Nume de cod: Tura este primul volum al seriei Dosarele Checquy. Și declar că a fost pentru mine o mare provocare. Știți deja (și spun asta pentru că sper că citiți articolele mele) că romanele fantasy și cele cu iz paranormal nu se află în bula mea de confort literar. Cu atât mai puțin cele care fac parte din categoria urban fantasy. Când o lume este creată de la zero, populată cu tot felul de creaturi și puteri magice, altfel diger totul. Când dragoni, vampiri, spori de mucegai și mâzgă, un creier care controlează patru corpuri (o chestie genială) invadează lumea pe care o știu eu… Sigur îmi va fi mult mai greu să asimilez totul, să procesez informațiile și să le fac loc în rutina mea zilnică.
Daniel O’Malley a reușit să mă atragă în nebunia de roman pe care l-a scris. Au fost pasaje pe care le-am devorat și bucăți de poveste pe care abia le-am putut accepta. Răsturnări de situație, umor sec, cotloane întunecate, organizații secrete și jocuri de putere. Și peste toate tronează paranormalul.

Nume de cod: Tura – un roman complet diferit
Nume de cod: Tura a fost alegerea mea înainte ca situația din țara noastră să se schimbe atât de mult. Când realitatea pare monotonă, când nu știu ce să aleg pentru a combate plictiseala, cărțile fantasy sunt întotdeauna o soluție. Dar, având în vedere perioada dificilă prin care trecem acum, realitatea a ajuns să fie mai sumbră decât cea din cărțile în care imaginația nu are hotare.
„Impresionant! […] Umorul sec, răsturnările de situație surprinzătoare și intriga bine meșteșugită fac din acest roman un câștigător.” PUBLISHERS WEEKLY
Pentru că mă gândesc la toată situația această apăsătoare, dar și pentru că asta am simțit când am citit romanul, trebuie să subliniez faptul că mi-ar fi plăcut ca autorul să rămână în sfera reală, fără să implice latura paranormală. L-am apreciat pentru tușa de originalitate, mi-a plăcut modul nebun în care și-a ambalat fiecare piesă. Dar mi-ar fi plăcut să fi rămas aproape de latura reală. Sunt sigură că toate guvernele lumii au organizații secrete, divizii care nu lasă lucrurile să „transpire”. Fie pentru că informațiile ar putea panica populația, fie pentru că sunt informații care nu pot fi făcute publice din motive de securitate. Și mi-ar fi plăcut să fiu cârtița care se infiltrează în tunelurile lor întunecate și în sertarele doldora de dosare cu ștampila „top secret”.
„Nu-i de mirare că epoca rațiunii a fost așa de bine primită. A dat voie în sfârșit supranaturalului să-și tragă sufletul.”
Tura – alegi o viața sigură? Sau intri în joc?
„Trupul pe care-l porți a fost cândva al meu.” Așa începe aventura. O tânără se trezește într-un parc, înconjurată de cadavre care poartă mănuși de latex. Nu știe cine este, nu are nici măcar o singură amintire. Dar are niște scrisori în buzunare, carduri de acces și documente de identitate. Scrisorile sunt scrise chiar de persoana care locuise în același corp cu ea. Și existau scrisori peste tot prin casa unde se presupune că ea ar locui.
„O combinație inedită de Harry Potter, Vânătorii de fantome și Războiul lumilor, acest roman e îndrăzneț și ingenios, plin de spori, mâzga și suspans – și are trei eroine cutezătoare (dintre care două împart același trup!).” KATHERINE NEVILLE, autoarea romanului The Fire
Noua Myfanwy Thomas primește instrucțiunile și are o singură alegere de făcut: să evadeze din propria viață sau să continue viața pe care cea de dinaintea ei o ducea. Doar că, viața în cadrul organizației Checquy nu va fi deloc ușoară.
Vechea Myfanwy Thomas era definiția perfectă a șoricelului de laborator. Înzestrată cu puteri supranaturale, Myfanwy este recrutată în cadrul organizației Checquy. Aceasta funcționează pe baza regulilor de șah și are rolul de a lupta contra forțelor supranaturale care pot ataca Marea Britanie. Pentru că este prea fricoasă pentru a-și folosi puterile, Myfanwy ajunge să facă muncă de birou. O poziție sigură, ar spune unii. Doar că, există cineva care o vrea anihilată și tânăra noastră primește diferite amenințări. Și ajunge victima unui joc pe care dorește să îl descopere. Va afla cine se ascunde în spatele acestui complot?
Nume de cod: Tura – pericol la cote înalte
Pentru că alege să trăiască viața Turei, noua Myfanwy este obligată să țină pasul cu noțiunile pe care le primea în scrisori. Descoperea ceilalți membri ai rețelei, dar încerca să termine și ancheta începută în trecut. Pericolul o pândește la fiecare pas și nu este sigură că poate păstra în siguranță toate secretele sale. Mai ales că există cineva care îi poate pătrunde în vise…
La un moment dat, am avut impresia că mă pierd printre toate noțiunile, conspirațiile și tacticile militare. Mi se părea prea mult din prea multe. Nu voiam să abandonez cartea pentru că avea acel ceva care mă intriga, care mă împingea de la spate să descopăr dedesubturile rețelei.
Nu a fost un drum lin. Și nu a fost unul ușor. Dar a fost o călătorie antrenantă. Cu paragrafe citite de două ori pentru a mă asigura că am înregistrat corect informația, cu simpatii născute pentru a muri câteva pagini mai încolo.
Nume de cod: Tura este un roman perfect pentru cei care iubesc paranormalul. Și un roman provocare pentru cei care caută lecturile altfel. Dacă vreți să vă deconectați de la realitate, aveți aici o posibilitate. Nu veți ști ce vă așteaptă pe pagina următoare și nu veți fi pregătiți pentru toate acele elemente neconvenționale pe care autorul le introduce de-a lungul poveștii sale.
Nume de cod: Tura a apărut la Leda Edge/ Grup Editorial Corint și poate fi comandat de aici.
An aparitie: 2019
Autor: Daniel O’Malley
Colectie: Leda Edge
Nr. pagini: 624
Traducator: Alexandra Fusoi
Mie mi-a plăcut mult. Chiar eram curioasa cum ți s-a părut ție.