să hotărăști să te întorci de partea vieții.”

La sfatul medicului său psihiatru, Lisa acceptă să lase în urmă străzile Parisului și se mută la țară, undeva unde ar fi putut primi liniște și timp. Fetița ei se integrează rapid, la fel și soțul său. Numai ea pare să tragă înapoi, acolo unde amintirile erau încă vii și dureroase.

Lisa descoperă accidental niște scrisori de dragoste. În podul casei pe care o cumpăraseră erau niște cufere vechi, ponosite, doldora de amintiri și secrete. Deși nu îi cunoștea pe protagoniștii scrisorilor și toate întâmplările avuseseră loc în urmă cu optzeci de ani, Lisa se trezește tot mai implicată. Simte că Alice, femeia care îi scria soțului său gândurile și întâmplările de peste zi, reușește să se descurce mai bine cu tot ceea ce primise de la viață.

Partea îngerilor – viața este doar un schimb

Deși are o poveste tristă și niște personaje care luptă cu fiecare zi, romanul Partea îngerilor este un roman duios, cu o încărcătură emoțională aparte. Viața este un schimb. Dăm la schimb grame de suferință pentru grame de fericire. Pierdem, luptăm, câștigăm. Și cercul continuă. Există victorii și înfrângeri, steaguri albe ridicate împotriva durerii și lupte pe care le câștigăm exact atunci când renunțăm să mai luptăm împotriva vieții și a timpului.

Mi-a plăcut. Și ar fi fost perfectă dacă autorul ar fi continuat să scrie cu răbdare și timp și ultima parte a poveștii. Așa am simțit eu, posibil ca voi să aveți altă opinie.

Cuvintele sunt scrise cu o dulceață sublimă, secvențele se succed cu mare profunzime și sinceritate, (…) nu poți lăsa din mână acest roman. De multe ori am avut lacrimi în ochi, emoțiile sunt puternice, foarte puternice. Coralie_and_co

Partea îngerilor a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.

Data Apariției:  10 mar. 2022

Autor(I):  Bruno Combes

Numar Pagini:  288

Tip Coperta:  Broșată

Colectie:  Blue Moon

Traducere: Eduard Claudiu Brăileanu

 

 

 

 

Lasă un răspuns