25587181_2009137509352954_3023031794315886036_o.jpg
 

Am citit astăzi un articol minunat pe blogul Oanei Mariam, Crâmpeie de suflet. Obiceiuri de cititor, mai exact care ar fi obiceiurile mele de cititor. Aș vrea să fiu o persoana super-mega interesantă și să vă ofer nu știu ce picanterii sau nu știu ce rețete pentru a citi mai repede sau pentru a descoperi numai cărțile ce nu v-ar înșela așteptările. S-ar putea să fiți dezamăgiți, nu posed astfel de veleități.

Sunt un om pasionat de cărți și de scris. Cum prind un minut liber…cum îl citesc. Râdea o prietenă de-ale mele când i-am spus că romanele sunt ca țigările pentru mine. Cum simte un fumător nevoia de a fuma, așa simt eu nevoia de a citi. Fructific fiecare moment pe care îl am disponibil, asta este plăcerea mea vinovată.

📚📚📚 Eu nu citesc în liniște. Nu pentru că nu aș vrea. Nu pot! Mai ales de când sunt mamă. Printre două ciocniri între piesele de lego, cântecele pentru copii și piese de teatru puse în scenă de Maria, strecor și eu câteva momente pentru lectură. La început nu mă puteam concentra, dar, mai apoi, a devenit ca white noise-ul pentru bebeluși, nu pot fără. E un zgomot de fond tare plăcut. Când ele adorm (aleluia! în timpul iernii adorm la orele 20.00), ascult muzica pentru relaxare. Aleg budha bar și nu dau greș niciodată. 
📚📚📚 Citesc și în picioare, stau și în cap dacă e nevoie (slavă Domnului că nu practic yoga! Vă dați seama în ce poziția câinelui aș fi putut citi), dar prefer să stau așezată. Îmi doresc să fiu ca toți acei oameni care au un ritual, un fotoliu preferat așezat în cel mai luminos loc al casei la nu știu câte grade longitudine vestică, dar nu sunt. Iubesc să stau întinsă în pat, acoperită cu o pătură (sunt o friguroasă) și să nu fiu nevoită să mă întorc până când nu simt mii de ace prin mâna. 🙂 
📚📚📚 Cartea intră oricum, dar mult mai bine alunecă atunci când am alături o cafea sau ceva dulce. Am mai avut și accidente. Ba am vărsat apa, ba cafeaua. Am mâncat portocală, poc cu degetul pe pagină…uff, măcar de at fi vreun citat frumos pe-acolo să spun că a fost cu intenție. Știu, nu e bine să laș lichidele în jurul cărților, mai ales când ai o predispoziție către astfel de întâmplări nefericite, dar…obiceiurile vechi mor greu. 
📚📚📚 Am căpătat în ultima vreme un alt obicei. Nu mai citesc descrierile cărților. Bine, le citesc atunci când le cumpăr, dar cum ele mă așteaptă mult timp pe rafturi, mai uit despre ce e vorba. Așa că nu le mai citesc. Vreau să fiu surprinsă. 
📚📚📚 Cumpăr cărți judecând după copertă. Da, da, știu. Sunt superficială. Sunt, dar am ceva de spus în apărarea mea. Până acum nu am dat greș cu acest criteriu, așa că nu voi renunța curând la el. Nu dați cu roșii, nici cu ouă, sunt prea scumpe. Mă puteți ține minte până la vară.
📚📚📚 Nu am un gen preferat, nu stau într-o pătrățică, îmi place să descopăr cât mai multe titluri și să acopăr o paletă diversă de genuri literare. 
📚📚📚 Îmi place să alternez genurile literare, am descoperit că asta este rețeta perfectă pentru mine. 
📚📚📚 Nu urmăresc ecranizările romanelor pe care le iubesc. Îmi sunt de-ajuns cărțile. 
📚📚📚 Am încercat să citesc în paralel, dar simt că nu acord atenția cuvenită cărților respective. 
📚📚📚 Am citit și cărți în format electronic, dar nu îmi place. Am piticul meu care se mândrește să vadă frumos cărțile aranjate pe rafturi. Mai intru, le mai dau binețe, le mai șterg de praf. Deh, nu toți suntem normali, pardon, perfecți. 

