tn1_o_suta_de_nume-2016-c1

 ” Fiecare persoană obișnuită are o poveste neobișnuită.”

Cecelia Ahern mi-a transmis optimism și dragoste de viață. Exprimă și inspiră pozitivism, bucurie și stare de bine. Știți expresia ”râde cu ochii, cu buzele, cu toată fața”- asta e definiția ei, din punctul meu de vedere.

Prima mea întâlnire cu Cecelia a fost în romanul P.s. Te iubesc. Am plâns, am râs și m-am bucurat de povestea minunată țesută între paginile ei. Am simțit empatia și sensiblitatea ascunsă în penița ei, dorința de a demonstra partea pozitivă a întâmplărilor neprevăzute.

Trebuie să fiu sinceră și să vă spun că la început nu am înțeles cartea. Nu vedeam dincolo de firul logic. Multe nume, multe apariții , detalii fără substrat. Însă, parcurgând filă după filă, m-am abandonat poveștii și am privit dincolo de logică.

Kitty- Katherine Logan- era o tânără jurnalistă. Nervul, dragostea pentru meseria ei și dorința de afirmare o făceau de multe ori să apeleze la diverse tactici pentru a reuși să prindă potul cel mare, știrea zilei, senzaționalul. Scria pentru o revistă Etcetera, unde Constance, singura persoană care văzuse ce zăcea în ea, îi dăduse șansa de afirmare.

Remarcată pentru stilul ei, ajunge să prezinte și emisiunea 30 de minute, unde căuta, intervieva și ancheta.

Cum nu toate sunt vopsite în roz, Kitty afla și fața mai puțin plăcută a meseriei pe care o iubea atât.

Două studente îi aduc la cunoștință un subiect bun- un renumit profesor le molesta, ba mai mult una dintre ele are și un copil cu el. Totul coincidea, ore, detalii, amănunte. Așa că fără a merge la baza zvonului, aruncă pe post informația, care ulterior se dovedește a fi eronată. Reușește astfel să distrugă nu numai cariera ei promițătoare dar și viața privată si cea publică a profesorului Colin Maguire .

Prăbușirea ei este iminentă- pierde locul de muncă de la televiziune, este târâtă într-un proces de calomnie unde i se cer daunde de 400.000 de euro, dar încep și actele de vandalism asupra ușii garsonierei închiriate.
Singura raza de sperantă pentru Kit vine tocmai de la o persoană care nu mai avea nici o speranță pentru viitorul propriu: Constance. Aceasta suferea de o boală în fază terminală iar în timpul vizitei lui Kit îi mărturisește acesteia despre lucrul pe care ar dori să îl facă pentru ultima oară. Îi sugerează să meargă la birou, să ia un plic maro și să revină la spital.

Însă era prea târziu, Constance pierduse lupta cu boala, iar Kit rămâne cu plicul care continea o listă. Și nu orice listă: una cu o sută de nume.

Pentru prietenia specială dintre Kit si Constance, Kit este aleasă să scrie un reportaj omagiu care să includă aceasta ultimă dorință a editorului revistei. Iar asta includea faimoasa lista.

Ce îi face pe acești oameni atât de speciali? Care este legătura dintre ei ? De ce apăreau pe listă?

Katty se agață de lista asta pentru a uita dezastrul din viața ei de zi cu zi. Caută, cercetează, anchetează și încearcă să convingă oamenii să vorbească despre ei.

Erau oameni obișnuiți, oameni care deveneau reticenți când auzeau de interviu, jurnaliști și ziare.

Problemele din viața ei reală se împletesc cu cele din ancheta ei jurnalistică, însă nu cedează. Vrea să știe ce se ascunde în dorința lui Constance.

Întâlnește persoane obișnuite, care aveau propria lor poveste, chiar dacă nu era suficient de incredibilă sau de fantastică încât să apară în ziar, dar asta îi facea atât de speciali.

Cunoaște personaje mai tinere, sau nu, triste, deprimate sau fericite, îndrăgostite sau nu.

Birdie- era o bătrânică adorabilă care locuia într-un azil și a cărei ambiție era să se întoarcă in orașul natal să le dovedească tuturor că a ajuns la vârsta de 85 de ani. Datorită firii ei bolnăvicioase, nimeni nu credea.

Mary Rose- era o tânără frumoasa, care era cerută săptămânal în căsătorie de un prieten zăpăcit, care insufla o stare de bine celor din jurul ei.

Ambrose- studia fluturii, mai ales cei exotici. Și ea prin pata pe care o avea de la naștere pe chip, era exotică și specială.

Archie- era un tată disperat care la aflarea veștii că fiica ei a fost asasinată, își face dreptate cu mâna lui.

Eva- era o tânără care alegea cadouri pentru persoanele dragi în locul celor care nu aveau inspirație.

Jedrek- era un inginer fără loc de muncă, care dorea să intre in Cartea Recordurilor pentru viteza la o cursa cu hirobicicleta.

Cunoscuse și aflase 6 povești minunate- rămân 94. Cum va face Kitty dar si aventura prin care trec protagoniștii primei anchete, o să vă las să descoperiți.

Vă spun doar că deznodământul este emoție pură.

Ce adunătură pestriță, nu? Dar oamenii obișnuiți, care nu au inventat, descoperit sau remarcat prin ceva special , au și ei o poveste. Au schimbat probabil direct sau nu, cursul vieții cuiva. Au crescut , hrănit sau iubit persoane speciale. Cartea este depre noi, oamenii obișnuiți care nu sunt puși nici sub lampă, nici aduși în față și omagiați, dar asta nu pentru că nu am merita, că nu suntem suficient de buni. Nu… Suntem mame, am dat viață , am făcut sacrificii, am alăptat cu dragoste, am îndrumat, am sprijinit. Avem soți care fac sacrificii și compromisuri pentru familii, care ne-au făcut să plutim când mână în mână am scris povestea noastră de iubire.

Am mai spus cândva…îmi place să privesc oamenii și să îmi imaginez ce povești ascund. Știți ce am descoperit? Toți suntem super- eroi cu super puteri…

Vreți să vă spun un secret? Cartea o găsiți la Editura All chiar aici și nu oricum ci chiar în ediție cartonată și cu REDUCERE!! Mai multe despre Cecelia Ahern aici.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns