„Obiecte prețioase” este prima mea întâlnire cu autoarea Kathleen Tessaro. Am și celelalte două cărți apărute la noi, dar mereu îmi dau lista de lecturi peste cap și le amân lună după lună. Kathleen Tessaro are un stil de scriere pe placul meu. Puternic, descriptiv, plin de nostalgie și încărcat de fire narative.

Obiecte prețioase
Obiecte prețioase

Știți deja că am o pasiune pentru romanele cu tentă istorică. Nu mă refer aici numai la istoria lumii. Mă refer la istoria unui loc, a muzicii sau a culturii. Kathleen Tessaro le reunește pe toate sub cupola unei povești care își ține cititorul prizonier până la ultima filă.

Obiecte prețioase – un roman plin de detalii

Și de parcă toată bogăția asta de detalii nu ar fi suficientă, autoarea jonglează cu poveștile de viață și cu eroine atipice. Maeve Fanning este exemplul ideal al femeii prinsă între cutumele sociale, doleanțele mamei și propriile așteptări.

Dincolo de cadrul idilic și ofertant în care autoarea și-a plasat povestea, „Obiecte prețioase” este despre cunoaștere și reinventare de sine. Unde se opresc obligațiile și unde începe viața? Ești fericit când alții îți trasează limitele? Și te cunosc ei mai bine decât o faci tu? Sunt limite sau sunt puncte de orientare?

Maeve Fanning este un personaj greu de descifrat. Se simte bătălia pe care o duce în interiorul ei. Granița dintre Maeve din oglindă și cea din interior nu mai este clară de multă vreme, nici măcar pentru ea.

Obiecte prețioase – o eroină puternică

Maeve are ambiție, dar și-o ascunde bine în interior. Frumusețea și inteligența ei pot deschide multe uși, dar nu întotdeauna pe cele potrivite. Și Maeve cade din păcat în păcat. Singură își prelungește agonia, singură își destabilizează viitorul. Este fragilă. Nu rezistă tentației și se lasă devorată de demonii nesiguranței.

Plecase din Boston. I se părea că micuțul oraș nu îi putea împlini toate așteptările. La New York va găsi genul de viață pentru care fusese născută. Doar că New York-ul se dovedește mult prea mare pentru o fetiță speriată ca ea. Maeve se trezește curând implicată într-o lume a decadenței și a promiscuității.

Prinsă într-un cerc al greșelilor, Maeve se întoarce cu coada între picioare acasă. Nu era ușor să își recunoască înfrângerea. Și nici să îi spună adevărul mamei sale, ființei care îi fusese alături întotdeauna. Sătulă de sfaturile și de regulile stricte din casa mamei, Maeve îmbracă minciuni după minciuni în hârtie colorată și strălucitoare. Nu pe ei îi mințea. Pe ea se mințea. Eșecul era vizibil în ochii ei, dar asta nu îl făcea mai ușor de acceptat.

Obiecte prețioase – o călătorie către cunoaștere

Cu trecutul plin de secrete și cu viermele îndoielii mușcând din suflet, Maeve luptă din ce în ce mai mult cu firea ei rebelă și cu sfaturile mamei. Mi-a fost ciudă pe ea. Ciudă că nu vedea în gesturile mamei ei adevărul. Nu se întreba niciodată de ce mama ei ridica ziduri de protecție. Și de ce conta atât de mult reputația pentru ea. Maeve considera că este doar o femeie cicălitoare. Mi-a dat impresia că nu o cunoaște îndeajuns pe mama ei. Orbită de orgoliul propriu, Maeve uitase să fie atentă la cei din jur.

Când i se oferă o slujbă la un magazin de antichități (oferă nu e tocmai un termen potrivit și veți vedea voi de ce), Maeve primește a nu știu câta șansă de la viață. Dar nu știu dacă a și conștientizat pe deplin asta.

Magazinul de antichități era opusul vieții ei. Strălucire, opulență, lux și o lume care ei îi era interzisă. Cei din cartierul North End, cartierul săracilor, nu aveau acces la lumea sus pusă.

Maeve este inteligentă și asta o ajută să se remarce peste tot. La magazin îi merge bine, dar lucrurile nu rămân calme pentru multă vreme. În viața ei reapare Diana Van der Laar (o să vedeți voi unde s-au cunoscut întâia oară). Spirala ambiguității morale se deschide din nou și Maeve alunecă tot mai jos.

Să fii în anturajul moștenitorilor Van der Laar nu înseamnă numai uși deschise către săli de bal și lumea bună. Înseamnă accesul în cluburi de noapte, petreceri scăldate în alcool și relații clandestine.

Poate ea să întrerupă bucla aceasta amețitoare? Era prea târziu pentru a afla ceea ce își dorea cu adevărat?

Obiecte prețioase – un roman despre luptă

Mi-a plăcut romanul. Mi-a plăcut pentru eroina puternică pe care o aduce în prim plan și pentru poveștile secundare.

Cu Maeve am avut o „relație” de dragoste-ură. Mi-a plăcut ambiția ei. Dar nu mi-a plăcut nesiguranța și disponibilitatea. M-am înfuriat destul de des pe ea, dar spre final mi-a inspirat un strop de milă. Nu voiam să afle în acest mod brutal că oamenii nu sunt întotdeauna ceea ce par.

Povestea Dianei este una dintre preferatele mele ( nu toate sunt schițate puternic). Diana este o altă victimă a familiei proprii. Aspirații, etichete sociale, personalitate puternică.

Paragrafele care descriau viața din magazinul de antichități mi-au fost foarte dragi. Nu am văzut niciodată viața din unghiul ăsta de vedere. Nu am colecționat ceva anume (cărțile nu se pun, nu?), nu am simțit emoția vânătorii o obiectului mult dorit.

„Obiecte prețioase” mi-a stârnit curiozitatea și asupra celorlalte romane ale autoarei. Mi-a plăcut cum a ambalat toată povestea, mi-a plăcut siguranța cu care a îmbinat atâtea detalii. Nu e ușor să te concentrezi pe mai multe fire narative, dar Kathleen Tessaro o face cu o mână precisă. Mă bucur că am descoperit această carte!

O singură plângere am: mi-aș fi dorit un final mult mai închegat, mai cu punctul pe i.

Recomandare acest roman iubitorilor de povești bune!

Romanul a apărut la Editura Nemira, colecția Damen Tango, și poate fi cumpărat de aici sau de aici.

An aparitie: 2019

Autor: Kathleen Tessaro

Nr. pagini: 384

Titlu Original: Rare Objects

Traducator: Ioana Vlad

Wonder Woman Book Tag

14 COMENTARII

  1. Îmi place tare mult ce ai scris și cu siguranță o voi citi si eu în viitor, mai ales că mi-au plăcut celelalte două cărți.

  2. Am auzit de autoare, iar recenzia ta sună foarte bine. Din păcate, încă nu am ajuns sa citesc nimic de la aceasta autoare. Superba recenzia!

  3. Mi-a atras atenția coperta, culorile primăvăratice și discuțiile noastre atunci când citeai cartea. E pe listă, să vedem când ajunge la mine și când voi reuși să o citesc. Mulțumesc pentru impresii și recenzie!

Lasă un răspuns