„Această carte este reprezentativă pentru Brashares. Întrebările introspective asupra eredității se împletesc, în cele din urmă, cu legăturile de familie și cu magia verii.” – Booklist

O vară în Long Island de Ann Brashares este sinonimă cu o vară călduroasă, zguduită de furtuni puternice și nori care acoperă soarele pentru câteva momente. Gălăgioasă, zbuciumată, încurcată și copleșitoare. În primele pagini am simțit că nu înțeleg nimic. Multe personaje care „și-au petrecut jumătate de viață în jurul unei jumătăți de familie într-o jumătate de casă timp de jumătate de an.” Legături de familie pe care nu le înțelegeam pe deplin și atmosferă în care nu puteam intra.

32283780_2085187415081296_5256437257543352320_o.jpg

Mi-am notat, conștiincioasă, încrengătura de legături din sânul unei familii non familii. Sună ciudat? Vă arăt imediat! Bine că autoarea a avut grijă să plaseze la începutul romanului un „arbore genealogic” destul de bogat și încurcat.

”Familia Thomas – Harisson, pe scurt

Lila Harisson s-a căsătorit cu Robert Thomas. Împreună au avut trei fiice: Emma, acum are 22 de ani; Quinn, acum are 21 de ani; Mattie, acum are 19 ani. Lila și Robert au divorțat.

Lila s-a recăsătorit cu Adam Riggs. Împreună au un fiu. Ray, acum are 17 ani (Adam are doi copii dintr-o căsătorie anterioară: Esther și George, apropiindu-se amândoi de 30 de ani)

Robert s-a recăsătorit cu Evie Stone. Împreună au o fiică.: Sasha Thomas, acum are 17 ani.”

Mă gândeam că accentul va fi pus pe Ray și Sasha, părți ale aceleiași familii, dar fără să fie înrudiți întrei, împărțind aceeași cameră (atunci când venea rândul familiei proprii pentru a ocupa casa) și simțind aceeași legătură puternică dintre ei. Nu se întâlniseră niciodată, nu se cunoșteau, nu vorbeau la telefon, nu erau prieteni în social media. Erau tabu unul pentru familia celuilalt, legătură întreruptă, poli diferiți ai unor magneți care nu se puteau împotrivi puterii de atracție. Tânjeau după familia din care nu făceau parte. Sasha pentru că își dorea să aibă trei surori mereu aproape de ea, Ray pentru că voia să aibă o legătură cu Sasha. El avea numai trei surori, nu patru.

Ray se simțea și incomod datorită poziției tatălui săi față de cei doi copii pe care îi avea din prima căsătorie. Nu credea că un tată care își neglijase datoria de tată ar fi putut să pozeze dintr-o dată în tatăl perfect, bărbatul model.

Sasha se obișnuise cu războiul dintre cele două familii. Conflictul alimentat de orgolii și de stârnirea continuă din partea Lilei, părea să nu aibă nicio rezolvare. Lila și Robert renovaseră casa pe care Lila o moștenise de la bunicul ei și nu erau dispuși să dea niciun pas înapoi după divorț. Singurul compromis pe care îl acceptau erau împărțirea casei la final de săptămână. Pe rând. Își lăsau sarcini de realizat, aici păreau să se completeze perfect, dar nu se întâlneau niciodată.

Vara din Long Island, vara care ar fi trebuit să le aducă distracție și liniște, este de fapt, vara care le va scutura viața din temelii.

Mattie află lucruri pe care nu le știa despre părinții ei, lucruri care îi clintesc adevărul despre cine era de fapt. Quinn petrece din ce în ce mai mult timp la ferma unde era angajată și Emma se îndrăgostește.

Mattie a fost adolescenta tipică. Dorea să impresioneze și să șocheze prin apariția sa. Ținute decoltate, scurte și în culori cât mai țipătoare.

Quinn este personajul pe care nu l-am înțeles decât la final. Nu i-am simțit deloc prezența. O vedeam acolo, tăcută, introvertită. Îmi doream să dea glas gândurilor sale, doream să fie ea liantul dintre cele două familii. Voiam să îi înțeleg poziția. Finalul m-a izbit în plin și a făcut lumină în gândurile mele.

Emma este personajul care „detonează bomba” sau care este pe cale să o facă. Se îndrăgostise de Jamie, un angajat de la firma tatălui ei, și a încercat mult timp să ascundă asta. Părinții ei ar fi fost în tabere opuse și aici. Oare așa credeau sau le făcea plăcere să se ațâțe? Când James îi cere mână, Emma este conștientă că momentul incendiar se apropie: familiile se vor întâlni în sfârșit. Dar oare erau gata să semneze un alt compromis?

Quinn este ființa pragmatică și decide că o repetiție este lucrul cel mai bun. O petrecere de logodnă ar fi fost ca un antrenament pentru nuntă. Va reuși? Cum se vor termina lucrurile?

La început mi s-a părut confuză. Nu știam încotro mă îndrept, nu știam către ce. Apoi, a început să îmi placă. Deși abordează subiecte ca acceptarea, căutarea identității, legături de familie, resentimente care lasă urme, romanul nu este unul complex. Se citește ușor și personajele îți oferă frânturi din viața lor. Nu le-am putut „vizualiza” pe toate. Aș fi vrut mai mult accent pe ele și conturul să fie mult mai nuanțat. Este o carte pe care o poți alege atunci când ai nevoie de relaxare. Dar să te pregătești să fii surprins la final. Poate că vei și plânge ca nu spun cine. Dacă te-am făcut curios, află că romanul a apărut la Editura Rao și îl poți achiziționa de aici.

Îți aștept cu drag părerea!

Despre carte:

Ray și Sasha împart un dormitor, se învârt în aceleași cercuri de
prieteni, au aceleași surori, dar nu s-au întâlnit niciodată. Cândva,
tatăl lui Sasha și mama lui Ray au fost căsătoriţi și au avut trei
fiice. Dar căsnicia lor s-a destrămat. Acum există două familii noi cu
doi copii noi, Sasha și Ray, iar în timpul lunilor de vară, ei împart pe
rând o casă de pe plajă. Ajunși deja la vârsta adolescenţei, Ray și
Sasha sunt tot mai curioși unul în privinţa celuilalt. Când se întâlnesc
într-un final, se anunţă o vară plină de romantism și secrete… și o
tragedie care le va destrăma sau vindeca familiile pentru totdeauna.

Nr. Pagini: 256
An apariție: 2018
Editura: Rao
Traducere: Graal Soft

25 COMENTARII

  1. Tocmai ce am terminat-o săptămâna aceasta. Mie mi-a plăcut tare mult! A fost chiar mai bună decât mă așteptam. Eram atât de concentrată la Sasha și la Ray, încât nu am prevăzut deloc finalul.

  2. Frumoasă recenzia, dar dacă aș citi acum această carte m-aș enerva maxim. M-ar da și mai tare peste cap și m-ar face și mai confuză decât sunt – și așa nu-mi găsesc liniștea și locul. Te pup.

Lasă un răspuns