Pânda de noapte este romanul pe care am jurat că nu-l voi citi cât voi fi singură acasă. Așa că, profitând de prezența soțului meu, am adus pe noptieră toate cărțile care ar putea să îmi stârnească o anume stare de teroare. Nu mă judecați, o să vedeți că am dreptate!

Pânda de noapte
Pânda de noapte

„Foarte puține cărți sunt atât de intense, inteligente și de-a dreptul înfricoșătoare. Citiți pe riscul vostru!” – CHRIS WHITAKER

Eram mai mult decât hotărâtă să citesc Pânda de noapte, roman care mi-a atras atenția încă de când l-am văzut anunțat de către editură. Nu pot rezista în fața romanelor thriller, împănate cu frică, adrenalină și suspans. Doar de asta îmi place cel mai tare acest gen literar.

Sunt dependentă de acest cocktail și îmi place să fiu în „scena” crimei. Fie ca martor, fie ca investigator. Îmi place să descâlcesc ițele, să adun probele și să încerc să le așez în ordine. Reușesc de foarte multe ori să fiu în spatele răufăcătorului. Sau să identific motivele la timp. De data asta, după cum era de așteptat, am plutit la limita dintre realitate și imaginație, prinsă permanent între izbucnirile lor, aruncată dintr-un colț în altul.

Pânda de noapte – amenințări și neîncrederi

„Unele lucruri nu pot fi reparate. Unele lucruri sunt ireparabile. Lumea se poate frânge în două.”

De ce am spus că refuzam să citesc romanul fără altă prezență adultă în casă? Pentru că sunt femeie, am doi copii și o casă care stă mai mult goală (a se citi fără partea masculină prezentă). Nu că nu aș face față unor situații stresante. Dar un bărbat care dă târcoale? Pași care se aud prin toate încăperile? Noapte și amenințări mascate? Ei, iată rețeta pulsului mărit. Vă dați seama că aș fi tresărit la cel mai mic zgomot suspect, că m-aș fi simțit orice privită, vizată de orice amenințare care ar fi plutit în aer…

Tracy Sierra a făcut o treabă extrem de bună cu această poveste. Dacă pericolul a mușcat adânc în primele pagini, ulterior gândurile mi s-au acoperit de o ceață groasă, de o confuzie pe care nu o puteam îndepărta. Deși simțeam că trebuie să-i dau dreptate, autoarea mă făcea să mă îndoiesc de propriile gânduri câteva pagini mai încolo. Amestecând trecutul și prezentul, inserând suficiente elemente alunecoase din amândouă planurile, Tracy Sierra s-a asigurat că va planta sămânța îndoielii în sufletul meu. Sămânța care, alimentată de semnele de întrebare și de crăpăturile din poveste, ar fi putut crește și acapara întregul ansamblu.

Pericol, teamă și nesiguranțe

„Își dădu seama că ea și Ungherul făceau același lucru. Amândoi așteptau în liniște în prezentul ireal, oprit între viața lor din trecut și orice viitor va fi urmând.”

V-a făcut cineva vreodată să vă îndoiți de propriiile amintiri? Să vă opriți din tot ce faceți și să vă gândiți încă o dată la suita evenimentelor? Tracy Sierra o să facă asta permanent. Atât cu voi, cât și cu personajele sale. Peste sentimentul de teroare, care crește permanent în intensitate, autoarea a presărat și îndoiala, sentiment care acaparează orice ungher, care atacă și se agață de toate marginile sufletului.

Tracy Sierra construiește un cadru pe care îl modelează după bunul plac. Adevărul este distorsionat de la pagină la pagină, elementele trecutului având grijă de asta. Vă permite să vă atașați de femeia care se ascunde în propria casă, adăugă treptat niște secrete bine păstrate și alimentează totul cu un sentiment de neîncredere. Dacă și polițiștii se îndoiesc de ea… cum poți tu să crezi în povestea ei? În plus, așa cum sunt redate, unele sunt atât de greu de crezut, de adăugat în tabloul final.

Pânda de noapte – Rămâi sau pleci?

„La limita dintre thriller psihologic și horror domestic, debutul fascinant al lui Sierra îi aruncă pe cititori cu capul înainte în coșmarul cu ochii deschiși al protagonistei fără nume. Flashbackuri bine sincronizate adaugă context și emoție.” – BOOKLIST

Singură acasă cu copiii în timpul unei furtuni, o mamă aude un zgomot. În mod normal, dacă ar fi avut un somn liniștit copiii ei, ea ar fi trebuit să fie în propriul pat, la adăpostul cald și sigur al pilotei sale. Însă, nevoită să vegheze somnul fiului său, femeia îl surprinde pe bărbatul care intră în locuința sa. La adăpostul nopții, ascuns de umbre și de întuneric, bărbatul pare să aibă o misiune clară: dormitorul fiicei femeii.

Casa era veche, plină de secrete de familie, de locuri secrete și de unghiuri pe care nu le-ai fi putut descoperi la prima vedere. Femeia știe că are o singură șansă: locul din spatele șemineului, singurul care i-ar putea ține în siguranță. Pentru cât timp? Asta nu știe. Dar știe că trebuie să își ducă imediat copiii acolo, să le reamintească să fie tăcuți și să aibă încredere în singurul om care-i putea proteja.

La început, când bărbatul încă avea timp și răbdare să-i caute, femeia reușește să își țină sentimentele în frâu. Mai apoi, când acesta începe să își urle disperarea și frustrarea, femeia îl recunoaște. Și știe că nu este de glumit cu el. Că răul din ochii lui era atât de adânc și de întunecat… Acesta este momentul în care știe că scăparea nu va veni dacă va rămâne în locul secret.

Pânda de noapte – alegeri dificile

Profitând de faptul că bărbatul urcase în podul casei pentru a-i căuta, femeia îi lasă pe copii în locul secret și fuge din propria casă. Undeva, la câțiva metri buni de casă, erau vecinii care ar fi putut să o ajute. Ei nu o cunoșteau, dar sigur i-ar fi oferit ajutor unei femei disperate, nu?

De aici începe jocul nebun al adevărului. Cu lumini și umbre, cu derapaje nesigure și frânturi de adevăr, lucrurile sunt departe de a fi pe făgașul normal. Iar pentru femeia greu încercată, liniștea se află pe un tărâm extrem de îndepărtat. Va fi oare suficient de pregătită să țină piept tuturor încercărilor?

„Lumea reală este suficient de înfricoșătoare pentru mine și fără fantome…”

Alte detalii:

Mi-a plăcut mult povestea, a fost alertă și plină de tensiune, acaparatoare și plină de încercări.

Dacă sunteți curioși, vă spun că vor apărea recenzii și pe blogurile colegilor mei: Literatura pe tocuri, Cărțile mele și alți demoni, Fata cu cartea, Falled, Citește-mi-l; Biblioteca lui Liviu; Analogii, Antologii; Ciobanul de azi.

Pânda de noapte a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici. 

Colecții:

FICTION CONNECTION, FICTION CONNECTION CRIME

Categorii: Ficțiune, Crime. Thriller. Mystery

Nr. pagini var. tipărită:400

Anul apariției:2024

Titlul original: Night watching

Limba originală:Engleză

Traducător:Mihaela Negrilă

Lasă un răspuns