Oaspetele misterios ne deschide din nou ușa hotelului Regency Grand, acolo unde o regăsim pe Molly, camerista perfectă, promovată acum la rolul de cameristă-șefă.

Mi-a fost dor de Molly, mai ales de modul ei tranșant și sincer de a dezbate problemele, de a aborda situațiile. Molly învăluie, după cum o știm deja, fiecare situație în sinceritate, nu știe cum să își ascundă sentimentele și nici nu vrea să o facă. Dacă în primul volum nu am înțeles comportamentul ei, volumul al doilea deslușește o parte din mister.

Oaspetele misterios
Oaspetele misterios

Suntem atrași mult înapoi în timp, în copilăria lui Molly, acolo unde ea fusese învățată să curețe fiecare locușor, să își accepte destinul și să își caute rostul pe pământ. Molly iubise dintotdeauna rolul de menajeră, fusese crescută de una, așa că, după cum ne este lesne de înțeles, nu o deranjase niciodată să curețe fiecare spațiu, să respecte regulile și oamenii pentru care făcea curat. O deranjaseră doar oamenii care nu înțelegeau regulile, mai ales pe cele pe care ea le reunise într-un carnețel perfect pentru cameriste.

Oaspetele misterios – moartea dă din nou târcoale

Mi s-au părut întotdeauna fascinante romanele care au acțiunea amplasată în hoteluri. Loc de „pelerinaj”, cu sute de oameni care trec pragul locației și care lasă amprente peste tot, scena unei crime se complică și numărul suspecților se modifică permanent. Aici, cu ajutorul mânei ferme a autoarei Nita Prose, suspecții nu sunt atât de mulți, scena crimei nu este atât de complicată, dar misterul și tensiunea mușcă adânc din sufletul cititorilor. Iar detectiva Stark, vechea dușmancă a lui Molly, complică și mai tare situația.

„Nita Prose scrie ca nimeni altcineva – mi-a plăcut acest roman chiar mai mult decât minunatul ei debut.“ Ashley Audrain, autoarea bestsellerelor Îndoiala și Șoaptele

Dacă ar fi fost după mulți dintre noi, Molly ar fi trăit acum liniștită, bucurându-se de povestea ei de iubire, de rolul pe care l-a așteptat întotdeauna, de aprecierea celor din conducerea Regency Grand Hotel. Ar fi angajat noi cameriste, le-ar fi instruit și le-ar fi învățat să curețe cu conștiinciozitate camerele hotelului, să facă diferența între ce puteau păstra și ce erau obligate să predea la recepție. Însă, după cum aflăm din descriere, autoarea o târăște din nou pe Molly într-o situație tensionată.

Oaspetele misterios – nu deranjați, crimă în desfășurare.

„Nicicând n-a fost mai încântătoare rezolvarea unei crime. Molly Gray e un adevărat dar făcut lumii, iar aceasta este o carte pe care îți vine s-o strângi la piept după ce o termini.“ Nina de Gramont, autoarea bestsellerului Misteriosul caz Christie

Molly Gray este cu adevărat unică. Și asta ne-a dovedit-o încă din primul volum. Însă nu toată lumea o percepe așa, mai ales fosta cameristă-șefă, cea care ar face orice pentru a-și relua poziția. Fix când viața lui Molly pare să intre pe un făgaș normal, un eveniment nefericit îi întoarce lumea pe dos. J.D. Grimthorpe, un renumit autor de romane polițiste, alege Regency Grand Hotel pentru o întâlnire extrem de importantă cu fanii și jurnaliștii. Însă, fix înainte ca să dea glas veștilor îndelung așteptate, J.D. Grimthorpe cade mort în ceainăria hotelului.

După ce este clar că nu au de-a face cu o moarte din cauze naturale, polițiștii marchează locul ca fiind scena crimei și caută suspecții principali. Molly are din nou un rol fruntaș. Între noi fie vorba, Molly are câteva motive pentru a-l dori mort pe J.D. Grimthorpe. Dar nu ar fi fost capabilă de atâta rău. Întâlnirea din hotel nu fusese prima lor întâlnire. Poate că el uitase, dar nu și Molly. Încă o mai urmăreau fantomele trecutului, dar învățase să le țină încuiate.

Oaspetele misterios – cameristă versus detectivi

Cu oamenii ca Molly este cel mai greu de lucrat, din punctul meu de vedere. Sentimentele nu ajung niciodată la suprafață, își păstrează aceeași mimică pe tot parcursul discursului, spun clar ce simt și nu se feresc de adevăr. Dar oamenii ca Molly sunt și cei pe care te poți baza, mai ales pentru că știi că nu-și vor căuta cuvintele pentru a înfrumuseța discursurile.

Molly este cheia principală în acest caz. Ea știe care este ușa care-i va duce pe calea adevărului și ușa în spatele căreia îi așteaptă criminalul. Doar că trebuie să facă un pic de ordine între evenimente și cronologia lor.

Mi-a plăcut și acest volum, chiar dacă așteptam un pic mai multă acțiune, un strop de tensiune în plus. Mi-a plăcut însă constanța autoarei în descrierea lui Molly.

Dacă sunteți curioși, povestea asta vă așteaptă pe Litera, chiar aici.

Data Apariției : 16 feb. 2024

Colectie : Buzz Books

Autor(I) : Nita Prose

Traducator(I) : Mihaela Serea

Tip Coperta : Broșată

Numar Pagini : 320

 

Lasă un răspuns