Ochi de șarpe este volumul doi din seria dedicată agentei speciale FBI, Nina Guerrera (noua mea slăbiciune literară). Și, dacă îmi este permisă o completare, este volumul meu preferat din serie. Pentru că a avut un caz neobișnuit, încărcat de mister și de ritualuri înfiorătoare, de traume și cicatrici emoționale. Pentru că mi-a răspuns la multe întrebări. Pentru că a făcut dreptate. Pentru că a avut emoție. Pentru că o iubesc acum și mai mult pe Nina!
Recunosc, imediat ce am terminat de citit Cifrul criminalului am fost tentată să încep volumul doi. Aveam deja trilogia completă (grație celor de la Bookzone, care nu ne lasă să așteptăm prea mult după continuări de serii). Dar mi-am refuzat singură acest gând. Mă temeam de faptul că lectura celui de-al doilea volum ar putea fi afectată de tot ce simțisem despre primul caz în care pășisem alături de Nina. Că tot ghemul ăla de sentimente, de angoase și revolte s-ar fi strâns și mai tare, că nu ar fi permis altor emoții să se atașeze de el.
„O aventură cutremurătoare de la bun început. Debutează rapid și ritmul nu încetinește niciodată. Este unul dintre cele mai bune thrillere ale verii.” — Red Carpet Crash
Acum, la câteva zile după terminarea ambelor volume (da, între doi și trei nu am mai putut pune pauză), consider că decizia de atunci a fost una înțeleaptă. Am avut timp să-mi liniștesc ura pe care o simțeam la adresa celui care-i tulburase adolescența Ninei, mi-am creionat câteva întrebări pe o tablă albă și m-am pregătit pentru o nouă rețea a răului. Dar tot nu am fost pregătită pentru un caz de o asemenea anvergură.
Ochi de șarpe – crime înfiorătoare și informații prea puține
„O crimă înfiorătoare, jocuri de-a șoarecele și pisica, momente revelatoare și suspans mărit…” — Kirkus Reviews
Am citit multe thrillere/romane din sfera crime în viața mea de cititor. Însă, atunci când dau peste povești scrise de oameni care au lucrat în poliție știu sigur că detaliile tehnice, cazurile anchetate, personajele implicate vor duce întregul scenariu într-o zonă necunoscută, îmbibată în pericol și adrenalină. Oamenii ăștia au dat piept în fiecare zi cu răul, în cea mai cruntă și mai pură formă a lui. Știu de ce se pot agăța într-o poveste, până unde să împingă marginile și cum să facă răufăcătorul să alunece pe muchiile dreptății și printre degetele anchetatorilor.
Isabella Maldonado a purtat pistol și insignă în viața reală. Este prima femeie latino care a obținut gradul de căpitan al departamentului de poliție din comitatul Fairfax. S-a retras din activitate cu gradul de comandant al Forțelor Speciale de Investigație și Criminalistică.
Vă dați seama prin ce situații știe să o treacă pe Nina, cum poate să întoarcă pe dos fiecare piesă descoperită și cât rău poate să presare de-a lungul fiecărei anchete. Tocmai de aceea țin neapărat să vă mai avertizez o dată: nu sunteți pregătiți pentru subiectul acestui volum. Nu sunteți pregătiți să mergeți în mintea criminalului, să îl urmăriți desfășurând planuri, analizând situații, spionând șanse.
„Avem de-a face cu un criminal unic. Este grav bolnavi psihic, dar este capabil să treacă drept normal, ba chiar fermecător. Este neînduplecat, manipulator și lipsit de conștiință. Este un rechin într-un ocean și trebuie să îl găsim pentru că va continua să ucidă.”
Ochi de șarpe – un criminal sadic, o zi fatidică, o legendă urbană
29 februarie pare o zi blestemată. În fiecare an bisect, undeva în America, o familie este ucisă cu sânge rece, iar criminalului i se pierde urma. Până atacă din nou. Peste patru ani, în următoarea noapte de 29 februarie.
Nu este nevoie să ai pregătire în poliție sau psihologie pentru a întrezări în cazul celui cu ochi de șarpe un tipar. Și nici nu este greu să îți dai seama că avem de-a face cu niște traume puternice, dictate de abuz și rele tratamente. Poate din familie, poate din societate. Cert este că aceste „piste” nu fac misiunea anchetatorilor mai ușoară. Din contră.
Politiștii nu cad în capcana criminalului. Fiecare scenă a crimelor oribile este atent orchestrată, îndreptată spre femeia din familie. Familiile alese au întotdeauna un copil nou-născut. Tatăl are un secret greu de suportat, mama o depresie post-natală ascunsă. Criminalul ucide mai întâi bebelușul, apoi bărbatul și așează lucrurile în așa fel încât să pară sinucidere în cazul mamei. La prima vedere, mama ar fi criminală, apoi sinucigașă. Dar adevărul este mai sumbru de atât. Adevărul este că o minte bolnavă caută răzbunare, se hrănește cu rău și lasă râuri de sânge în urma sa. Iar acest criminal trebuie oprit, înainte să ucidă din nou.
Atunci când au de-a face cu o minte atât de afectată, polițiștii știu că pășesc permanent într-o zonă nesigură. Cei care urmează un tipar atât de bine prestabilit nu acceptă derapaje, nu suportă să piardă controlul. Orice amănunt sau element care perturbă ordinea lor vine ca un fel de presiune în plus. Unii fac greșeli semnificative, alții adaugă crime pe răbojul răului. Ce va face criminalul supranumit Ochi de șarpe? Asta veți afla voi!
Ochi de șarpe – trecutul își află răspunsurile
„O călătorie captivantă, care urmărește atât ancheta polițistă, cât și viața personal a agentului Nina. Cu acest personaj, Isabella Maldonado a creat o eroină de neuitat.” — Criminal Element
Am mers umăr la umăr cu Nina Guerrera. De cele mai multe ori, trebuie să recunosc asta, ea a fost cu mulți pași înaintea mea. Alteori, cu puțina mea experiență, i-am strigat să fie atentă, să privească încă o dată, cu mai multă atenție, la tot ce este în jurul ei.
Luată pe sus de valul de rău, nu m-am așteptat să fiu transportată într-o zonă care avea să-mi ofere răspunsuri despre Nina și trecutul său, despre rădăcinile și identitatea ei reală. Așa cum am spus, echilibrul dintre viața personală și cea profesională a făcut ca acest volum să fie preferatul meu.
Vouă, iubitorilor de povești antrenante, pline de tact și suspans, vă recomand seria asta. O găsiți la Bookzone.
Număr pagini: 416
Editura: Bookzone
Autor: Isabella Maldonado
Anul publicării: 2024
Traducator: Oana Stănescu
Titlul original: A Different Dawn