O fată din alte timpuri sau cum să te întorci într-o epocă de care ți-era dor. Și nu, nu mă refer la epoca rochiilor somptuoase și a debuturilor punctate de scandaluri, promisiuni și compromisuri. Sunt eu bătrână, dar nu chiar atât de bătrână.
„Regina comediei romantice umple librăriile cu cozi lungi de tineri fani care o așteaptă ore în șir pentru un autograf.“ La Repubblica
Mă refer la epoca în care mă delectam cu povești historical romance, în epoca în care învățam să spun un veritabil „mai du-te naibii” în limbajul evantaiului.
Știam că nu voi rata cartea asta. O știam cu fiecare por al sufletului meu (da, ăsta care ar îmbrăca și mâine straturi și straturi de material, care ar purta bijuterii grele și coafuri complicate). Și am știut că voi suspina la fiecare pas exact ca o debutantă îndrăgostită. Nu știam că o să mă și distrez atât de tare. Că voi avea de-a face cu ancheta unei crime. Sau că voi oferi o pastilă unui pirat seducător. Bine, nu eu i-am dat-o. Dar a fost ca și cum… Și, vă rog, dați-mi voie să am măcar acest vis. La bal am stabilit deja că nu am voie. Dar dacă ar deschide cineva un alt portal?
Dacă aș aluneca și eu pe toboganul timpului? La ce noroc am eu, sigur aș nimeri în vreun colț de lume unde numai celibatari vârstnici ar fi. Dar nu de asta ne-am adunat noi aici. Bine că Rebecca a avut zestre mare și un nume de familie important. Răsplătită să îi fie imaginația! Parcă mă și văd pe mine gândindu-mă la propria-i persoană ca la o Cenușăreasă fără nașă zână și conduri magici.
O fată din alte timpuri – prezent și trecut
Rebecca Sheridan trăiește în Londra zilelor noastre. Fizic, o putem vedea în librăria unde lucrează, în apartamentul înghesuit și pe străzile înguste, acolo unde se poate refugia din calea mulțimii. Spiritual și emoțional însă, Rebecca trăiește în anul 1800, acolo unde a și plasat povestea pe care o scrie în jurnalul personal. Nu se satură să viseze la familia perfectă pe care a construit-o acolo. Știe toate intrigile, toate piedicile și toate bârfele. Doar că, așa cum e lesne de înțeles, Rebecca poate trăi acolo doar în mintea sa. Mașinării ale timpului nu are în posesia sa, nici nu știe de vreun portal magic.
„Cu peste 3 milioane de exemplare vândute, este cea mai vizualizată autoare italiană pe TikTok.“ La Stamp
Însă Rebecca nimerește chiar în Londra aceea, plină de trăsuri, rochii ample, căsătorii aranjate, bârfe de la curte și amantlâcuri întreținute pe alei dosnice și întunecate. Cum a fost posibil? O altă prietenă, îndrăgostită și ea de epoca respectivă dar și de calcule matematico-fizice, deschide un portal și amândouă călătoresc în timp, acolo unde există un munte de pericole și dragoste.
O fată din alte timpuri – baluri și alegeri
Rebecca nu are voie să se îndrăgostească în această nouă lume. Orice decizie luată aici îi poate afecta și viața reală, cea din prezent. Însă, cum dragostea are căi nebănuite, Rebecca se vede prinsă într-un joc complicat. Și, pe deasupra, are de anchetat și moartea suspectă a prietenei sale. Va reuși să rămână în siguranță?
Nu mai punem la socoteală nici dansurile complicate cu H1, H2, H3, H4. Nici escapadele nocturne. Nici datoria morală pe care o are față de familia sa. Poftim, Rebecca, anii 1831 ți-a trebuit? Asta ai primit!
O fată din alte timpuri este o poveste drăguță, alături de care să petreci un weekend plăcut. Are câteva derapaje, asta nu o pot nega, dar eu nu m-am agățat de ele. Am păstrat distracția și de asta am avut parte din plin! Aș fi vrut ca autoarea să combine și mai mult modernul cu trecutul, să îmi ofere posibilitatea să văd cum ar fi fost și pentru un locuitor al anilor respectivi să trăiască în Londra zilelor noastre. Pe scurt: aș fi vrut o balanță un pic mai echilibrată și o mai mare doză de realitate inserată în poveste. Dar, așa cum am spus, O fată din alte timpuri a avut o tonă de farmec, câteva scene îmbibate în pericol și destul de multe capcane cât pentru a-mi dori să rămân mult în poveste.
Eu am citit cartea pe Voxa, alături de Maria mea. Pentru că are și câteva scene mai condimentate, știm că historical-ul fiction poate fi și așa, recomand cartea celor peste 16-17 ani. Maria, la indicațiile mele, a sărit peste ele. Ea a fost la prima ei întâlnire cu o poveste plasată în această epocă și s-a declarat încântată. Ba chiar am și căutat amândouă și mai multe obiceiuri bizare din acele timpuri.
Varianta tipărită este disponibilă pe Editura Litera, chiar aici.
Data apariției : 1 nov. 2024
Colectie : Blue Moon
Autor(i) : Felicia Kingsley
Traducator(i) : Elena Arhire
Tip Coperta : Broșată
Numar pagini : 528