Oameni capabili a fost exact cartea de care aveam nevoie zilele trecute. Nu voiam nici romane polițiste, nici romane psihologice, nici povești de dragoste. Aveam nevoie de mister, de acțiune și de suspans. Dar voiam o poveste lejeră, deși e greșit să spun că am primit asta de la Klas Ekman.

Sinceră să fiu, nici nu știu unde să o încadrez mai exact. Parcă autorul și-a dorit să se țină departe de toate limitele deja trasate și a oferit cititorilor o combinație de dramă, mister și roman polițist. Atenție, forțele de ordine nu sunt decât puțin, foarte puțin implicate și noi nu suntem angrenați în nu știu ce anchete complicate și lipsite de sens.

Până la urmă, nu despre asta este cartea? Despre oameni capabili. Un om capabil – autorul – de a ne oferi o altfel de poveste. Oameni capabili – ficționali sau nu – să facă orice pentru a se proteja pe ei sau microlumea pe care au construit-o în sânul familiei. Până unde se împing limitele și care sunt lucrurile pe care le putem face din disperare? Multe. Cred că sunt oameni capabili de orice. Dar cred și că sunt oameni care ar acționa diferit. Nu aș vrea să încadrez întreaga societate într-o căsuță. Dar Klas Ekman reușește să ne facă să credem, măcar pentru o clipă, că există oameni capabili de orice.

Oameni capabili
Oameni capabili

Oameni capabili. De bine sau de rău?

„Sălbatică și nebunească – o poveste dramatică despre relații, care m-a ținut treaz până târziu în noapte. […] Suspansul diabolic o să vă facă să simțiți fluturi în stomac. […] E un roman scris parcă special pentru Netflix.” (Aftonbladet)

Din punctul meu de vedere, autorul a mizat tot ce a avut pe o singură carte: curiozitatea oamenilor. Să fim sinceri: dacă povestești ceva de bine, puțini oameni se vor arăta interesați și vor sorbi cuvintele de pe buzele naratorului. Dar aruncă în scenă un amantlâc, niște întâlniri clandestine, niște divorțuri și vecini cu trecut dubios și i-ai prins în mreje pe toți. Unde mai pui că amanții ajung și complici!

Johan și Anna fugeau de viețile lor triste și se refugiau unul în brațele celuilalt. Fie că se întâlneau pe alei întunecate sau hoteluri bine dosite, cei doi se bucurau și se agățau de micuța lor idilă. Pentru Johan părea să fie mai ușor. Era căsătorit și nefericit, relația lor scârțâia mai ales din cauza infertilității soției. Pentru el era mai ușor să o ia de la capăt.

Anna avea o altă poveste. Avea doi copii cu soțul ei, dar nu îl mai iubea pe omul cu care crezuse care era gata să îmbătrânească. În brațele lui Johan părea să uite de toate problemele legate de casă, împrumuturi pentru studii și maternitate. Numai că, tot ce frumos e menit să nu dureze. Sixten, copilul Annei, are un diagnostic grav și Anna este condamnată la nefericire. Planurile de a-și construi o viață lângă Johan se năruiesc într-o clipă și femeia plănuiește despărțirea de amant.

Accident și minciuni

După ceea ce avea să fie ultima lor escapadă împreună, Johan și Anna se văd târâți de destin în coșmarul vieții lor. Pe drumul de întoarcere spre casă, Johan lovește pe cineva cu mașina. Și amândoi decid să ascundă cadavrul în pădure, sub frunze. Era o stradă pustie, era noapte și nu se mai afla nimeni prin preajmă.

Ar fi avut prea multe explicații de dat dacă erau descoperiți împreună și prea multe lucruri de pierdut. Decizia lor este una nebunească, dictată de adrenalina și groaza cauzate de accident. Adevăratele repercusiuni de abia de acum se vor revărsa asupra lor. Și eu anticipam deja câteva… Mi-era un pic milă de ei, dar voiam să îi văd și pedepsiți. Da, știu, sunt rea.

„Oameni capabili este o poveste cu nerv, de la început până la sfârșit, și te prinde imediat. Klas Ekman […] realizează un echilibru elegant între suspans și dramă, iar cititorul rămâne captivat și se întreabă mereu care va fi deznodământul.” (Icakurinen)

Oameni capabili – un pas de la victimă la agresor

Mi-a plăcut să stau în compania personajelor, trebuie să recunosc. Îmi place să observ comportamentul oamenilor, mai ales când sub puși în situații extreme, când toată presiunea apasă pe umerii lor. Și cu atât mai mult mi-a plăcut să fiu aici, având în vedere că am fost „avertizată” încă din titlu. Am plecat de la premisa că fiecare personaj este capabil de orice, mai ales atunci când propria liniște îi este amenințată.

„O poveste captivantă, cumplită, excelent scrisă, despre o minciună care crește văzând cu ochii.” (Sofie Sarenbrant)

Nu mă așteptam să se complice atât de tare povestea, să fiu pasată de la unul la altul. Aproape că îmi rodeam unghiile de curiozitate. Klas Ekman a rămas fidel conceptului după care a părut că s-a ghidat de la începutul romanului: stă departe de clișee. Toate personajele sale sunt imprevizibile, acționând toate sub impulsul de moment, ghidate de frică și de dorința de a rămâne în siguranță.

Oameni capabili de orice

Nici nu mi-am mai pierdut vremea cu stabilirea conexiunii dintre mine și personaje. M-am avântat în poveste, am fost neatentă și mi-am lăsat spatele descoperit, mișcare greșită atunci când ai de-a face cu oameni capabili de orice.

Anna și Johan vor traversa cea mai tulbure perioadă a vieții lor. Vor țese minciuni după minciuni și vor fi nevoiți să se descurce cu oameni care știu adevărul despre noaptea fatidică și despre ce îi leagă acum mai mult ca niciodată. Ce vor face pentru a-și păzi spatele? Multe. Și trebuie să mă credeți pe cuvânt și să le descoperiți povestea.

Recenzia aceasta face parte din blogtour-ul de promovare a romanului. Veți găsi și alte recenzii pe blogurile: Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Ciobanul de Azi; Analogii, Antologii; Citește-mi-l.

Oameni capabili a apărut la Crime Scene Press și poate fi cumpărat de aici.

Titlu: Oameni capabili

Autor: Klas Ekman

Editura: Crime Scene Press

Traducere de Daniela Ionescu

Anul apariției: 2021

Număr pagini: 368

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns