Obscuritas este primul volum al seriei Rekke & Vargas. Abia așteptam să îl descopăr cu adevărat pe David Lagercrantz. Și asta pentru că știam doar cum a continuat el seria lui Stieg Larsson.

A avut atunci la dispoziție niște schițe, niște idei deja trasate. Și a trebuit să se muleze după acestea, forțat oarecum să păstreze o linie, un tempo și un parcurs.

Obscuritas
Obscuritas

Obscuritas – clar obscurul lumii și minții umane

Tot nu știu cum scrie cu adevărat David Lagercrantz. Tot nu vreau să fie acesta volumul care să îmi stabilească un nivel, care să rămână punct de referință. Am intrat foarte greu în atmosfera cărții. Și nu pentru că am primit toată acea tonă de informații despre o bucată de lume. Nu, nici pe departe. Am apreciat toate acele cunoștințe, le-am asimilat, le-am înmagazinat și m-am bucurat de ele.

„O intrigă ambițioasă, care-ți trezește curiozitatea: vrea să urmeze tiparul poveștii polițiste, dar, în același timp, și să spună mai mult (…) Muzica joacă un rol important, iar povestea ei și a oamenilor din jur adaugă emoția necesară.” – GÖTEBORGS-POSTEN

Nu vreau sa fie acesta volumul care hotărăște dacă mai vreau să citesc David Lagercrantz pentru că am simțit că are un potențial uriaș. Dar, cu toate astea, am simțit tot timpul că merg prin întuneric. Că orbecăi prin toate cotloanele periculoase ale minții umane și ale lumii, înaintând cu greu, cu teamă și cu reținere.

Un personaj remarcabil, evidențiat defectuos

Nu știu dacă autorul a vrut să se concentreze asupra personajelor. Nu știu dacă a vrut să ni le prezinte în toată imperfecțiunea lor. Dar știu că a „anulat” un personaj care părea al naibii de promițător. Diferit, ciudat, cu un strop de nebunie, inteligent, ironic, amuzant. Poți să le treci pe toate în dreptul lui Rekke și tot mai rămâne loc pentru câte ceva.

„Un thriller foarte antrenant, bine dozat și fascinant. Obscuritas impresionează!” – SVENSKA DAGBLADET

Pe Vargas am început să o cunosc treptat. Nu știam cum să am încredere în ea, de unde să învăț să o cunosc sau câtă răbdare să am cu ea. Mi-a demonstrat că pot să cred in ea atunci când a ales să își protejeze familia. Și mai multe nu vă pot spune.

Pe Vargas am apreciat-o pentru mintea ei ascuțită. Poate că avea nevoie uneori de un imbold, de scânteia care să aprindă flacăra sau de concluziile lui Rekke (asta ca să o spun pe șleau), dar și-a meritat locul. Și în anchetă, și pe panoplia personajelor.

Obscuritas – victimă sau călău?

Un arbitru de fotbal venit din Afganistan este ucis la Stockholm și principalul suspect este Giuseppe Costa, tatăl unui fotbalist aflat în plină afirmare. Giuseppe – aka Beppe – este cunoscut ca fiind un bețiv, cu ușoare tente de agresiune și un patos ieșit din comun.

„Lagercrantz dă dovadă de o grijă aproape părintească față de personajele lui.” – DAGENS NYHETER

Însă există voci care spun că Beppe ar fi fost doar violent verbal, nu și capabil de crimă. Pentru a rezolva cazul și a-i demonstra acestuia vinovăția, poliția suedeză are nevoie de tot ajutorul, chiar și de cel al lui Rekke, un profesor cunoscut pentru tehnicile de interogatoriu.

Rekke este lumina acestui prim volum. În ciuda problemelor sale și a căderilor psihice, Rekke știe să vadă lucrurile din toate unghiurile posibile. Dar căderile repetate și dragostea pentru alcool îl plasează chiar și pe el într-un con de umbră. Era Rekke omul cel mai potrivit pentru a decide și schimba cursul unei anchete?

Obscuritas – lumea lor și lumea noastră

Pentru a cunoaște mai bine firea unora dintre cei implicați în acest caz, autorul ne poartă pașii printr-o lume pe care nu o cunoaștem și nu o înțelegem complet. Afganistanul este o lume a lucrurilor interzise, a lucrurilor fără strălucire și fără viitor. Oamenii sunt afectați, ghidați, conduși cu mâna dură și cu dârzenie.

Acolo mergem și noi, departe de tot ce știm și de tot ceea ce avem în mod obișnuit. Autorul nu face decât să crape un pic pojghița de deasupra acestei lumi. Dar și așa, puțin câte puțin, ne oferă accesul într-o lume din care nu ai cum să ieși cu mintea întreagă. Uneori poți să nu mai ieși nici viu.

Dacă e să mă gândesc acum, la câteva zile după lectură, Obscuritas a fost o carte a contrastelor. Am avut momente în care îmi venea să o dau de pereți. Și momente în care citeam cu aviditate tot ce se desfășura sub ochii mei.  Nu știu ce mi-a rămas pentru volumele următoare, dar sunt curioasă să urmăresc dinamica relației dintre cei doi. Există potențial…

Obscuritas a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărat de aici.

Obscuritas

Autor: David Lagercrantz

Nr. de pagini: 432

Titlul original: Obscuritas

Limba originală: suedeză

Traducere de: Carmen Vioreanu

Anul apariţiei: 2022

Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

 

 

Lasă un răspuns