O mamă perfectă, romanul scris de Aimee Molloy și apărut la Editura Litera, este romanul care mi-a ținut companie în acest weekend. Nu știu ce se întâmplă toamna asta, dar parcă am plecat în căutare de romane cu un strop de acțiune și cu multă emoție. Deși obișnuiam să citesc toamna mai multe drame și mai multe cărți romance, iată că mi s-au schimbat un pic preferințele.
Am cumpărat O mamă perfectă acum câțiva ani. A apărut acum patru ani și am cumpărat-o de îndată ce a apărut la chioșc. Am împrumutat-o unei prietene și mi-a spus că a tulburat-o peste măsură. Cum era la prima întâlnire cu o poveste atât de dramatică, mi-a spus că are nevoie de câteva zile de pauză. Și, sinceră să fiu, m-am gândit atunci că este o poveste emoționantă, cu vreo durere sau vreo boală, cu o luptă sau un proces îndelungat. Citisem descrierea, desigur. Dar o uitasem și nu îmi place să o citesc din nou chiar înainte de lectură. Vreau să fiu surprinsă, să nu îmi mai dezvolt zeci de scenarii de dinainte.

Cartea i-am împrumutat-o prietenei mele acum patru ani. Doar nu credeați că a fost o întâmplare de acum câteva zile, nu? Am uitat de carte. Am uitat și am evitat-o după aceea. Zilele astea, în timp ce îmi plimbam gândurile și indeciziile prin fața bibliotecii, mi-au căzut privirile peste acest titlu și am zis că nu mai trebuie amânat.
O mamă perfectă – pe marginea prăpastiei
„Extrem de inteligent… Un roman care duce cu gândul la recentele bestselleruri Fata din tren și Femeia de la fereastră, dar care este, de asemenea, o prezentare emoționantă a ceea ce înseamnă să fii un părinte modern și a presiunii deosebite puse asupra femeilor – din interior și din afară – pentru a face totul în mod impecabil.“ – Entertainment Weekly
Cartea asta te consumă. Ajunge să te doară fiecare rând. Te recunoști și observi cum dramele și gândurile tale sunt expuse până în cel mai adânc miez. Am un sfat pentru voi. Dacă sunteți proaspete mămici, dacă aveți acasă bebeluși sau credeți că suferiți în vreun fel de vreo formă de depresie postnatală (atenție, nu vă autodiagnosticați!), dacă vă simțiți nesigure și temătoare, evitați cartea asta. E foarte posibil să vedeți lucrurile în tonuri și mai sumbre după aceea. Este posibil să vă temeți mai tare, să vă țeseți și mai multe scenarii și să vedeți pericole acolo unde nu e cazul.
Aimee Molloy pune pe tapet tema maternității. De la încercările mamelor de a se integra în noul rol la cele mai ascunse temeri ale acestora. Nu e ușor să fii mamă. Și mai ales să fii mamă la primul copil. E crunt. Ți se pare că nu faci față, că nu ai primit și tu manualul de instrucțiuni pe care se pare că l-au primit alte femei. Nu mai dormi suficient, ești irascibilă, temătoare și realizezi subit că, 24 din 24, altă persoană depinde total de tine.
Frici, decizii și responsabilități
„Mamele din Mai. Grupul mămicilor din care fac și eu parte. Niciodată nu mi-a plăcut termenul ăsta. Mămică. E prea încărcat de sensuri, prea oficial. Noi nu suntem mămici. Suntem mame. Oameni. Femei care, întâmplător, au ovulat în aceeași perioadă și au născut în aceeași lună. Necunoscute care au ales – pentru binele copiilor și de dragul sănătății lor mintale – să devină prietene.”
Femeile din grupul Mămicilor din Mai sunt temătoare, dar afișează toate o siguranță pe care nu o stăpânesc în realitate. Își doresc toate să stea acasă, să se poată bucura de maternitate și de copil. Dar nu toate își pot permite asta. Viața e grea, bonele bune sunt scumpe și greu de găsit, partenerii nu toți sunt ideali. Printre ele, alături de tone de visuri și discuții despre bebeluși și achizițiile lor, o regăsim și pe Winnie – mama care va ajunge în scurt timp cea mai judecată mamă.
Winnie îl avea pe micuțul Midas. Și venea la întâlnirile mamelor de mai pentru a-și uita problemele din viața personală. Era mamă singură și trecutul său ascundea destule traume și multe minciuni. Nu voia să spună mamelor cine era cu adevărat, dar se bucura de prietenia lor. În seara în care Winnie acceptă propunerea mamelor de mai, viața ei se întoarce pe dos.
Pentru că își doreau câteva ore de libertate, mamele organizează o întâlnire într-un bar. Câteva băuturi, discuții libere și falsa iluzie de zero responsabilități. Dar în seara aceea, fix când Winnie încerca să se bucure de viața de dinainte de a fi mamă, Midas este răpit. Și Winnie traversează cel mai negru coșmar al vieții sale. Oamenii îi analizează subit întreaga viață, o pun la zid și aruncă în ea cu propriile convingeri și cu cuvinte usturătoare.
O mamă perfectă – o noțiune imposibilă?
Aimee Molloy a avut tot timpul un as în mânecă. Am crezut că am identificat problemele fiecărui personaj, că am făcut fișa fiecăruia și că am înțeles corect toate detaliile. Dar nu a fost așa. Nu am avut nicio clipă hățurile în mâna mea. A fost doar o iluzie și surpriza de la final s-a prăvălit peste mine.
Autoarea a știut să își spună povestea. A folosit teroarea, temerile și frustrările personajelor sale în favoarea personajelor sale. A folosit toate defectele și toate calitățile lor pentru a-și țese povestea bolnavă și nesigură. Ca mamă, am trăit totul la alt nivel. Mi s-a părut stranie pe alocuri, lipicioasă și sumbră, întortocheată și bulversantă. Dar mi-a plăcut tensiunea din paginile ei. Și mi-a plăcut modul în care autoarea și-a orchestrat întâmplările și mărturisirile.
O mamă perfectă poate fi alegerea perfectă pentru toamna asta. Încă o găsiți pe site-ul celor de la Litera, chiar aici.
Data Apariției : 13 aug. 2018
Autor(I) : Aimee Molloy
Numar Pagini : 384
Tip Coperta : Broșată
Format : 130 x 200
Colectie : Buzz Books
Traducator(I) : Adriana Bădescu