 

Cam astea sunt obiceiurile care îmi trec acum prin minte. Sunt sigură că mai sunt vreo câteva, dar am un lapsus. Voi actualiza articolul pe măsură ce îmi voi reaminti și altele.
Voi ce obiceiuri aveți?

 

28 COMENTARII

 1. Mă regăsesc în toate ipostazele…aproape . Citesc oricum și oriunde, dar la serviciu prefer să am ceva la îndemâna pe kindle, nu de alta, o carte ar fi prea evidentă și aș putea fi penalizată . În privința genului literar preferat – iubesc memoriile, jurnalele, biografiile, romanele istorice…iar dacă o carte, sau o recenzie, îmi face cu ochiul, nu zic pas chiar dacă, aparent, nu e genul meu. De pildă, recenzia ta la Privind Înăuntru m-a răscolit profund și nu am stat pe gânduri, acum citesc cartea – mulțumesc pentru sugestie, deja de la primele pagini o iubesc!!!

 2. Îmi place ideea articolului. Evident, cu tot ce ai scris în el. Unele se aplică şi la mine.
  Eu însă citesc de multe ori mai multe cărţi în paralel. Din fericire îmi reamintesc repede tot ce s-a întâmplat.
  Până acum 5 luni nu suportam cărţile electronice. Trebuia să fie o carte clasică, să îi pot răsfoi paginile. Însă cum nevoia te învaţă, neputând să citesc cărţi clasice, am trecut la cele în format electronic. Şi m-am obişnuit foarte tare cu ele. Acum citesc orice, carte să fie 🙂

 3. Chiar eram curioasă să citesc un astfel de articol din partea ta! Mă bucur tare mult că faci parte din cititorii care nu se limitează la un singur gen literar. Ești de-a mea! 😀
  Interesant obiceiul de a nu vedea ecranizările cărților tale preferate… eu dimpotrivă, sunt nerăbdătoare să văd cât de bună e ecranizarea! Chit că uneori sunt dezamăgită crunt… Asta e, nu toate pot fi perfecte. :))

 4. Cel mai bine citesc (desigur !) seara, în pat, iar vara mă izolez cu câte o într-un colț printre florile de pe balcon. Citesc la plajă, în vacanță oriunde aș fi am o carte cu mine. Nu pot, în schimb, să citesc în vreun mijloc de transport, pur și simplu nu mă pot concentra suficient, dar realitatea este că nici nu călătoresc zilnic. Cert este că oriunde citesc am la mine carnețelul de lectură unde îmi notez ideile interesante, citatele preferate.

 5. „Obiceiul” meu e să stau până pe la ora 2 sau 3 noaptea pentru a termina o carte. Asta se întâmplă doar dacă cartea este cu adevărat foarte captivantă. Nu știu cum, dar cele mai interesante le găsesc anume atunci când am o grămadă de lucruri de făcut.

 6. Frumoase obiceiuri ai și tu! <3 Și eu mai ascult Budha Bar sau, într-un timp, aveam o adevărată obsesie cu niște melodii indiene, nu puteam citi fără ele 😀 Acum, am cu niște piano 😀

 7. Si mie imi place sa citesc in pat, sa alternez genurile, prefer de departe cartea „fizica” in fata celei electronice, nu citesc in paralel ca ma incurc in personaje si mai am si alte obiceiuri comune cu ale tale. Dar cel mai mult si cel mai mult, imi place sa citesc pe plaja, sa aud valurile 🙂 🙂

 8. Frumoase obiceiuri,eu nu m-am gândit care ar fi ale mele.Referitor la ultimul si mie imi plac cele tipărite,dar de 4 luni citesc doar pdf,pentru ca din pacate cand am plecat nu am putut să imi i-au si cărțile 🙁

Lasă un răspuns