Parfumul fericirii e mai puternic când plouă este un roman tratament. Eu așa l-am simțit. A netezit sufletul, l-a umplut de nostalgie, umor, dragoste, emoție și viață. Virginie Grimaldi are un stil de scrieri pe care eu îl consider deosebit. Am fost la un pas distanță să spun unic, dar mai am mulți autori de descoperit.

Am mai citit două romane scrise de Virginie Grimaldi și m-am întrebat atunci cât la sută din stilul de scriere poartă amprenta personalității autoarei. Deși mi-au plăcut foarte mult și celelalte două cărți, Parfumul fericirii e mai puternic când plouă va rămâne pe un loc special în inima mea.

Parfumul fericirii e mai puternic când plouă
Parfumul fericirii e mai puternic când plouă

Fericire, unde fugi?

M-am bucurat tare mult să găsesc nota autoarei de la finalul cărții. Eram sigură că există un sâmbure de realitate în povestea asta și m-am bucurat să văd că s-a inspirat chiar din povestea ei de viață.

Virginie Grimaldi mi-a câștigat simpatia, mai ales acum. Și asta pentru că nu pudrează povestea asta cu zahăr vanilinat, cu nu știu ce siropuri sau praf de zâne. A ales o felie din această tartă numită viață și a „pozat-o” departe de perfecțiune, de fericire până la adânci bătrâneți, de așteptările altora sau de presiunile celor din jur. Nu a cosmetizat, nu a îndepărtat micile imperfecțiuni și nu a ales „gustul” așteptat de cei din jur.

Și-a lăsat amprenta și a împrumutat personajelor sale calități și defecte pe care sigur le are și ea. Știți ce mi-a plăcut foarte mult? Că m-am simțit ca fiind parte din familie. Că am simțit că fac parte din nucleul ăla alcătuit din dragoste și acceptare, că mi-am dorit să trec de barierele astea și să intru acolo, măcar pentru puțin timp.

Și mi-a plăcut că am apreciat fiecare personaj. Că nu au existat personaje bune și personaje rele, au existat personaje rupte din viață, personaje pe care am simțit că le cunosc sau că le pot găsi la un colț de stradă sau pe o bancă în parc și le pot invita la o plimbare, o cafea sau o poveste.

Există viață după divorț. Dar există și după marea iubire?

M-am tot gândit la titlul cărții. Și am zâmbit când mi-am adus aminte de o remarcă făcută de o prietenă: „dom’le, au francezii ăștia niste titluri la cărți!”. Sunt poetici, romantici, visători. Parcă au un stil poetic de a trăi viața. Iubesc ntens, părăsesc la fel de intens, trăiesc totul la cote amețitoare și adaugă un strop de fatalitate în tot.

Titlul mi-a adus aminte de ceva ce port mereu în suflet: „lecțiile cu adevărat importante vin din eșecuri și momente grele”. Să fim serioși, din bine nu prea învățăm mare lucru. Suntem fericiți, e soare în viața noastră, e bine pe toate planurile … Parcă altfel ne uităm oa ziua de mâine, nu?

Da, corect. Dar gustul fericirii e mai puternic după ce nu mai „plouă”, după ce lucrurile se așază și sufletul învață să se recompună. La fel se întâmplă și cu Pauline, femeia a cărei viață este dată peste cap de „nu te mai iubesc”. Și „nu te mai iubesc-ul” ăsta îi dărâmă ultimii ani, familia perfectă, liniștea. Îi distruge sufletul și o face să se întoarcă acasă, în camera adolescenței sale. Numai că acum era mamă și viitoare femeie divorțată.

El nu o mai iubea. Dar ea îl iubea. El era centrul lumii ei. Cu el învățase să iubească, alături de el trăise cele mai intense momente și tot cu el cumpărase prima casă. Cum să renunțe la toate astea? Cum să accepte atât de simplu un verdict atât de greu? Cum să renunțe la iubirea ei fără să lupte cu toate armele?

Și se hotărăște și cum să o facă. Îi va aduce aminte soțului ei de momentele lor memorabile. Era sigură că, la capătul lor, soțul ei va realiza că încă se iubesc și că aceasta a fost doar o rătăcire de moment. Și toate astea în timp ce încearcă să își dea seama de parcursul vieții sale sau de deciziile potrivite.

Parfumul fericirii e mai puternic când plouă

Parfumul fericirii e mai puternic când plouă a fost romanul de care aveam nevoie. S-a mulat perfect pe sufletul meu și am savurat fiecare moment petrecut în compania lui. Mi-au plăcut tare mult nota realistică în care autoarea a preferat să rămână, tușele umane pe care le-a perfectat pentru personajele sale și mesajul cu care cititorul rămâne la final.

Dar, iar mi-a fost greu să rămân pe marginea poveștii, să încerc să fac o „prăjitură delicioasă” din firimituri și margini. Dacă aveți un suflet rănit, cartea asta poate fi o alegere potrivită. Dacă sunteți în căutarea unei povești calde, această carte poate fi o alegere potrivită. Dacă aveți nevoie de o carte confortabilă precum un cocon, această carte poate fi potrivită. Dacă aveți nevoie de un strop de umor și de niscaiva prieteni ficționali, aceasta poate fi alegerea potrivită.

Parfumul fericirii e mai puternic când plouă a apărut la Editura Univers și poate fi cumpărată de aici. 

Autor: Virginie Grimaldie

Ficțiune

Tip copertă:Broșată

Pagini: 352

Colecție: Trend Universul Cartilor

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns