Orășelul minciunilor mi-a tras o sperietură pe cinste! De ce spun asta? Pentru că fetele de pe grupul meu, fete în a căror părere mă încred foarte tare, mi-au recomandat această carte. Spuneau ele că ar fi o carte minunată, spectaculoasă și emoționantă. Cum îmi place să primesc recomandări la fel de mult pe cât îmi place să le și fac, nu am ezitat și mi-am comandat-o de pe site-ul celor de la Litera. Au mereu reduceri și e imposibil să nu prinzi măcar câteva cărți la prețuri bune!

Bun, să revenim la orășelul nostru și minciunile lui! Citisem deja primele pagini și simțisem o mică scânteie. Găsisem ceva printre cuvintele acelea, dar nu știam încă ce anume, nu știam cum să dau glas trăirilor și senzațiilor. Pagină după pagină, sufletul meu începuse să vibreze, emoțiile să zumzăie, mâna mea să caute deja culorile potrivite pentru a umple întregul paletar de emoții și trăiri.

Citeam, citeam, citeam. Și simțeam cum se pune distanță între mine și poveste, cum mă simt pierdută pe aceleași cărări, captivă în același tablou, amețită de atâtea tonuri și atâtea semne de întrebare. Mă și gândeam că voi veni în fața fetelor și voi spune că nu a fost momentul ei, că nu am vibrat la fel. Și, exact când simțeam că nu ajung nicăieri, bum! Scânteia mea a revenit și a stârnit ditamai vâlvătaia! Evident, nu vă pot da detalii. În ele stă ascunsă cheia care deschide lacătul cutiei Pandorei din Orășelul minciunilor.

Orășelul minciunilor
Orășelul minciunilor

Orășelul minciunilor – întrebări, secrete și dezvăluiri

Dacă în orașele mari mai poți trece pe sub radarul bârfelor, în orășelele micuțe nu ai nici o șansă. Fiecare știe pe fiecare, comunitatea încearcă să se protejeze (deși unii membri s-ar cam sfâșia între ei). Și comunitatea din Edenton – Carolina de Nord, anul 1939 – nu face excepție. Oamenii își păstrează adevăratele intenții sub straturi subțiri de politețe, persoanele de culoare nu sunt încă acceptate și o fată tânără nu are sorți de izbândă.

O recomandă talentul pe domnișoara Anna Dale, dar ce șansă avea talentul în fața prejudecăților bine înrădăcinate și a patriotismului local? Prezența pictoriței Anna Dale ar fi trebuit să aducă bucurie. Tânăra câștigase un concurs national și primise sarcina de a realiza o pictură murală de mari dimensiuni, destinată oficiului poștal din Edenton. Câștigarea acestui concurs reprezentase pentru Anna un nou început. Rămăsese singură pe lume și încerca să își dea seama de drumul pe care trebuia să apuce.

Edenton o primește cu o politețe aparentă. Nimeni nu era mulțumit de faptul că o străină primise acest rol și fiecare era sigur că mâna ei tânără nu va ști să surprindă culoarea locală. Poate că așa ar fi. Poate că nu va ști să aleagă ce este reprezentativ pentru Edenton, dar Anna Dale își va da seama rapid că lucrurile sunt asezonate cu secrete, mândrie și sfori zdravene trase de băieți buni.

Anna era nedorită. Și cu cine s-ar putea ea alia în acest oraș? Cine îi putea oferi o șansă, una singură, pentru a dovedi ceea ce putea face? Măcinată de frici și de întrebări, mai poate Anna să își păstreze verticalitatea?

Trecut versus prezent – unele lucruri rămân exact la fel

Povestea Annei este emoționantă și dureroasă. Și fiecare senzație este amplificată de alternarea planurilor trecut-prezent. Deși mi-au plăcut și personajele și întâmplările din prezent (eram sigură că legăturile dintre planuri se aflau la câteva rânduri distanță), abia așteptam capitolele din perspectiva Annei. Ea a primit toate acele acuzații, ea s-a confruntat prima dată cu refuzurile și cu judecățile de valoare. Ea a suferit, ea a îndrăznit să se întindă un pic mai sus decât îi era permis.

„Un roman emoționant, o poveste în egală măsură bine construită din punct de vedere literar și captivantă. Cartea aceasta merită întru totul să fie citită de la prima până la ultima pagină.” Greensboro News & Record

Prin ochii lui Morgan Christopher o vom cunoaște pe Anna. De fapt, prin mâinile ei. Anii au trecut, lucrurile au luat o altă turnură. Dar tot a rămas un lucru de făcut: restaurarea pânzei picturii murale. Anna Dale lăsase în urma sa o pânză aproape terminată și multe semne de întrebare. Iar Morgan este cea aleasă pentru a reda glasul trecutului.

Morgan avusese chiar ea o viață plină de momente de cotitură. Plătise pentru ceva ce nu făcuse cu adevărat și luptase cu sistemul juridic. Să fie această nouă misiune modul în care destinul se revanșa față de ea? Și totuși, de ce ea? De ce tocmai ea?

Orășelul minciunilor – durere, suferință și mister

Pictura Annei Dale era frumoasă și extrem de interesantă. Asta o putea spune oricine. Morgan remarcase alegerile, culorile și tehnica. Dar vede și dincolo de culori și de temă: detaliile micuțe inserate peste tot. Era sigură că ele nu spuneau povestea orașului. Spuneau despre fricile Annei, despre sentimentele ei și despre ceea ce fusese nevoită să pătimească în Orășelul minciunilor.

În ciuda debutului său confuz, mi-a plăcut povestea și am apreciat modul armonios în care autoarea a îmbinat toate elementele la final. Am trăit ultimele pagini la niște cote alarmante și am apreciat mai mult „liniștea” primelor pagini.

Orășelul minciunilor ascunde o poveste plină de iubire, prietenie, sacrificiu, compromis și echilibru. Recomand!

Romanul Orășelul minciunilor a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărat de aici.

Data Apariției  :  28 iul. 2022

Autor(I)  :  Diane Chamberlain

Numar Pagini  :  448

Tip Coperta  :  Broșată

Colectie  :  Blue Moon

Traducator(I)  :  Gabriela Ghircoiaș

 

 

Lasă un răspuns