Anca scrie...

Obiceiuri de cititor

25587181_2009137509352954_3023031794315886036_o.jpg
 

Am citit astăzi un articol minunat pe blogul Oanei Mariam, Crâmpeie de suflet. Obiceiuri de cititor, mai exact care ar fi obiceiurile mele de cititor. Aș vrea să fiu o persoana super-mega interesantă și să vă ofer nu știu ce picanterii sau nu știu ce rețete pentru a citi mai repede sau pentru a descoperi numai cărțile ce nu v-ar înșela așteptările. S-ar putea să fiți dezamăgiți, nu posed astfel de veleități.

Sunt un om pasionat de cărți și de scris. Cum prind un minut liber…cum îl citesc. Râdea o prietenă de-ale mele când i-am spus că romanele sunt ca țigările pentru mine. Cum simte un fumător nevoia de a fuma, așa simt eu nevoia de a citi. Fructific fiecare moment pe care îl am disponibil, asta este plăcerea mea vinovată.

📚📚📚 Eu nu citesc în liniște. Nu pentru că nu aș vrea. Nu pot! Mai ales de când sunt mamă. Printre două ciocniri între piesele de lego, cântecele pentru copii și piese de teatru puse în scenă de Maria, strecor și eu câteva momente pentru lectură. La început nu mă puteam concentra, dar, mai apoi, a devenit ca white noise-ul pentru bebeluși, nu pot fără. E un zgomot de fond tare plăcut. Când ele adorm (aleluia! în timpul iernii adorm la orele 20.00), ascult muzica pentru relaxare. Aleg budha bar și nu dau greș niciodată. 
📚📚📚 Citesc și în picioare, stau și în cap dacă e nevoie (slavă Domnului că nu practic yoga! Vă dați seama în ce poziția câinelui aș fi putut citi), dar prefer să stau așezată. Îmi doresc să fiu ca toți acei oameni care au un ritual, un fotoliu preferat așezat în cel mai luminos loc al casei la nu știu câte grade longitudine vestică, dar nu sunt. Iubesc să stau întinsă în pat, acoperită cu o pătură (sunt o friguroasă) și să nu fiu nevoită să mă întorc până când nu simt mii de ace prin mâna. 🙂 
📚📚📚 Cartea intră oricum, dar mult mai bine alunecă atunci când am alături o cafea sau ceva dulce. Am mai avut și accidente. Ba am vărsat apa, ba cafeaua. Am mâncat portocală, poc cu degetul pe pagină…uff, măcar de at fi vreun citat frumos pe-acolo să spun că a fost cu intenție. Știu, nu e bine să laș lichidele în jurul cărților, mai ales când ai o predispoziție către astfel de întâmplări nefericite, dar…obiceiurile vechi mor greu. 
📚📚📚 Am căpătat în ultima vreme un alt obicei. Nu mai citesc descrierile cărților. Bine, le citesc atunci când le cumpăr, dar cum ele mă așteaptă mult timp pe rafturi, mai uit despre ce e vorba. Așa că nu le mai citesc. Vreau să fiu surprinsă. 
📚📚📚 Cumpăr cărți judecând după copertă. Da, da, știu. Sunt superficială. Sunt, dar am ceva de spus în apărarea mea. Până acum nu am dat greș cu acest criteriu, așa că nu voi renunța curând la el. Nu dați cu roșii, nici cu ouă, sunt prea scumpe. Mă puteți ține minte până la vară.
📚📚📚 Nu am un gen preferat, nu stau într-o pătrățică, îmi place să descopăr cât mai multe titluri și să acopăr o paletă diversă de genuri literare. 
📚📚📚 Îmi place să alternez genurile literare, am descoperit că asta este rețeta perfectă pentru mine. 
📚📚📚 Nu urmăresc ecranizările romanelor pe care le iubesc. Îmi sunt de-ajuns cărțile. 
📚📚📚 Am încercat să citesc în paralel, dar simt că nu acord atenția cuvenită cărților respective. 
📚📚📚 Am citit și cărți în format electronic, dar nu îmi place. Am piticul meu care se mândrește să vadă frumos cărțile aranjate pe rafturi. Mai intru, le mai dau binețe, le mai șterg de praf. Deh, nu toți suntem normali, pardon, perfecți. 

 

Cam astea sunt obiceiurile care îmi trec acum prin minte. Sunt sigură că mai sunt vreo câteva, dar am un lapsus. Voi actualiza articolul pe măsură ce îmi voi reaminti și altele.
Voi ce obiceiuri aveți?

 

28 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: