Pandora, romanul scris de Susan Stokes-Chapman și publicat de Editura Nemira, este o împletitură între uneltiri și legende, adevăr și răzbunare, orgolii și bunătate. Vă spuneam acum câteva zile că nu știam ce carte să mai încep. Am tot purtat cu mine prin casă câteva titluri, doar, doar o putea vreunul din ele să-mi transmită vreo dorință mai puternică.
Deși am reușit într-un final să aleg un titlu, gândurile mele rămăseseră agățate de Pandora. Citisem primele pagini și ele reușiseră să îmi stârnească deja curiozitatea. Mă știți cum sunt: amatoare de legende, căutătoare de emoții și povești intense, presărate cu mituri sau împletite cu ficțiune și realitate. Caut acel echilibru dintre poveste, trăire și acțiuni. Aveam să-l găsesc în cartea aceasta?

Pandora – de partea binelui sau de partea răului?
„Debutul lui Susan Stokes-Chapman este absolut grozav… Romantic, plin de suspans și minunat scris, este un răsfăț încântător.“ – DAILY MAIL
Susan Stokes-Chapman a știut cum să mă țină ancorată în poveste. Dozând misterul și ținând strâns frâiele poveștii, autoarea a reușit să ne ofere doza suficientă de curiozitate pentru a descoperi tainele acestei istorii. Plăcerea cu care am descoperit trimiterile la celebra cutie a Pandorei, pasiunea pentru cultura grecească și influențele legendelor care au împânzit lumea au fost, printre altele, punctele forte ale acestei povești.
Evident, autoarea a dorit să ne transforme în martorii maturizării și evoluției Pandorei, personajul feminin central al poveștii. Într-o lume guvernată de viclenie, șarlatanie, oportunism, egoism, parșivitate, răutate și minciună ce șanse mai pot exista pentru o copilă inocentă, cu visuri curate și intenții bune?
Legende, uneltiri și un strop de bine
Mi-a plăcut foarte mult faptul că autoarea a mers invers cu firul legendei din jurul legendarei Pandora. Nu ne spune povestea ei, ce ar mai fi de adăugat în legenda din jurul cutiei Pandorei? Și nici nu își face personajul central unul plin de resentimente sau de traume. Doar ne prezintă reversul medaliei și arată calitățile unui om care păstrează doar binele.
Pandora noastră, tânăra fermecătoare si iubitoare de desene și bijuterii, trăia în magazinul părinților săi, la mila unchiului său. Cândva, magazinul de antichități al familiei Blake fusese cel care adusese bunul gust în casele aristocraților și al celor cu dare de mână. Părinții săi se ocupaseră atent de obiectele pe care le propuneau spre vânzare, ba chiar și făcuseră săpăturile arheologice pentru a scoate la suprafață comori bine ascunse.
Din păcate, în urma unui accident nefericit, Pandora rămâne orfană de amândoi părinți și este încredințată spre creștere unchiului său. Acesta este condus de o lăcomie ieșită din comun, nu se dă în lături nici de la a crea și propune spre vânzare falsuri grosolane, nici de a la țese în jurul obiectelor respective istorii fictive, pline până la refuz de minciuni și speculații.
Pandora – nu te poți opune destinului
Deși știa de apucăturile unchiului său, Pandora nu se putea opune acestor practici. Trăia la mila lui și știa că nu exista alt loc care să o primească. Pandora visa să creeze bijuterii. Își petrecea orele libere desenând și încercând să aducă la viață obiectele din schițele sale. Pentru că era femeie și pentru că nu exista nimeni care să creadă în ea, Pandora știa că posibilitățile de a reuși erau extrem de limitate. Dar nu abandona lupta. Știa că își va găsi inspirația și că, domnul Clements, unul din bijutierii orașului, avea să-i accepte cândva desenele.
Cine avea să ghicească faptul că, Pandora avea să-și găsească inspirația în pivnița întunecată a magazinului? Acolo, bine ferite de ochii privitorului, existau numeroase vase arheologice veritabile. Însă, piesa centrală era un uriaș vas grecesc, decorat cu scene sculptate până în cel mai mic și mai fin detaliu. Nu știa de ce unchiul ei îl ținea ascuns și nici ce intenționa să facă acesta cu vasul, dar Pandora trebuia neapărat să copieze toate desenele și să le transpună în schițele bijuteriilor sale. Iar după cum se comporta unchiul său, știa că nu prea mai are mult timp pentru asta.
Pandora – adevărul iese întotdeauna la iveală
Pentru că are și o moștenire genetică grecească, dar și pentru că este extrem de curioasă, Pandora îi cere ajutorul lui Edward Lawrence, un tânăr foarte inteligent și foarte hotărât. Edward dorea să intre în Societatea Anticarilor iar intrarea era garantată numai de un studiu nemaipomenit despre un obiect de o valoare incontestabilă. Și se pare că vasul grecesc descoperit de Pandora poate fi cheia cea mai potrivită.
Însă lucrurile nu merg foarte bine pentru cei doi protagoniști. Și nu doar pentru ei. Știm cu toții că legendara Pandora avea o cutie plină cu toate relele lumii. Doar nu vă așteptați ca totul să se întâmple precum într-un mecanism perfect de ceas, nu? În plus, unele adevăruri amenință să iasă complet la suprafață și, după asta, nimic nu va mai fi la fel.
Mi-a plăcut mult povestea! A avut un farmec aparte și am simțit permanent o doză de mister plutind peste toate încăperile, peste toate aleile și toate destinele implicate. Nu știu să redau prea bine în cuvinte sentimentele de împlinire, de uimire și de căldură care mi-au tot înflorit în piept de-a lungul lecturii. O fi cutia Pandorei exact așa cum e lumea: plină de lucruri rele, de viclenie și minciună. Dar există și virtuți care pot opri aceste răutăți: dragoste, speranță, credința în bine.
Pandora are o doză de mister, un strop de dragoste și câteva picături de miere și venin. Toate amestecate într-o băutură demnă de masa zeilor. Recomand!
Pandora a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărată de aici.
Data apariției: 2 mar. 2023
Titlu original: Pandora
Autor: Susan Stokes-Chapman
Traducător: Dan Sociu
Editura: Nemira
Colecția: Babel
Format: Paperback
Nr. pagini: 472