Ostatica – Clare Mackintosh, roman apărut la Editura Trei, s-a jucat ieri frumos cu mintea mea. Nu știu dacă ați mai citit romane scrise de ea, dar Clare Mackintosh este recunoscută pentru finalurile care te lasă fără aer. De fiecare dată, de îndată ce citesc ultimele rânduri, vreau continuarea, vreau mai mult, vreau să respir cum trebuie și să nu mă simt ca izbită de un val puternic.

„Clare Mackintosh este neîntrecută în portretizarea unor familii credibile, pe care le pune în situații într-atât de periculoase, încât trezesc cititorului emoții extrem de intense.” – Literary Review

Am văzut că părerile sunt împărțite. Mie mi-a plăcut mult povestea asta. Da, sunt prima care spune că, dacă iei povestea asta, „cutia neagră” a lui Clare Mackintosh și o desfaci încetișor,  cu atenție și grijă, rămâne un schelet neverosimil și la fel de ușor de dărâmat precum un castel de cărți.

Ostatica
Ostatica

Dar eu mi-am dat voie să cred. Am lăsat la o parte toate scenariile alea pline de logică și am trăit intens alături de personaje. Prima parte mi s-a părut mai lentă, dar autoarea se asigura poate că înțelegem natura relației dintre personaje, că nu ne mirăm mai târziu când vine toată nebunia aceea peste noi.

Domino: o nenorocire nu vine niciodată singură

Am trăit alături de Mina și m-am întrebat constant: „eu ce aș fi făcut?”. Cariera membrilor echipajului de cabină este plină de instrucțiuni precise. Știu cum să se comporte în cadrul unei deturnări, a unei situații neașteptate, a unei amenințări cu bombă. Cunosc întregul protocol și sunt deplini conștienți de faptul că viețile pasagerilor se află în mâinile lor. Dar ce poate face un însoțitor de zbor atunci când copilul îi este amenințat? Când copilul căruia îi promisese că îl va ține în siguranță și că se va întoarce la el este în pericol?

„Întorsăturile de situație surprinzătoare duc povestea către un final neașteptat. Mackintosh a ridicat ștacheta.” – Publihers Weekly

Nu vă spun cu câtă nerăbdare îmi doream să ajung la final. Deși simțeam cum îmi amorțesc mâinile la cât de mult strângeam cartea, tot am avut timp să trasez câteva scenarii. Și toate erau înfricoșătoare. Mă temeam de fiecare decizie, de fiecare personaj care apărea în scenă. Știam că fiecare are capacitatea de a răsturna tot ce știam, de a prăbuși întreaga poveste.

Poți avea încredere în cineva?

Răul poate purta multe fețe. Deseori este deghizat în zâmbete inocente și în prietenii „sincere”. Și răul se ascunde aici peste tot. Să citești cartea asta este ca și cum ai traversa o zonă cu turbulențe puternice. Ești prins în picioare, fără sprijin și fără centură. Trăiești teroarea de două ori. Ești prins în aer, acolo avionul de pe ruta fără escală Londra – Sidney zboară pentru prima dată pe acest traseu.

Ești țintuit și la pământ, acolo unde o copilă caută atașament și afecțiune, așteaptă vești de la mami a ei și încearcă să se comporte mai frumos și mai bine cu tati. Ești prins în încercarea lui Adam de a rezolva tot ce stricase, înainte de a fi prea târziu.

Toate informațiile vin peste tine și ești uimit de puterea cu care te lovesc. Clare Mackintosh știe cum să scrie și să descrie situații absolut cutremurătoare petrecute în familii obișnuite, familii despre care ai impresia că trăiesc în jurul tău sau în vreun colț de lume. Clare Mackintosh a lucrat 12 ani în poliție și aș spune că are suficientă experiență pentru a izola răul și a-l expune în cele mai mici detalii.

Ostatica – tu ce alegi?

Viața fusese pentru Mina un șir lung de compromisuri și de așteptări. Se căsătorise cu Adam și încercase să aibă alături de el o familie frumoasă. Pentru că nu puteau avea copii, în viața lor apare Sophie, o fetiță adoptată. Mina voia să construiască o relație puternică și sănătoasă cu Sophie. Aceasta era o fetiță extrem de inteligentă și de puternică, dar viața din centrele de plasament și din familiile temporare îi tot scotea la suprafață temeri și neliniști.

Sophie avea probleme de atașament, putea fi mai greu de înțeles uneori, dar cu răbdare și dragoste, Mina și Adam credeau că vor reuși. Mina o iubește tare mult pe Sophie și își dorește din suflet să le fie bine. Adam este cel care strică un pic dinamica familiei și Mina știe că nu se mai poate baza pe el. Aproape că nici nu-l mai cunoștea pe bărbatul de lângă ea, bărbatul în care își pusese toate așteptările.

Obosită și dezamăgită de situația de acasă, Mina acceptă zborul spre Sidney. Un zbor lung, extrem de așteptat și despre care se credea că va ține prima pagină a ziarelor. Și o va ține. Dar într-un mod negativ, cu un impact uriaș asupra companiei și asupra pasagerilor.

Teroare în stare pură

Avionul este deturnat și Mina este pionul principal. Este pusă în fața unei singure alegeri: copilul ei sau pasagerii din avion?

Clipele petrecute la bordul avionului au fost teroare pură picurată rând cu rând în sufletul meu. Începusem și eu să privesc sceptic fiecare personaj și îmi doream ca Mina să fie bine.

Să nu credeți că teroarea a fost resimțită doar la bordul avionului. Așa cum v-am spus mai sus, Adam avea și el probleme. Probleme care se amplifică atunci când complicii celor care au deturnat avionul își fac apariția în viața familiei lor. Sophie era în pericol, Mina era în pericol, viața și căsnicia lui erau în pericol. Cum putea să oprească totul, cum și pe cine putea să salveze?

Când am avut impresia că pot respira ușurată, a venit năucitoarea lovitură din ultimele rânduri. Mă gândeam că Mackintosh ne va cruța și nu va mai lovi cu sete în sufletul nostru. Neah, n-a făcut-o. A întors totul și ne-a lăsat năuciți, cu starea aia de „gata? Și eu ce fac acum?”

Mi-a plăcut Ostatica. Recomand povestea și recomand să citiți cu sufletul deschis. Unele chestii, așa cum am spus, sunt ușor demontabile. Dar teroarea aia… te lovește fix în moalele capului. Pe aia nu o poți contesta.

Ostatica a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Clare Mackintosh

Nr. de pagini: 464

Titlul original: Hostage

Limba originală: engleză

Traducere de: Mihaela Ionescu

Anul apariţiei: 2022

 

 

 

2 COMENTARII

Lasă un răspuns