„Nu e nici scenariu de film, nici ficțiune literară, e o poveste adevărată, reconstituită cu minuție în arhivele rusești. Cartea de față prezintă documentul autobiografic redactat de protagonistă, dimpreună cu o întreagă documentație de arhiva care i s-a alăturat spre completare. O veți citi însă ca pe un roman, iar la sfârșitul lecturii nu veți reuși să o uitați prea curând.” Alina Pavelescu
Evghenia Iaroslavskaia – Markon sau cine ar avea nevoie de ficțiune când are propria viață? Nu știu de ce am evitat atât de mult cartea asta, dar pot spune că este perfectă pentru expresia „esențele tari se păstrează în sticluțe mici”. Cine ar fi zis că o sută și ceva de pagini ți-ar putea oferi atâtea stări și atâtea lecții?
Treizeci de pagini caligrafiate chiar de Evghenia, pagini pe care își așterne cu greșeli de scriere greșelile vieții sale. Sau greșelile pe care alții i le pun în cârcă. Defectul ei? Pasiunea. Pasiunea cu care crede și cu care se încrede.
Evghenia își păstrează coloana vertebrală până la sfârșit. Nu reușise să își păstreze și picioarele, dar spiritul ei de revoluționară nu putea fi îngenunchiat. Sufletul și spiritul ei nu aveau nevoie de proteze, aveau nevoie de visuri și idealuri.
Aciditatea, sinceritatea cu care Evghenia își așterne viața pe foaie este uluitoare. De fapt, sinceră să fiu, asta m-a atras și mai mult în autobiografia ei, autobiografie care ajunge să fie autonecrolog. Evghenia nu ne minte și nu se minte. Știe de la început care va fi deznodământul vieții ei și nu pierde ocazia de a scuipa în fața dușmanilor ei toate cuvintele care îi colcăiau în suflet.
Viața Evgheniei bate filmul. Îl face KO. Și-a descoperit timpuriu spiritul revoluționar, dar nu stăruie în credințele ei atunci când realizează că sistemul în care credea nu era cel perfect. Trece de partea cealaltă a baricadei și își folosește forțele pentru a scanda propaganda anti sovietică.
Etapele vieții ei ar putea trece drept incredibile dacă nu ar exista dovezile acestea așternute negru pe alb de o mână sigură și de o minte netulburată de finalul care o așteaptă.
Era o mică burgheză, dar ajunge să trăiască pe străzi pentru că visa la izbăvirea lumii. Fură pentru a se hrăni și pentru că ajunge dependentă de adrenalină. Vinde ziare și doarme în mijlocul prostituatelor și a interlopilor. Ajunge prezicătoare, apoi agitatoare intratabilă împotriva regimului bolşevic și reținută într-un lagăr de muncă. Nici în lagăr spiritul ei nu este înfrânt. Evghenia face orice poate pentru a atrage atenția asupra crezului pe care îl adoptase.
Evghenia rămâne toată viața ei (scurta ei viață pentru că este executată la 29 de ani) fidelă soțului său, poetul Aleksandr Iaroslavschi, și face orice pentru a-l vizita în închisoarea unde fusese dus după condamnarea lui.
Colecția Corint istorie ne oferă un roman mărturie, un roman pe care îl citești din dorința de a afla cât mai multe despre oamenii care au făcut diferența, dar au rămas un fel de John Doe ai istoriei.
„Idealistă, extremistă şi anarhistă, Evghenia Iaroslavskaia-Markon a avut, se pare, un destin la înălţimea tragică a epocii sale. Acuzată de «propaganda antisovietică», a fost închisă şi executată în 1931 în lagărul de muncă din insulele Soloveţki, o parte a vastului «Arhipelag Gulag» (cum l-a denumit Soljeniţîn), care se va întinde încet, încet de la un capăt la altul al Uniunii Sovietice” – Le Devoir.
O revoltată în Rusia Bolșevică – Evghenia Iaroslavskaia – Markon, se poate cumpăra de aici.
Despre carte:
An apariție: 2018
Număr pagini: 144
Traducere: ANCA IRINA IONESCU
[…] 16. O revoltată în Rusia Bolșevică – Evghenia Iaroslavskaia – Markon […]
Foarte interesantă cartea.
[…] 16. O revoltată în Rusia Bolșevică – Evghenia Iaroslavskaia – Markon […]
Suntem cu totii într-un fel sau altul rezultatul ideii, gândirii si expresiei cuvântelor întrupate în materie vie, rational-sentimentala constienta, carti mai mari sau mai mici neterminate ce ramân în bibliateca cerului, dincolo de spatiu si timp, carti ce se vor (re)deschide si ne vor fi citite de Cel Ce Este, Creatorul si Întemeietorul Universului Lumina Lumii si Cel ce judeca lumea cu dreptate si adevar,dupa cartile ce le vom fi scris fiecare din noi în perioada existentei relative în acest trup relativ, efemer, trecator si imprevizibil…
Oamenii Adevarati, sunt subtil eliminati,
De sistemele minciunii, de omul desartaciunii.
Un sistem fals relativ, de „Mamona” guvernati,
Lipsit de Întelepciune, sistem al înselaciunii !
O seara superba si o saptamâna minunata, draga Anca !
Îți mulțumesc mult! Mereu o bucurie să citesc aceste comentarii! Seara frumoasa!
Mă tentează cartea asta.
E foarte interesanta!
Am citit cartea, este extraordinară, este mai mult un document istoric decât o carte propriu-zisă.
Iubesc cărțile din colecția Istorie de la Corint, am făcut o adevărată pasiune pentru ele. Sunt extrem de curioasă cu privire la acest roman.