Orfană, monstru, spioană este povestea unei fete extrem de curajoase. Înzestrată cu o inteligență nativă dar și cu abilitatea de a juca diferite roluri, Sarah trece de barierele impuse de armata nazistă și învață să joace la fel de dur ca aceasta. Nu mai avea nimic de pierdut. Era singură într-o mare de întuneric, într-o lume zguduită de atacuri și de bombe.

Sarah nu este doar o adolescentă rănită. Sarah este un exemplu, Sarah poate deveni vocea tuturor celor care și-au riscat viața pentru a face lumea un loc sigur.

Nu vă spun cu câtă nerăbdare am așteptat cartea asta și cum m-am învârtit pe lângă ea. Identificasem deja niște puncte cheie, dureroase și greu de asimilat. Și mă gândeam că mi se va rupe sufletul să o știu marionetă într-un joc al monștrilor cu chip de oameni, vulnerabilă și gata să sfâșie pe oricine se făcea vinovat pentru pierderile sale. Dar mi-am făcut curaj și m-am lansat în călătoria care mi-a făcut sufletul să se înfioare și să mulțumească pentru că nu m-am născut în acele vremuri.

Orfană, monstru, spioană
Orfană, monstru, spioană

Singură într-o lume ostilă – cărțile devin carte de vizită

„Sarah s-a îndreptat spre rafturile cu cărți. Atunci când mergea în vizită în case străine, caută întotdeauna cărțile. La fel ca ceea ce se găsește pe un birou, o bibliotecă îți spune multe despre oameni. Sunt cărțile care rămân moștenire de familie. Acelea reprezintă trecutul lor. Apoi sunt cărțile pe care cred oamenii că ar trebui să le aibă. Acelea arată cine vor să fie. Sunt cărțile pe care vor să le vezi. Ele îți spun cine vor ca eu să crezi că sunt. Mai sunt cărțile despre care vor să crezi că le plac și, în cele din urmă, cărțile care le plac cu adevărat, micile secrete murdare…

Sarah citea tot ce-i pica în mână, cu voracitate și fără discriminare. Pofta ei pentru cuvântul scris era insațiabilă. Atunci când pierduse totul, îi mai rămăseseră totuși câteva cărți în care să evadeze. Chiar și acele rafturi înguste erau un festin în ochii ei.”

Sarah – un rol dur

Sarah nu are cum să treacă prin viața voastră fără să lase urme. Deși este recomandată tinerilor, eu v-o recomand și vouă, celor care ați mai citit romane cu acest subiect. Matt Killeen ne prezintă o bucată din istorie dintr-un alt unghi. Știm că tinerii au avut o contribuție majoră, că au fost oameni care au luptat dincolo de orice limite, sub cupola unor pericole uriașe. Dar el a urmărit o altă direcție. A transformat-o în spion și a infiltrat-o direct în cuibul cu viespi: într-o școală nazistă, poleită cu straturi false de excelență și note mari, dar măcinată pe interior de tratamente inumane, de ură împotriva evreilor și mediocritate.

Sarah este pe jumătate evreică. Dar nu și-a găsit locul nicăieri. Cu un tată absent și cu o mamă ușor instabilă, Sarah trebuie să se lupte cu viața în fiecare zi.

„Nimeni nu mă ascultă pe mine. O femeie? Evreică sau creștină? Sunt ignorată, disprețuită. Aș putea să intru în Anglia cu un dispozitiv nuclear și nimeni nu mi-ar acorda niciun fel de atenție.”

Mama ei moare încercând să le scoată pe amândouă din apartamentul mizer și Sarah rămâne a nimănui, bombardată cu frici și replici pe care le auzise în jurul ei dintotdeauna. Sarah întâlnește un bărbat misterios, cu un accent ciudat, care locuiește într-un apartament aproape gol. La o primă vedere superficială, apartamentul putea fi în regulă pentru un burlac, dar Sarah știa să privească dincolo de aparențe. Îi descoperă seiful plin cu arme și pașapoarte cu diferite nume și știe că bărbatul nu este cine vrea să pară.

Infiltrată în cuibul cu viespi

Sarah acceptă misiunea pe care bărbatul i-o propune. Știe că nu este lipsită de riscuri și știe că va fi prinsă între ce îi dictează creierul și ce își dorește cu adevărat să facă. Sarah este un munte de curaj. Autorul a zugrăvit-o foarte bine, a construit-o într-un mod foarte credibil și extrem de veridic. Îi vezi maturizarea precoce, o urmărești adaptându-se, transformându-se într-un soldat perfect, atent la piste și detalii.

M-a uimit cu perspicacitatea sa și cu autocontrolul său. Și-a păstrat sângele rece în situații limită și a căutat să scape din orice cursă întinsă.

Dacă mă întrebați pe mine, autorul a forțat cam toate limitele. Da, era posibil ca toate astea să se întâmple, dar asta a fost impresia mea. Am fost impresionată de Sarah, dar aș fi vrut ca autorul să își coboare un pic atenția și spre contextul politic, spre atmosfera locală, să creeze un fundal potrivit și ferm. Viața a fost extrem de dură atunci și aș fi vrut să văd colțul ăla de lume prin cohii personajelor.

Orfană, monstru, spioană – o poveste care lasă urme

Orfană, monstru, spioană este un roman care lasă urme, fără doar și poate. Cu o poveste nuanțată puternic și un personaj sinonim cu un munte de curaj, romanul vi se va lipi de suflet.

„O poveste uimitoare, cu intrigă inteligentă și bine documentată, plasată în timpul Germaniei naziste, atât de împovărătoare și de detaliată, încât pare mai degrabă o întâmplare adevărată decât o operă de ficțiune. Sarah e o eroină furioasă, atrăgătoare, ce poate frânge inimi, extrem de puternică și dureros de fragilă, în același timp.”

Orfană, monstru, spioană a apărut la Corinteens/Editura Corint  și poate fi cumpărat de aici.

Traducător: Loredana Voicilă

Data apariției – august 2021

Număr pagini – 384

 

Lasă un răspuns