Pachetul sosește foarte repede la voi. Pachetul cu cărți, la el mă refer. Mai ales dacă alegeți să comandați de pe Libris. Romanul lui Sebastian Fitzek mi-a atras atenția și am picat imediat în capcana descrierii. Cine îi poate rezista unui thriller psihologic?

Editura Lebăda Neagră promite foarte multe, mai ales cu colecția black spot, o colecție plină de adrenalină, suspans și răufăcători.

Pachetul s-a jucat cu nervii mei. M-a întors pe fiecare parte, m-a făcut să mă îndoiesc de personaje și de capacitățile mele. Sinceră să fiu, nu auzisem până acum de Sebastian Fitzek, dar a cam reușit să se strecoare pe lista autorilor buni de stalker-it (din punct de vedere literar).

Pachetul
Pachetul

Pachetul – nebunie sau plan premeditat?

Mai știți că mie îmi plăcea să asociez cărților un singur cuvânt? Uit mai mereu să vi-l spun și vouă. Eu îl caut insistent pe parcursul lecturii și caut mereu trăsăturile potrivite pentru a-l stabili ca definitoriu pentru respectiva carte. Am ales „psihoză” pentru Pachetul. Sunt sigură că nu am reușit să identific toate elementele care l-ar reprezenta cel mai bine. Dar nu cred că aș găsi unul mai potrivit.

Pachetul are o premiză foarte interesantă. Dar nu sunt prea multe fire de exploatat. Scenariile nu lasă loc interpretărilor sau răsturnărilor de situație. Sunt puține „soluții” pentru singura întrebare care macină cititorul: de ce?  Nu știu cum veți face (sau ați făcut voi), dar eu am pariat pe trei ipoteze. Nu o să vă spun suspecții mei, vă las să îi descoperiți și voi și mi-aș dori să discutăm după aceea, dacă e posibil. Bine, nici lista personajelor nu este foarte variată, așa că nu avem prea multe opțiuni. Dar e interesant de urmărit anchete și de eliminat piesele mai puțin importante.

Un thriller psihologic – joaca între lumini și umbre

Sebastian Fitzek este cunoscut ca fiind un maestru al iluziilor. Cărțile sale au subiecte prinse între oglinzi, realitatea este distorsionată până la confuzie. Liniștea este înlocuită de teroare, spaimă, întrebări și perspective care ajung să pară nepotrivite și înspăimântătoare.

Pentru prima dată după multă vreme, nu mi-am mai pus întrebări despre cine ar putea fi maestrul păpușar. M-am concentrat pe situațiile prin care trecea Emma, personajul feminin central, dar și pe motivul pentru care cineva ar ticlui un asemenea plan. Dacă exista un plan. Dacă nu cumva eram prizoniera iluziilor și a minciunilor.

Emma era psiholog și știa cât de adânci și periculoase erau hăurile minții umane. Dacă există cineva care poate scăpa basma curată, atunci ea este cea mai indicată persoană. Dar de ce ar inventa un atac? De ce și-ar construi un rol de victimă atât de bine pus la punct? Era Emma o victimă? Sau doar o femeie cu mințile tulburate? Erau toți oamenii din viața sa păcăliți de o minte bolnavă? Sau femeia era victima soțului său?

Un pachet, un curier, câteva minciuni

Răul nu a început în noaptea în care Emma a fost atacată și violată într-un hotel. Răul începe mult mai devreme, în momentul în care Emma primește de la curierul din zona sa un pachet pentru un vecin care locuia pe aceeași stradă cu ea. Nu-l cunoștea pe bărbat și nu era sigură că îl văzuse vreodată prin cartier. Dar acceptă și duce pachetul în casă.

Acesta a fost primul moment în care m-am îndoit de luciditatea minții Emmei. Deși a spus clar că va povesti ce s-a întâmplat în urmă cu trei săptămâni (perioada premergătoare atacului din hotel), s-a văzut clar că femeia era confuză și că a amestecat locurile și elementele. Făcea referire la hotel, la știrile din ziar despre crimele celui supranumit Frizerul. Criminalul avea deja o semnătură cunoscută de polițiști: își tundea victimele. O tunsese și pe Emma când o atacase, dar de ce o lăsase în viață? Era el vinovatul pentru atacul ei sau era doar o coincidență nefericită?

Pachetul – adevărul despre criminal

Vă întrebați ce legăturî are pachetul vecinului cu Frizerul? Păi, conținea elemente care te purtau imediat cu gândul la acele crime oribile. Mostre de păr, substanțe folosite pentru anihilarea victimelor. Era posibil ca Emma să își prindă singură atacatorul? Sau era prizoniera propriei minți?

Nu o să vă mint, m-am pierdut de câteva ori prin hățișurile derulate de Sebastian Fitzek. Romanul lui a fost ca un labirint. Existau puține persoane care știau calea către eliberare și trebuia să îl identific pe cel care mă putea ajuta să scap. Nu mă simțeam în siguranță lângă Emma și nu mai eram sigură de toate scenariile pe care le pregătisem pentru final.

Am fost mulțumită de jocul acesta nebun și de groaza care m-a paralizat. Am fost mulțumită să fiu aruncată în mijlocul unor întâmplări bizare și obligată să descopăr adevărul. Dar nu m-a mai mulțumit motivația criminalului și nici explicația oferită de autor. Era credibilă până la un punct. Stătea în picioare dacă voiai să scapi cât mai departe de lumea lor bolnavă. Dar nu și dacă luai fiecare piesă la analizat și lustruit.

Trebuie să vă spun că m-am temut că autorul va lăsa pânza de păianjen să se lipească de mine și că mă va lăsa acolo, îngrozită și afectată. Mă vedeam ajunsă la finalul lecturii, cu mințile făcute bucățele, cu întrebări ascuțite și răspunsuri pline de confuzie. Dar autorul a eliminat aceste îndoieli, mi-a oferit explicații și accesul la cea mai importantă mărturie: cea a omului care a organizat totul.

Pachetul este un roman incitant, acaparator și electrizant. Eu nu știu nici acum unde să îl încadrez. Un lucru e sigur: nu m-a lăsat indiferentă.

PachetulSebastian Fitzek – poate fi cumpărată de pe Libris. 

An aparitie: 2020

Autor: Sebastian Fitzek

Categoria: Literatura Universala

Categoria: Carti thriller

Editie: Necartonata

Editura: LEBADA NEAGRA

Nr. pagini: 376

Titlu Original: Das Paket

Traducator: Adriana Marinescu

Lasă un răspuns